Senaste inläggen
Älg - Bolognese
4 portioner
Ingredienser:
500 g älgfärs
1 msk matolja
1 finhackad gul lök
3 vitlöksklyftor
125 g strimlad bacon
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
2 tsk oregano42 msk knorr oxfond
Till servering:
Spagetti
tomater
Gör så här:
Fräs älgfärsen i matolja i en stekpanna och lägg sedan över i en gryta.
Fräs löken och baconet i stekpannan och pressa ner vitlöken mot slutet. Lägg över i samma gruta som färsen.
Rör ner tomatpurén och hetta upp.Låt fräsa några minuter.
Tillsätt krossade tomater, oregano och knorr oxfond.Koka upp och sänk värmen och låt sjuda några minuter.
Servera bolognesen med pasta och tomater.
Smaklig måltid
/Carina
Grekisk vildsvinsfärslimpa
6-8 portioner
Ingredienser:
Rotfrukter
700 g potatis
5 morötter
4 palstenackor
1 msk olja
salt och peppar
Vildsvinsfärslimpa
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
4 vitlöksklyftor
250 g gröna oliver med pimiento
1000 g vildsvinfärs
1-2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 ägg
2 tsk oregano
Fetayoghurt
150 g fetaost
2 vitlöksklyftor
2 dl matyoghurt
1 kruka bladpersilja
Gör så här
Sätt ugnen på 225˚C och sätt in en plåt.
Rotfrukter: Skär potatisen,morötter och palstenackori tjocka skivor och blanda med olja, salt och peppar. Häll ut potatisen på den varma plåten och rosta ca 30 minuter.
Vildsvinsfärslimpa: Blanda ströbröd med mjölk och låt det svälla ett par minuter.
Skala och riv vitlöken. Låt oliverna rinna av och grovhacka dem.
Blanda färsen med salt och peppar. Tillsätt ströbrödsblandningen, ägg, oregano, vitlök och oliver. Blanda ordentligt och forma till en limpa. Lägg limpan på potatisplåten och stek med de sista 20 minuterna eller tills innertemperaturen är 72°C.
Fetayoghurt: Smula fetaosten och blanda med yoghurten. Smaka av med peppar.
Hacka persiljan och strö över rotfrukter och vildsvinfärslimpan,servera med fetayoghurt.
Smaklig måltid
/Carina
Kryddstekt lax med citrondressade rotfrukter och rostad vitlöksyoghurt
2 portioner
Ingredienser:
500 g potatis
1 morot
1/2 blomkål
2 + 3 vilöksklyftor
1 citron
1/2 ask fryst persilja
1 dl rysk yoghurt
1 tsk torkad timjan
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
salt
chiliflakes
svartpeppar
300 g laxfilé
olja
gemsallad
Gör så här:
Värm ugnen till 250 grader.
Persiljeblandning:finriv det yttersta skalet från citronen.Lägg i en skål och blanda med fryst persilja.
Halvera potatisen.Skär moroten i grova bitar.Skär blomkålen i mindre bitar.Halvera den använda citronen.Lägg allt på en plåt och blanda med 2 pressade vitlöksklyftor,olja,salt och svartpeppar.Tillaga i övre delen av ugnen 25-30 minuter.
Rostad vitlöksyoghurt:hetta upp lite olja i en liten kastrull.Pressa ner 3 vitlöksklyftor i kastrullen.Bryn vitlöken försiktigt,den ska bli gyllenbrun och får inte bli bränd.Häll över den rostade vitlöken i en liten skål.Blanda med rysk yoghurt och 1 krm salt.
Kryddblandning: blanda i hop torkad timjan,paprikapulver,torkad oregano 1/2 tsk salt och 1/2 tsk chiliflakes.
Gnid in laxfilén med kryddblandningen.Stek på medelvärme i en stekpanna med olja, 2-4 minuter per sida.
