Senaste inläggen
Kycklinggyros med oliv- och fetaostsallad, sumak och vitlökssås
2 portioner
Ingredienser:
300 g kycklinglårfilé
2 st vitlöksklyftor
1 mskolivolja
1 1/2 msk dijonsenap
1 1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk salt
Vitlökssås:
1/2 dl syrad grädde
1 vitlöksklyfta
3/4 krm salt
Persiljeris:
1 3/4 dl basmatiris
4 dl vatten
1 kycklingbuljong
sumak
1/2 knippe bladpersilja
Oliv- och fetaostsallad:
1/2 rödlök
1/2 knippe bladpersilja
1 ask cocktailtomater
1/3 förpackning fetaost
1 förpackning snacksoliver
2 tsk vitvinsvinäger
1 1/2 tsk torkad oregano
svartpeppar
Gör så här:
Kycklinggyros: Blanda olivolja, mild senap, pressad vitlök, spiskummin och salt i en bunke. Strimla kycklinglårfilén och blanda ner i bunken.
Vitlökssås: Blanda syrad grädde med pressad vitlök och salt.
Persiljeris: Koka upp vatten och kycklingbuljong i en liten kastrull. Tillsätt basmatiris och koka riset enligt anvisning på förpackningen. Finhacka bladpersilja och blanda ner i riset. Lägg upp på ett fat och toppa med lite sumak.
Oliv- och fetaostsallad: Finhacka rödlök och bladpersilja. Halvera cocktailtomater och smula fetaost (50 g). Lägg allt i en skål tillsammans med grekiska snacksoliver, vitvinsvinäger, torkad oregano och lite nymald svartpeppar.
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek den marinerade kycklingen 4-5 min, tills den är helt genomstekt.
Servera stekt marinerad kyckling med oliv- och fetaostsallad, vitlökssås och persiljeris.
Smaklig måltid
/Carina
Smörstekt torsk med shiitake, krispig svartkål och velouté på syrad grädde
2 portioner
Ingredienser:
500 g potatis
300 g torskfilé
Svartkålschips:
1/2 förpackning svartkål
olivolja
1 krm salt
bakplåtspapper
Velouté:
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1/2 dl syrad grädde
smör
1 tsk vetemjöl
2 tsk vitvinsvinäger
2 dl vatten
1/2 kycklingbuljongtärning
salt
Smörstekt shiitake:
100 g shiitake
smör
salt
svartpeppar
Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader.
Koka potatis i lättsaltat vatten.
Svartkålschips: Skär svartkålen i mindre bitar och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och blanda ordentligt. Krydda med salt och tillaga mitt i ugnen 15-20 min. Chipsen ska bli frasiga, men inte brända. Rör om efter halva tiden.
Velouté: Finhacka gul lök och vitlök. Fräs i lite smör i en liten kastrull. Pudra ner vetemjöl. Vispa ner vitvinsvinäger, vatten och kycklingbuljong. Låt sjuda 8-10 min, tills ca hälften av vätskan återstår. Tillsätt syrad grädde och koka ytterligare 1-2 min. Smaka av med salt.
Halvera shiitakesvampen. Stek svampen i en stekpanna med smör. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Lägg upp på ett fat.
Skär torskfilé i 2 portionsbitar. Krydda med 2 krm salt. Stek i en stekpanna med smör 1-2 min per sida.
Toppa torskfilén med velouté, svamp och svartkålschips. Servera med nykokt potatis.
Smaklig måltid
/Carina
Grönkålspaj med valnötter & creme bonjour
Ingredienser:
Pajdeg
125 g smör, tärnat
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fyllning
275 g grönkål, rispad (hackad)
1 stor rödlök, finstrimlad (delad på hälften först)
50 g smör
salt & peppar
150 g creme bonjour vitlök
15-20 st valnötter
Äggstanning
2 ägg
2,5 dl vispgrädde
salt / peppar, efter smak
Gör så här:
1. Pajskalet: Tärna smöret och nyp ihop med mjölet till en smulig massa. Tillsätt vattnet och knåda till en fin mördeg. Låt vila i plast någon kvart i kylen.
2. Tryck eller kavla ut pajdegen i en pajform, nagga botten och lägg in i frysen ca 10 min.
3. Sätt ugnen på 170-175 grader.
4. Sätt in pajskalet och låt det förgrädda ca 10 min tills den blir mjukt gyllene till färgen (lite bakad, inte överbakad).
5. Fräs rödlök och grönkål mjukt i en stekpanna med smöret, smaka upp med salt & peppar.
6. Ta ut pajskalet, låt svalna något och lägg sedan i fyllningen. (Höj ugnen till 180-190 grader.)
7. Vispa ihop äggstanningen. Ägg, grädde, lite salt & peppar.
8. Häll äggstanningen över och klicka ut creme bonjour.
9. Toppa med valnötter och skjut in pajen i ugnen ca 20 min, tills äggstanningen stannat upp och pajen blivit härlihgt gyllene. Ta ut – låt svalna något.
Smaklig måltid
/Carina
Gräddig grönkålspudding med dovhjortsfärs
4 portioner
Ingredienser:
Kål
Gör så här:
Västerbottensfyllda mufflonfärsbiffar med rosmarinstuvad vitkål och rostad potatis
2 portioner
Ingredienser:
500 g potatis
olja
salt
svartpeppar
2 tsk torkad rosarin
250 g mufflonfärs
1 1/2 msk ströbröd
3 msk mjölk
1/2 citron
30 g riven västerbottenost
1 msk vatten
1 votlöksklyfta
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk torkad salvia
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
olja
Stuvning:
smör
1 1/2 msk vetemjöl
2 1/2 dl mjölk
1 dl vatten
3/4 kycklingbuljongtärning
300 g vitkål
4 stjälkar färsk rosmarin
salt
peppar
Gör så här:
Spicy tuna med chimichurrimajonnäs och melonsallad
2 portioner
Ingredienser:
2 portioner jasminris
Chimichurrimajonäs:
1/2 kruka koriander
3 msk majonäs
skal och saft från 1/2 citron
2 krm chili flakes
3/4 krm salt
1/2 melon
1 lime
salt
Spicy tuna:
1 pärllök
1/2 kruka koriander
1 1/2 msk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1 burk avrunnen tonfisk
1 msk japans soja
1 msk vetemjöl
1 ägg
1/2 huvudsallad
Gör så här:
Kalkonfilé Provençal - Rosmarinstekt kalkon med rödvinsbräserad pärllök och bakad tomat
2 portioner
Ingredienser:
300 g kalkonfilé
1/2 tsk salt
svartpeppar
olja
Rödvinskokt pärllök:
200 g pärllök
smör
1 tsk vetemjöl
2 kvistar färsk rosmarin
1 flaska matlagningsvin (200 ml)
1 dl vatten
3/4 tärning kycklingbuljong
Ört- och vitlökspotatis:
500 g potatis
bakplåtspapper
3 vitlöksklyftor
olja
1/2 tsk salt
1 tsk timjan
1 tomat
salt
Aioli:
3 msk majonäs
1 vilöksklyfta
1/2 krm salt
1/2 huvudsallad
1 tsk olja
1 tsk rödvinsvinäger
1/2 krm salt
svartpeppar
2 kvistar färsk rosmarin
Gör så här:
Vildsvinsfärs- och pastagratäng
4 portioner
Ingredienser:
Gör så här:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|