Senaste inläggen
Bryggarstek på älg
6 portioner
Ingredienser:
1,5 kg älgstek
Lag:
1 flaska mörkt öl
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 1/2 dl kinesisk soya
2 st köttbuljongtärningar
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk timjan
2 tsk grovmalen svartpeppar
2 dl grädde
Gör så här:
Blanda alla ingredienser tll lagen och låt koka upp.
Lägg därefter i älgsteken och låt koka i 45 minuter under lock.
Vänd sedan steken och låt koka ytterligare cirka 1 timme.
Låt steken ligga och vila i lagen i ett dygn i kylskåpet.
Sila skyn och tillsätt grädden.Red eventuellt av med mjöl. Skär köttet i skivor och servera med tex potatisgratäng och sås.
Smaklig måltid
/Carina
Timjanstekt vildsvinskotlett med jordärtskocksrisotto och tomatsallad
2 portioner
Ingredienser:
6 st cocktailtomater
300 g vildsvinskotlett
150 g arborioris
1/2 st gul lök
1/2 kruka timjan + 1/2 kruka timjan
2 klyftor vitlök
200 g jordärtskocka
30 g grana padano
6 dl vatten
1 tärning kycklingbuljong
1 msk vitvinsvinäger
Gör så här:
Jordärtskocksrisotto: Koka upp vatten, kycklingbuljong och vitvinsvinäger i en liten kastrull. Dra från värmen.
Skala och grovriv jordärtskocka. Finhacka gul lök och vitlök. Fräs allt tillsammans med arborioris i olivolja i en rymlig stekgryta. Späd riset med buljongen, lite i taget. När det kokat in, tillsätt mer buljong och fortsätt så tills all buljong är slut eller riset känns mjukt, rör om då och då.
Finriv Grana padano och blanda ner i risotton precis innan servering. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Tomatsallad: Kvarta cocktailtomater och finhacka timjan. Lägg i en skål och blanda med olivolja, balsamvinäger, salt och svartpeppar.
Skär vildsvinskotletten i 2 portionsbitar. Krydda med salt och svartpeppar. Stek kotletterna i en stekpanna med smör 3-4 min per sida. Finhacka timjan och gnid in de nystekta kotletterna med.
Servera timjanstekta vildsvinskotletter med jordärtskocksrisotto och tomatsallad.
Smaklig måltid
/Carina
Huevos rancheros med krispiga tortillabröd och avokadosalsa
2 portioner
Ingredienser:
6 st cocktailtomater
1 st avokado
1/2 dl grekisk yoghurt
8 st tortillabröd
1/2 st aubergine
1/2 st silverlök + 1/2 st silverlök
20 g grana padano
1 st lime
1/2 kruka körvel
2 klyfta vitlök
3 st ägg
1 krm salt
1 tsk spiskummin
1 msk tomatpuré
1 1/2 dl vatten
1/2 st grönsaksbuljongtärning
2 tsk sambal oelek
Gör så här:
Huevos rancheros: Halvera cocktailtomater och tärna aubergine. Finhacka silverlök och vitlök. Fräs allt i lite olivolja i en stekpanna. Krydda med spiskummin. Låt fräsa 1-2 min.Tillsätt tomatpuré, vatten, grönsaksbuljong och sambal oelek. Låt sjuda på medelvärme 4-5 min. Knäck 3 ägg i såsen. Låt sjuda under lock på låg medelvärme tills äggen börjar att stelna, 3-4 min.
Avokadosalsa: Tärna avokado och finhacka silverlök. Lägg allt i en skål. Blanda med finrivet skal från 1 lime och pressad saft från halva limen. Krydda med salt.
Tortillabröd: Stek tortillabröd i olja i en stekpanna tills de är krispiga. Låt rinna av på lite hushållspapper.
Grovriv Grana Padano. Toppa huevos rancheros med riven ost och färsk körvel. Servera med avokadosalsa, krispiga tortillabröd och grekisk yoghurt.