Pressa lite av de rostade citronen över rotfrukterna.Klyfta gemsallad.Servera kryddstekt lax med gemsallad,rostad vitlöksyoghurt och citronpressad rotfrukt.
Smaklig måltid
/Carina
Soppa med blomkålscurry,koriander och frasiga kikärter
2 portioner
Ingredienser:
1/2 blomkål ( ca 400g )
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 bit ingefära ( 2-3 msk )
1 morot
1 msk tomatpuré
1/2 burk sesamfrön
1/2 tsk spiskummin
1 tsk curry
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk salt
3 1/2 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk flytande honung
1 dl rysk yoghurt
1 förpackning kikärter
1 msk vetemjöl
chiliflakes
3/4 kruka koriander
1/2 rött äpple
1 förpackning naanbröd
olja
Gör så här:
Tillaga naanbröd enligt anvisning på förpackningen.
Skala och finhacka ingefära.Finhacka gul lök och vitlöksklyftorna.Skala och skär moroten i slantar.
Skär blomkålen i buketter.
Hetta upp olja i en rymlig stekgryta.Fräs alla grönsaker 1-2 minuter.
Tillsätt tomatpuré,sesamfrön,spiskummin,curry,mald koriander och salt.Fräs ytterligare 1 minut.
Tillsätt vatten,grönsaksbuljong och flytande honung.Låt sjuda under lock 6-8 minuter.
Blanda ner 1 dl rysk yoghurt och dra grytan från värmen.
Frasiga kikärter:skölj kikärter i vatten och låt dom rinna av.Blanda med 1 msk vetemjöl.Stek i en stekpanna med olja tills kikärterna är frasiga.Låt rinna av på hushållspapper.Krydda med chiliflakes och salt.
Grovhacka koriander och tärna äpplet.Toppa blomkålecurryn med koriander,äpple och frasiga kikärter.Servera med naanbröd.
Smaklig måltid
/Carina
Morotssoppa med ingefära och chili
4 portioner
Ingredienser:
Till servering
Gör så här:
Skölj morötterna. Skala potatis, lök och ingefära. Skär grönsakerna i mindre bitar. Dela, kärna ur och hacka chilin och fräs alla grönsaker i en kastrull i olivoljan. Häll på buljongen och grädden. Låt koka tills morötter och potatis är mjuka, ca 10 minuter.
Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar, späd ev. med vatten om soppan är för tjock.
Älgfärsbiffar med ärtsås och sockerstekta morötter
4 portioner
Ingredienser
• 900 g fast potatis
Bifffar
• 1 dl vatten
• 1/2 dl ströbröd
• ca 500 g älgfärs
• 1 msk senap
• 1/2 tsk salt
• 2 krm peppar
• 1/2 tsk timjan
• 1 msk smör
Ärtsås
• 1 dl mjölk
• 1 dl vispgrädde
• 1/2 förp, små gröna ärter (ā 250 g)
• 1 vitlöksklyfta
• 1/2 tsk vitvinsvinäger
Morötter
• 200 g snackmorötter
• 1 msk smör
• 2 tsk strösocker
• 1/2 kruka persilja
Gör så här:
Koka potatisen.
Biffar: Blanda vatten och ströbröd låt det svälla några minuter. Blanda ner färs, senap, salt, peppar och timjan. Blanda väl. Forma färsen till 8 biffar (för 4 port). Stek biffarna i smöret i en stekpanna 4-5 minuter på varje sida.
Ärtsås: Häll mjölk, grädde och ärtor i en kastrull låt småputtra ca 5 minuter. Pressa i vitlöken. Mixa till en slät kräm med stavmixer eller i matberedare. Smaka av ärtkrämen med vinäger, salt och peppar.
Morötter: Stek morötterna i smöret i en stekpanna, strö på sockret och låt det stekas gyllenbrunt. Hacka persiljan och vänd ner.
Servera biffarna med ärtsås, potatis och morötter.
