Senaste inläggen

Av Carina Andersson - 2 juli 2019 14:50

  

Budapesttårta med syrlig jordgubbsgrädde


Ingredienser:

 

Budapestbottnar:

  • 140 g hasselnötter
  • 6 stora äggvitor
  • 2 dl strösocker (till äggvispet)
  • 1 dl majsstärkelse
  • 2 dl strösocker (till hasselnötterna)

Syrlig jordgubbsgrädde

  • 600 g färskost
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl florsocker
  • 3 st lime, rivet skal
  • 750 g färska jordgubbar

Till garnering

  • 250 g färska jordgubbar

 

Gör så här:


Bottnar:


  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Rosta nötterna på en plåt i ugnen ca 7-10 minuter. När de fått fin färg, ta ut och gnugga dem skalfria i en torr kökshandduk. Låt svalna.
  • Mixa nötterna till ett fint smul och blanda ihop med majsstärkelse och strösocker i en bunke. Ställ åt sidan.
  • Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller.
  • Sikta försiktigt ner hasselnötsblandningen i marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott.
  • Täck två plåtar med bakplåtspapper och lägg smeten i en spritspåse med rund tyll.
  • Spritsa ut smeten i längder längs med kortsidan tills smeten tar slut.
  • Grädda bottnarna, en i taget, i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt varje botten svalna helt innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåtspapper.

  • Fyllning
    Skölj jordgubbarna, ta bort bladen och skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg bitarna på hushållspapper så att överflödig vätska försvinner.
  • Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med elvisp. Rör ner florsocker´och rivet limeskal. Vänd försiktigt ner jordgubbsbitar.
  • Bred ut hälften av jordgubbsgrädden över första bottnen. Lägg på andra bottnen och bred ut resten av fyllningen.
  • Dekorera med resten av jordgubbarna och servera direkt.
 
Lycka till /Carina
 
 
 
Av Carina Andersson - 2 juli 2019 14:46

  

Karibisk coleslaw

6-8 personer



Ingredienser:

1 kg vitkål (gärna spetskål)
2 st morötter
1 röd lök
1 röd paprika
1 mogen mango
1 liten burk ananasringar
1 färsk chili (valfritt)
1,5 tsk dijonsenap
3/4 dl majonnäs
Salt & peppar



Gör så här:

Skär kål, lök och paprika i tunna strimlor. Skala morötterna och riv på grova sidan av rivjärnet. Finhack chilin. Skär annasringarna i tärningar, bevara juicen från ananasen i burken. Skala och skär mangon i små tärningar. Lägg alting i skålen, tillsätt ananasjuicen och blanda ordentligt. Låt gotta sig i kylen i ca 30 min innan servering.



Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 2 juli 2019 14:30

  

Vildsvins kebab med chermoula och zucchinisallad


2 portioner


Ingredienser:


Chermoula:

1/2 kruka koriander

1/2 kruka bladpersilja

1 vitlöksklyfta

2 tsk olivolja

3/4 tsk spiskummin

3/4 tsk paprikapulver

2 krm chili flakes

3/4 krm salt

1 tsk vitvinsvinäger


Kebab:

250 g vildsvinsfärs

2 vitlöksklyftor

1 tsk spiskummin

1 msk mild senap

2 tsk torkad oregano

1/2 tsk salt

1 msk ströbröd

2 msk mjölk


Zuccinisallad:

1 st zucchini

1/2 kruka bladpersilja

1/2 citron

2 krm salt

1 krm chili flakes

olivolja


Tillbehör:

1 förpackning naanbröd

1 dl gräddfil

1/2 rödlök



Gör så här:

  • Värm ugnen till 200 grader. Om du vill grilla, tänd även grillen.

  • Chermoula: Finhacka koriander, bladpersilja och vitlök. Lägg allt i en skål och blanda med olivolja, spiskummin, paprikapulver, chili flakes, salt och vitvinsvinäger.

  • Kebab: Blanda ströbröd, mjölk, spiskummin, torkad oregano och salt i en bunke. Blanda ner vildsvinsfärs, senap och pressad vitlök. Forma färsen till 4 järpar. 

  • Zucchinisallad: Hyvla långa remsor av zucchinin med en potatisskalare. Grovhacka bladpersiljan. Lägg allt i en bunke. Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv det yttersta skalet. Blanda ner finrivet skal och pressad saft från citronen, olivolja, salt och chili flakes i bunken med zucchini.

  • Grilla (eller stek i en stekpanna med olja) järparna 1-2 min per sida. Tillaga klart på indirekt värme om du grillar, om du steker så lägg över järparna i en ugnsform och laga klart i mitten av ugnen 8-10 min, eller tills de är helt genomstekta (innertemp +72°C).