Smaklig måltid
/Carina
Pappardelle med rödvinskokt viltfärsragu
2 portioner
Ingredienser:
250 g viltfärsfärs
25 g grana padano
1/2 st aubergine
200 g pappardelle
1/2 st gul lök
1/2 kruka rosmarin
2 klyftor vitlök +1 klyfta vitlök
1/2 kruka rosmarin
2 dl rött matlagningsvin
1/2 tsk salt
2 msk tomatpuré
1/2 tsk chili flakes
3/4 tsk torkad timjan
1/2 tärning kycklingbuljong
1 dl vatten
Gör så här:
Viltfärsragu: Grovhacka gul lök och vitlök. Finhacka rosmarin. Fräs viltfärs i en stekgryta med olja, 2-3 min. Tillsätt lök, vitlök, tomatpuré, rosmarin, torkad timjan och salt. Fräs ytterligare 1-2 min. Tillsätt rött matlagningsvin, vatten och kycklingbuljong. Låt sjuda ytterligare 8-12 min.
Chilistekt aubergine: Tärna aubergine, lägg i ett durkslag och blanda med salt. Låt ligga och dra 5-7 min. Skölj bort överflödigt salt och låt auberginetärningarna torka på lite hushållspapper. Stek auberginen i en stekpanna med olivolja. Tillsätt pressad vitlök och chili flakes. Stek tills den fått en fin stekyta, ca 3-5 min.
Koka pappardelle i en kastrull med lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackningen.
Rosmarinströssel: Finhacka rosmarin och grovriv Grana Padano. Blanda allt i en liten skål.
Servera nykokt pasta med viltfärsragu, chilistekt aubergine och rosmarinströssel.
Smaklig måltid
/Carina
Laxfilé med dragoncrème, citronkokt svartrot och körvel
2 portioner
Ingredienser:
1 st äggula
250 g svartrot
1/2 st citron
300 g laxfilé
500 g potatis
½ st citron
1/2 krukakörvel
1 dl grekisk yoghurt
½ st schalottenlök
2 tsk salt
svartpeppar
1 msk torkad dragon
8 dl vatten
1 tsk dijon senap
Gör så här:
Koka potatis i lättsaltat vatten.
Dragoncrème: Finhacka schalottenlök och lägg i en skål. Blanda ner grekisk yoghurt, äggula, dijonsenap, torkad dragon och salt.
Citronkokt svartrot: Skala och skär svartrot i stavar. Koka upp vatten, salt och pressad citronsaft i en traktörpanna eller stekpanna med höga kanter. Koka svartroten mjuk, ca 12-15 min.
Skär laxfilé i 2 portionsbitar. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar.
Hetta upp en grillpanna eller stekpanna. Grilla laxen 1-2 min per sida, lägg över fisken i en ugnsform och tillaga klart i mitten av ugnen 7-9 min.
Klyfta ½ citron. Servera till grillad lax med dragoncrème, potatis och citronkokt svartrot. Toppa med färsk körvel.
Smaklig måltid
/Carina
Larb med halloumi, limeblad, mynta och sojacrème
2 portioner
Ingredienser:
2 portioner jasminris
1 kruka mynta
Sojacrème:
1/2 dl creme fraiche
2 tsk japans soja
Larb:
150 g halloumi
3 vitlöksklyftor
15 st torkade limeblad
1/2 rödlök
2 cm ingefära
150 g pak soi
3/4 tsk chili flakes
1/2 tsk socker
1 tsk soja
1/2 dl vatten
Gör så här:
Koka jasminris enligt anvisning på förpackningen.
Sojacrème: Blanda crème fraiche och japansk soja i en liten skål.
Larb: Strimla rödlök så tunt som möjligt. Skär pak soi i mindre bitar. Finhacka ingefära och vitlöksklyftor. Mortla sönder 15-20 limeblad. Grovriv 1 bit halloumi.
Fräs halloumi, vitlök och ingefära 1-2 min i en stekpanna med olja. Tillsätt rödlök, pak soi, krossade limeblad, chili flakes, socker, japansk soja, finrivet skal och pressad saft från 1 lime och vatten. Fräs ytterligare 1-2 min.
