Senaste inläggen
Budapesttårta med syrlig jordgubbsgrädde
Ingredienser:
Budapestbottnar:
Gör så här:
Bottnar:
Karibisk coleslaw
6-8 personer
Ingredienser:
1 kg vitkål (gärna spetskål)
2 st morötter
1 röd lök
1 röd paprika
1 mogen mango
1 liten burk ananasringar
1 färsk chili (valfritt)
1,5 tsk dijonsenap
3/4 dl majonnäs
Salt & peppar
Gör så här:
Skär kål, lök och paprika i tunna strimlor. Skala morötterna och riv på grova sidan av rivjärnet. Finhack chilin. Skär annasringarna i tärningar, bevara juicen från ananasen i burken. Skala och skär mangon i små tärningar. Lägg alting i skålen, tillsätt ananasjuicen och blanda ordentligt. Låt gotta sig i kylen i ca 30 min innan servering.
Lycka till
/Carina
Vildsvins kebab med chermoula och zucchinisallad
2 portioner
Ingredienser:
Chermoula:
1/2 kruka koriander
1/2 kruka bladpersilja
1 vitlöksklyfta
2 tsk olivolja
3/4 tsk spiskummin
3/4 tsk paprikapulver
2 krm chili flakes
3/4 krm salt
1 tsk vitvinsvinäger
Kebab:
250 g vildsvinsfärs
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 msk mild senap
2 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt
1 msk ströbröd
2 msk mjölk
Zuccinisallad:
1 st zucchini
1/2 kruka bladpersilja
1/2 citron
2 krm salt
1 krm chili flakes
olivolja
Tillbehör:
1 förpackning naanbröd
1 dl gräddfil
1/2 rödlök
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader. Om du vill grilla, tänd även grillen.
Chermoula: Finhacka koriander, bladpersilja och vitlök. Lägg allt i en skål och blanda med olivolja, spiskummin, paprikapulver, chili flakes, salt och vitvinsvinäger.
Kebab: Blanda ströbröd, mjölk, spiskummin, torkad oregano och salt i en bunke. Blanda ner vildsvinsfärs, senap och pressad vitlök. Forma färsen till 4 järpar.
Zucchinisallad: Hyvla långa remsor av zucchinin med en potatisskalare. Grovhacka bladpersiljan. Lägg allt i en bunke. Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv det yttersta skalet. Blanda ner finrivet skal och pressad saft från citronen, olivolja, salt och chili flakes i bunken med zucchini.
Grilla (eller stek i en stekpanna med olja) järparna 1-2 min per sida. Tillaga klart på indirekt värme om du grillar, om du steker så lägg över järparna i en ugnsform och laga klart i mitten av ugnen 8-10 min, eller tills de är helt genomstekta (innertemp +72°C).
Skiva rödlöken i tunna skivor. Lägg den i en skål med iskallt vatten för mildare smak.
Värm naanbröden i övre delen av ugnen 4-5 min.
Servera grillad vildsvinsfärskebab med zucchinisallad, chermoula, rödlök, gräddfil och varmt naanbröd.
Smaklig måltid
/Carina
Torskfilé saltimbocca med risotto och vitlöksstekt broccoli
2 portioner
Ingredienser:
Risotto:
1 gul lök
175 g arboriris
50 g grana padano
6 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
1 kycklingbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
olivolja
salt
svarpeppar
Torsk saltimbocca:
300 g torskfilé
1 förpackning lufttorkad skinka
1 tsk torkad salvia
2 krm salt
olivolja
Vitlöksstekt broccoli:
1 st färsk broccoli
1/2 förpackning ärtskott
1 vitlöksklyfta
olivolja
1 krm salt
svartpeppar
Gör så här:
Värm ugnen till 150 grader.
Risotto: Koka upp vatten, kycklingbuljong och vitvinsvinäger i en liten kastrull. Dra från värmen. Finhacka gul lök och vitlök. Fräs allt tillsammans med arborioris i olivolja i en rymlig stekgryta. Späd riset med buljongen, lite i taget. När det kokat in, tillsätt mer buljong och fortsätt så tills all buljong är slut eller riset känns mjukt, rör om då och då. Finriv grana padano och blanda ner i risotton precis innan servering. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Torsk saltimbocca: Skär torskfilén i 2 portionsbitar. Krydda fisken med torkad salvia och salt. Lägg ut lufttorkad skinka på skärbrädan. Lägg torskfilén på skinkan och rulla ihop. Stek fisken i olivolja 1-2 min per sida. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen 7-9 min.
Vitlöksstekt broccoli: Skär broccoli på längden till ca 6 avlånga bitar. Finstrimla nedre delen av ärtskotten. Stek broccoli och pressad vitlök i en stekpanna med olivolja 1-2 min. Tillsätt ärtskott och krydda med salt och nymald svartpeppar.
Servera stekt torsk med risotto och vitlöksstekt broccoli.
Smaklig måltid
/Carina
Timjanmarinerad laxspett med potatissallad och basilikasås
4 portioner
Ingredienser:
Timjanmarinerad laxspett:
500 g laxfilé
1 tsk salt
1 tsk torkad timjan
1 msk olivolja
1 squashe
Potatissallad:
500 g färskpotatis
250 g grön sparris
150g suger snaps
1 knippe rädisor
5 salladslökar
Dressing:
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
1 tsk honung
4 msk olivolja
1 tsk salt
svartpeppar
Basilikasås:
1 kruka basilika
5 dl créme fraiche
2 vitlöksklyftor,pressade
1 tsk salt
svartpeppar
Gör så här:
Timjanmarinerad laxspett:
Lägg trägrillspetten i blöt.
Skär bort skinnet från laxen och ta bort eventuella ben.Skär laxen i bitar ca 3x3 cm.Lägg dem i en skål,blanda med salt,timjan och olivolja.Låt gärna laxen marinera någon timme eller över natten i kylskåpet.
Koka upp saltat vatten i en kastrull.Skär squashen i tunna skivor med tex en osthyvel.Förväll dem 1 minut i kokande vatten.Häll av i ett durkslag och spola med kallt vatten.Vik skivorna likt ett dragspel.
Trä upp lax och squash på dubbla spett.Grilla över het glöd några minuter på vardera sida.
Potatissallad:
Borsta potatisen väl.Koka den i lättsaltat vatten.Låt den sedan svalna något och dela dem i bitar.Lägg dem i en stor skål.
Dressing:
Vispa i hop alla ingredienser.Häll dressingen över potatisen.
Ansa sparris och sugar snaps.Skär sparrisen i bitar och koka dem 2-3 minuter i lättsaltat vatten.Koka suger snaps 1 minut i lättsaltat vatten.Spola av grönsakerna i kallt vatten direkt efter kokningen.
Ansa rädisor och salladslök och skiva dem tunt.Blanda potatisen med grönsakerna.
Basilikasås:
Finhacka basilikan och lägg i enn skål.Tillsätt 1/2 dl créme fraiche och mixa samman.
Vänd sedan ner resten av créme fraichen.Smaka av med vitlök,salt och svartpeppar.Täck över och låt stå kallt fram till servering.
Smaklig måltid
/Carina
Potatis & purjolökssoppa med topping
2 portioner
Ingredienser:
400 g potatis
1/2 purjolök
2 st vitlöksklyftor
1 dl créme fraiche
6 dl vatten
1 grönsaksbuljong
svartpeppar
salt
1 msk vitvinsvinäger
olivolja
Topping:
1 förpackning krasse
125 g grön sparris
1/2 förpackning rädisor
1 burk tångcaviar
Gör så här:
Skala och skär potatisen i mindre bitar.Strimla purjolöken.Fräs allt i olivolja i en rymlig kastrull eller stekgryta tillsammans med pressad vitlök 2-3 minuter.,krydda med salt och svartpeppar.
Tillsätt vitvinsvinäger,vatten och grönsaksbuljong.Låt sjuda 15-20 minuter.Tillsät créme fraiche och sjud ytterligare 2-3 minuter.Mixa soppan helt slät med stavmixer.Smaka eventuellt av med mer salt och svartpeppar.
Finstrimla sparris och rädisor.Klipp bort krassen från krukan.Häll upp soppan i djupa tallrikar och toppa med tångcaviar,sparris,rädisor och krasse.
Smaklig måltid
/Carina
Smördegssnurrad sparris med romdipp
6-8 personer
Ingredienser:
10 vita sparris
10 gröna sparris
1 paket smördeg, 250 g
1 ägg
1 tsk vita sesamfrön
1 tsk svarta sesamfrön
flingsalt
Romdipp:
1/2 rödlök
2 dl créme fraiche
1/2 dl majonäs
1/2 burk valfri rom à ca 80 g
salt
peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Tvätta sparrisen och skla bort det yttersta på den vita sparrisen.Skär även bort de nedersta ca 3 centimetrarna.
Dela smördegen i 1 cm breda remsor.Rulla in sparrisen i smördegen och lägg på plåtmed bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön och flingsalt.Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter.
Romdipp:Skala löken och hacka fint.Rör i hop med créme fraiche,majonäs och rom.Smaka av med salt och peppar.
Servera med nygräddade sparrissnurror.
Lycka till
/Carina
Vilda salviabiffar med primörsallad och caesarcréme
2 portioner
Ingredienser:
Rostad potatis
500 g potatis
olivolja
salt
svartpeppar
Caesarcréme
1/2 dl grekisk yoghurt
1/2 dl créme fraiche
25 g grana padano
1/2 viitlöksklyfta
1 1/2 tsk dijonsenap
1 krm svartpeppar
1 krm salt
Vilda salviabiffar
250 g viltfärs
1 st citron
1 vitlöksklyfta
2 msk ströbröd
4 msk mjölk
1/2 tsk salt
svartpeppar
2 tsk torkad salvia
Citronette
1 msk pressad citronsaft
1 tsk olivolja
1 tsk flytande honung
1 1/2 tsk salt
Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader.
Rostad potatis: Lägg potatis i en ugnsform och blanda med olivolja, salt och lite nymald svartpeppar. Rosta mitt i ugnen 20-25 min.
Caesarcrème: Finriv Grana Padano och lägg i en skål. Blanda ner grekisk yoghurt, crème fraiche, pressad vitlök, dijonsenap, salt och svartpeppar.
Citron- och salviabiffar: Blanda ströbröd, mjölk, torkad salvia, salt och lite nymald svartpeppar i en bunke. Tvätta citronen i ljummet vatten. Blanda ner viltfärs och finrivet skal från citronen. Forma färsen till 2 biffar.
Citronette: Blanda ca 1 msk pressad saft från den använda citronen med olivolja, honung och salt i en salladsskål.
Primörsallad: Skär grön sparris i 3 bitar per sparris och skär purjolök i 2 cm tjocka skivor. Kvarta rädisor och plocka bladen från bladpersiljan. Koka sparris och purjolök ½ min i lättsaltat vatten. Häll av och blanda ner i citronetten tillsammans med persilja och rädisor.
Stek biffarna 3-4 min per sida, eller tills de är helt genomstekta (innertemp 72°C).
Servera salviabiffar med caesarcrème, primörsallad och rostad potatis.
Smaklig måltid
/Carina
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|