  • Skiva rödlöken i tunna skivor. Lägg den i en skål med iskallt vatten för mildare smak.

  • Värm naanbröden i övre delen av ugnen 4-5 min. 

  • Servera grillad vildsvinsfärskebab med zucchinisallad, chermoula, rödlök, gräddfil och varmt naanbröd.

Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 2 juli 2019 14:15

  

Torskfilé saltimbocca med risotto och vitlöksstekt broccoli

2 portioner


Ingredienser:


Risotto:

1 gul lök

175 g arboriris

50 g grana padano

6 dl vatten

2 msk vitvinsvinäger

1 kycklingbuljongtärning

2 vitlöksklyftor

olivolja

salt

svarpeppar


Torsk saltimbocca:

300 g torskfilé

1 förpackning lufttorkad skinka

1 tsk torkad salvia

2 krm salt

olivolja


Vitlöksstekt broccoli:

1 st färsk broccoli

1/2 förpackning ärtskott

1 vitlöksklyfta

olivolja

1 krm salt

svartpeppar



Gör så här:

  • Värm ugnen till 150 grader.

  • Risotto: Koka upp vatten, kycklingbuljong och vitvinsvinäger i en liten kastrull. Dra från värmen. Finhacka gul lök och vitlök. Fräs allt tillsammans med arborioris i olivolja i en rymlig stekgryta. Späd riset med buljongen, lite i taget. När det kokat in, tillsätt mer buljong och fortsätt så tills all buljong är slut eller riset känns mjukt, rör om då och då. Finriv grana padano och blanda ner i risotton precis innan servering. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

  • Torsk saltimbocca: Skär torskfilén i 2 portionsbitar. Krydda fisken med torkad salvia och salt. Lägg ut lufttorkad skinka på skärbrädan. Lägg torskfilén på skinkan och rulla ihop. Stek fisken i olivolja 1-2 min per sida. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen 7-9 min.

  • Vitlöksstekt broccoli: Skär broccoli på längden till ca 6 avlånga bitar. Finstrimla nedre delen av ärtskotten. Stek broccoli och pressad vitlök i en stekpanna med olivolja 1-2 min. Tillsätt ärtskott och krydda med salt och nymald svartpeppar.

  • Servera stekt torsk med risotto och vitlöksstekt broccoli.

Smaklig måltid

/Carina


Av Carina Andersson - 7 juni 2019 07:45

  

Timjanmarinerad laxspett med potatissallad och basilikasås


4 portioner


Ingredienser:


Timjanmarinerad laxspett:

500 g laxfilé

1 tsk salt

1 tsk torkad timjan

1 msk olivolja

1 squashe


Potatissallad:

500 g färskpotatis

250 g grön sparris

150g suger snaps

1 knippe rädisor

5 salladslökar


Dressing:

1 msk vitvinsvinäger

2 tsk dijonsenap

1 tsk honung

4 msk olivolja

1 tsk salt

svartpeppar


Basilikasås:

1 kruka basilika

5 dl créme fraiche

2 vitlöksklyftor,pressade

1 tsk salt

svartpeppar



Gör så här:


Timjanmarinerad laxspett:

Lägg trägrillspetten i blöt.


Skär bort skinnet från laxen och ta bort eventuella ben.Skär laxen i bitar ca 3x3 cm.Lägg dem i en skål,blanda med salt,timjan och olivolja.Låt gärna laxen marinera någon timme eller över natten i kylskåpet.


Koka upp saltat vatten i en kastrull.Skär squashen i tunna skivor med tex en osthyvel.Förväll dem 1 minut i kokande vatten.Häll av i ett durkslag och spola med kallt vatten.Vik skivorna likt ett dragspel.


Trä upp lax och squash på dubbla spett.Grilla över het glöd några minuter på vardera sida.


Potatissallad:

Borsta potatisen väl.Koka den i lättsaltat vatten.Låt den sedan svalna något och dela dem i bitar.Lägg dem i en stor skål.


Dressing:

Vispa i hop alla ingredienser.Häll dressingen över potatisen.


Ansa sparris och sugar snaps.Skär sparrisen i bitar och koka dem 2-3 minuter i lättsaltat vatten.Koka suger snaps 1 minut i lättsaltat vatten.Spola av grönsakerna i kallt vatten direkt efter kokningen.


Ansa rädisor och salladslök och skiva dem tunt.Blanda potatisen med grönsakerna.