Smaklig måltid
/Carina
Lättrimmad sejrgg med vitvinssås,ljummen gurka och dillcrumble
2 portioner
Ingredienser:
500 g potatis
1/2 ask + 1 msk fryst dill
1/4 dl ströbröd
olivolja
bakplåtspapper
5 dl vatten
300 g sejrygg
flytande smör
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
3/4 tsk vetemjöl
1 1/2 dl vitt matlagningsvin
1/2 dl vatten
3/4 dl vispgrädde
1/2 tärning kycklingbuljong
1/2 rödlök
1/2 gyrka
salt
svartpeppar
Gör så här:
Värm ugnen till 150 grader.
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.
Dillcrumble:blanda 1/2 ask fryst dill med ströbröd,1/2 msk olivolja och 1 krm salt i en bunke.Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper.tillaga mitt i ugnen 13-15 minuter.
Rimlag:rör i hop vatten och 2 msk salt i en rymlig bunke.Lägg ner sejrygg och låt ligga och dra 5-10 minuter.
Torka av fisken på hushållspapper.Lägg över i en ugnsform och ringla över smör.Tillaga i nedre delen av ugnen12-15 minuter.
Vitvinssås:finhacka schalottenlök och vitlök.Fräs på medelvärme i en kastrull med smör.Pudra ner vetemjöl.Tillsätt vitt matlagningsvin,vatten,vispgrädde och kycklingbuljontärning.Lår sjuda 10-12 minuter.
Klyfta rödlök.Skala och halvera gurkan på längden.Skrapa ur kärnhuset och skär gurkan i mindre bitar.Fräs allt i en stekpanna med smör 1-2 minuter.Krydda med 1 msk fryst dill,salt och svartpeppar.
Mixa vitvinssåsen med stavmixer.Servera till ugnsbakad sejrygg,ljummen gurka och dillcrumble.
Smaklig måltid
/Carina
Kalkonfilé i tomatsås med fetaostroostad potatis och kalamataoliver
2 portioner
Ingredienser:
450 g potatis
50 g fetaost + 50 g fetaost
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g kalkonfilé
torkad oregano
salt
svartpeppar
torkad rosmarin
1/2 tsk socker
1 krm kanel
1/2 tsk sambal oelek
1 burk konserverade körsbärstomater
1/2 dl vatten
1/2 tärning kycklingbuljong
1 förpackning kalamataoliver
1 grön paprika
1/2 rödlök
1/2 kruka oregano
olivolja
Gör så här:
Värm ugnen till 250 grader.
Halvera potatisen och lägg i en ugnsform,blanda med olivolja,salt och svartpeppar.
Rosta i övre delen av ugnen20 minuter.Smula över 50 g fetaost och gratinera ytterligare 5 minuter.
Grovhacka gul lök och finhacka vitlöken.
Hetta upp olivolja i en stekpanna.Stek kalkonfilé runtom,krydda med 1 1/2 tsk torkad oregano,1/2 tsk salt och svartpeppar.
Lägg över kalkonen i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen 15-18 minuter,tills kalkonen är helt genomstekt.
Låt stekpannan stå kvar.
Tomatsås: tillsätt gul lök och vitlök i stekpannan,fräs 1-2 minuter.Krydda med 1 tsk torkad oregano,3/4 tsk torkad rosmarin,1/2 tsk socker,1 krm malen kanel och sambal oelek.Tillsätt konserverade körsbärstomater,1/2 dl vatten och kycklingbuljongtärning.Låt sjuda på medelvärme 10-12 minuter.
Paprikasalsa:skär paprikan i små bitar.Skiva rödlöken tunt.Blanda i en skål med 1 tsk olivolja och hälften av oliverna.
Skär kalkonen i skivor och lägg ner i tomatsåsen.
Grovhacka oregano.Strö fetaost,oregano och resten av oliverna över kalkonen.ervera med fetaostrostad potatis och paprikasalsa.
Smaklig måltid
/Carina
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|