Toppa halloumifräs med jasminris,mynta och sojacrème.
Smaklig måltid
/Carina
Kycklingfilé med kaprisaioli och parmesanpommes
2 portioner
Ingredienser:
Kaprisaioli:
50 g potatis
1/2 burk kapris
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 mskvatten
salt
svartpeppar
1 1/2 tsk olivolja
Parmesanpommes:
400 g potatis
25 g riven pemesan
bakplåtspapper
Kycklingfilé:
300 g kycklingfilé
2 vitlöksklyftor
3 krm salt
svartpeppar
2 tsk torkad salvia
1 1/2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk olivolja
Vitlöksstekt haricots verts:
150 g haricots verts
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
1/4 burk soltorkade tomater
Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader.
Kaprisaioli: Skala och koka potatisen mjuk. Häll av 1/2 burk kapris (spara spadet!). Lägg kapris, ½ msk kaprisspad, den kokta potatisen, äggula, dijonsenap, olivolja och vatten i en mixerbunke. Mixa slät med stavmixer. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Parmesanpommes: Skär potatisen i tunna stavar. Skölj i kallt vatten. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olja och salt. Rosta i övre delen av ugnen 20-25 min. Strö över riven parmesanost.
Kycklingfilé: Blanda pressade vitlöksklyftor, torkad salvia, salt, lite nymald svartpeppar, vitvinsvinäger och lite olivolja i en bunke. Blanda ner kycklingfilén och låt marinera minst 10 min. Hetta upp en grillpanna.
Stek kycklingen på båda sidor tills kycklingen har fått en fin stekyta. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart längst ner i ugnen 10-12 min, tills kycklingen är helt genomstekt (innertemp 72°C).
Vitlöksstekta haricots verts: Skär rödlöken i tunna klyftor och ansa haricots verts. Fräs bönorna 1-2 min i en stekpanna med lite olivolja. Tillsätt pressad vitlök och rödlök, krydda allt med salt och nymald svartpeppar. Stek ytterligare 1 min. Tillsätt soltorkade körsbärstomater (avrunna).
Servera kycklingfilé med frästa grönsaker, pommes och kaprisaioli.
Smaklig måltid
/Carina
Italiensk fiskgryta med gnocchi, rostad paprika och soltorkade körsbärstomater
2 portioner
Ingredienser:
200 g gnocchi
300 g torskfilé
2 krm salt
svartpeppar
Rostad paprikasoppa:
2 st röda paprikor
1 st tomat
1 st gul lök
1 dl crème fraiche
neutral olja
salt
svartpeppar
1 tsk paprikapulver
2 krm chiliflakes
1 msk vitvinsvinäger
2 dl vatten
1 kycklingbuljong tärning
Knaperstekt kapris:
1/2 burk kapris
olivolja
Tillbehör:
3/4 burk soltorkade tomater
1/2 kruka oregano
25 g riven permesan
Gör så här:
Rostad paprikasoppa: Halvera de röda paprikorna och tomaten. Klyfta den gula löken. Lägg allt i en ugnsform och blanda med pressade vitlöksklyftor, olja, salt och svartpeppar. Rosta i övre delen av ugnen 20-25 min.Lägg de rostade grönsakerna i en stekgryta. Krydda med paprikapulver och chili flakes, fräs 1-2 min. Tillsätt vitvinsvinäger, vatten, crème fraiche och kycklingbuljong. Låt koka 6-8 min. Mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med salt och svartpeppar.
Knaperstekt kapris: Hetta upp lite olja i en stekpanna. Stek kaprisen (avrunnen) knaprig 1-2 min. Låt rinna av på lite hushållspapper.
Häll av de soltorkade körsbärstomaterna och grovhacka den färska oreganon.
Koka gnocchi 2-3 min i lättsaltat vatten.
Skär torsk i tärningar, ca 3x3 cm. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Lägg ner fisken i paprikasoppan, låt sjuda 2-3 min under lock.
Servera fiskgrytan med gnocchi och soltorkade körsbärstomater. Toppa med riven parmesan, kapris och oregano.
Smaklig måltid
/Carina
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|