Basilikasås:

Finhacka basilikan och lägg i enn skål.Tillsätt 1/2 dl créme fraiche och mixa samman.

Vänd sedan ner resten av créme fraichen.Smaka av med vitlök,salt och svartpeppar.Täck över och låt stå kallt fram till servering.



Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 31 maj 2019 08:30

  

Potatis & purjolökssoppa med topping


2 portioner


Ingredienser:

400 g potatis

1/2 purjolök

2 st vitlöksklyftor

1 dl créme fraiche

6 dl vatten

1 grönsaksbuljong

svartpeppar

salt

1 msk vitvinsvinäger

olivolja


Topping:

1 förpackning krasse

125 g grön sparris

1/2 förpackning rädisor

1 burk tångcaviar



Gör så här:

Skala och skär potatisen i mindre bitar.Strimla purjolöken.Fräs allt i olivolja i en rymlig kastrull eller stekgryta tillsammans med pressad vitlök 2-3 minuter.,krydda med salt och svartpeppar.

Tillsätt vitvinsvinäger,vatten och grönsaksbuljong.Låt sjuda 15-20 minuter.Tillsät créme fraiche och sjud ytterligare 2-3 minuter.Mixa soppan helt slät med stavmixer.Smaka eventuellt av med mer salt och svartpeppar.


Finstrimla sparris och rädisor.Klipp bort krassen från krukan.Häll upp soppan i djupa tallrikar och toppa med tångcaviar,sparris,rädisor och krasse.


Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 31 maj 2019 08:15

  

Smördegssnurrad sparris med romdipp


6-8 personer


Ingredienser:

10 vita sparris

10 gröna sparris

1 paket smördeg, 250 g

1 ägg

1 tsk vita sesamfrön

1 tsk svarta sesamfrön

flingsalt


Romdipp:

1/2 rödlök

2 dl créme fraiche

1/2 dl majonäs

1/2 burk valfri rom à ca 80 g

salt

peppar




Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader

Tvätta sparrisen och skla bort det yttersta på den vita sparrisen.Skär även bort de nedersta ca 3 centimetrarna.

Dela smördegen i 1 cm breda remsor.Rulla in sparrisen i smördegen och lägg på plåtmed bakplåtspapper.

Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön och flingsalt.Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter.

Romdipp:Skala löken och hacka fint.Rör i hop med créme fraiche,majonäs och rom.Smaka av med salt och peppar.

Servera med nygräddade sparrissnurror.



Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 21 maj 2019 20:00

  

Vilda salviabiffar med primörsallad och caesarcréme


2 portioner


Ingredienser:

Rostad potatis

500 g potatis

olivolja

salt

svartpeppar


Caesarcréme

1/2 dl grekisk yoghurt

1/2 dl créme fraiche

25 g grana padano

1/2 viitlöksklyfta

1 1/2 tsk dijonsenap

1 krm svartpeppar

1 krm salt


Vilda salviabiffar

250 g viltfärs

1 st citron

1 vitlöksklyfta

2 msk ströbröd

4 msk mjölk

1/2 tsk salt

svartpeppar

2 tsk torkad salvia


Citronette

1 msk pressad citronsaft

1 tsk olivolja

1 tsk flytande honung

1 1/2 tsk salt


Gör så här:

  • Värm ugnen till 225 grader.

  • Rostad potatis: Lägg potatis i en ugnsform och blanda med olivolja, salt och lite nymald svartpeppar. Rosta mitt i ugnen 20-25 min.

  • Caesarcrème: Finriv Grana Padano och lägg i en skål. Blanda ner grekisk yoghurt, crème fraiche, pressad vitlök, dijonsenap, salt och svartpeppar.

  • Citron- och salviabiffar: Blanda ströbröd, mjölk, torkad salvia, salt och lite nymald svartpeppar i en bunke. Tvätta citronen i ljummet vatten. Blanda ner viltfärs och finrivet skal från citronen. Forma färsen till 2 biffar.

  • Citronette: Blanda ca 1 msk pressad saft från den använda citronen med olivolja, honung och salt i en salladsskål.

  • Primörsallad: Skär grön sparris i 3 bitar per sparris och skär purjolök i 2 cm tjocka skivor. Kvarta rädisor och plocka bladen från bladpersiljan. Koka sparris och purjolök ½ min i lättsaltat vatten. Häll av och blanda ner i citronetten tillsammans med persilja och rädisor.

  • Stek biffarna 3-4 min per sida, eller tills de är helt genomstekta (innertemp 72°C). 

  • Servera salviabiffar med caesarcrème, primörsallad och rostad potatis.


Smaklig måltid

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards