Senaste inläggen
Italiensk bondsoppa med vitt vin,vita bönor och färsk oregano
2 portioner
Ingredienser:
1/2 förpackning surdegspavé
1 morot
250 g fänkål
1/2 gul lök
2 tomater
2+1 vitlöksklyftor
1/2 grön chili
1/2 dl vitt matlagningsvin
2 1/2 dl vatten + 1/2 msk vatten
3/4 dl vispgrädde
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 kruka oregano
1 förpackning stora vita bönor
olivolja
salt
svartpeppar
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Tillaga surdegspavé enligt anvisning på förpackningen.
Skala och skär moroten i slantar.Strimla fänkålen.grovhacka gul lök och klyfta tomaterna.Finhacka 2 vitlöksklyftor och grön chili.
Fräs morot,fänkål,chili,lök och vitlök i olivolja i en stekgryta,2-3 minuter.
Tillsätt matlagningsvin,2 1/2 dl vatten,vispgrädde,grönsaksbuljongtärning och 1 krm salt.Låt sjuda 10-15 minyer,eller tills morötterna känns mjuka.
Oreganoröra:finhacka oregano och 1 vitlöksklyfta.Lägg i en mortel tillsammans med 1 1/2 msk olivolja, 1/2 msk vatten och 1 krm salt.Mortla till en röra.
Blanda ner tomatklyftorna och vita bönorna (sköljda och avrunna) i soppan.Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera soppan med oreganoröra och det nybakade brödet.
Smaklig måltid
/Carina
Vildsvinsfärs med chipotle,rostad sötpotatis och torrtillacips
2 portioner
Ingredienser:
1 sötpotatis
1 silverlök
2 vitlöksklyftor
2 tomater
250 g vildsvinsfärs
2 msk tomatpuré
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk socker
2 krm salt
2 dl vatten
1/2 tärning kycklingbuljong
1/2 gurka
1/2 grön chili
40 g fetaost
1 1/1 msk + 1/2 msk fryst koriander
1 förpackning tortillachips
olivolja
Gör så här:
Värm ugnen till 250 grader.
Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar.Lägg i en ugnsform och blanda med olivolja och salt.
Rosta mitt i ugnen 20-25 minuter.
Finhacka 1/2 silverlök och vitlöksklyftorna.Tärna tomaterna.
Fräs vildsvinsfärsen i en stekgryta med olivolja.Tillsätt lök,vitlök och tomater.Låt fräsa 3-4 minuter.Blanda ner tomatpuré,spiskummin,oregano,paprikapulver,socker och salt.Fräs ytteligare 1 min.
Blanda ner vatten och buljongtärningen.Låt sjuda 8-10 minuter,tills färsen är genomstekt.
Gurksala:skala och tärna gurkan.Finhacka 1/2 silverlök och grön chili.Smula ner fetaost.Lägg allt i en skål och blanda med 1 1/22 msk fryst koriander.
Blanda ner 1/2 msk fryst koriander i grytan.Servera grytan med sötpotatis,gurksallad och tortillachips.
Älgbiff med oystersås - Crock pot
Ingredienser:
Gör så här:
Smaklig måltid
/Carina
Smakrik hjortgryta i Crock Pot
4 portioner
Ingredienser:
Smaklig måltid
/Carina
Pasta penne med portabellosvamp & ostsås
4 portioner
Ingredienser:
4 dl Kelda pastasås portabellosvamp & ost
300 g pasta penne
1/2 zucchini
3 msk smör
1 krm salt
1 krm svartpeppar
150 g halloumi
2 msk hackad färsk persilja
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Trna zucchinin och fräs den i smör i en stekpanna.Salta och peppra-
Häll på såsen och värm.
Skiva och stek halloumin gyllene i smör i stekpannan.
Blanda pastan med såsen.
Toppa med halloumiost och persilja.
Smaklig måltid
/Carina
#keldapastasåsbuzz #kelda #buzzador
Hjortgryta i Crock Pot
Ingredienser:
7 hg grytbitar av hjort
2-3 morötter
1 gul lök
1/2 kålrot
5 vitlöksklyftor
1 dl rödvin
1 dl vatten
0,5 dl viltfond
2 msk soja
2 tsk maizena
2 dl creme fraiche
salt o peppar
Gör så här:
Bryn grytbitarna, krydda med salt o peppar.Lägg dem på ett fat.
Skala och skär morötterna och kålrot i bitar.
Skala och klyfta löken och vitlöken.
Lägg morötter,kålrot,vitlök och lök i botten på crock-poten och lägg köttbitarna ovanpå.
Tillsätt vin, vatten, fond och soja.
Tillaga på låg temperatur i ca 8 timmar.
Rör ut maizena med lite vatten och rör ner i grytan.
Tillsätt creme fraiche och ev mer vatten (och ev fond) om mycket vätska har kokat bort.
Koka upp och smaka av med mer salt o peppar.
Servera med ris och syltad rödlök.
Smaklig måltid
/Carina
Pulled pork på vildsvin
ca 4 - 6 portioner
Ingredienser:
Cirka 2 kg vildsvinskött
4 gula lökar, skalade och klyftade
8 vitlöksklyftor, skalade och skivade
2 msk salt
1 tsk svartpeppar, mald
1 msk mald koriander
1 msk spiskummin
2 tsk cayennepeppar
1 chilifrukt, i bitar
3 msk farinsocker
3 msk honung
0,5 dl rödvinsvinäger
2 dl chilisås
1 burk eller tetra krossade tomater
Cirka 20 cocktailtomater
2 dl vatten
3 lagerblad
Gör så här:
Lägg lök, vitlök och färska tomater i botten av slow cookern. Lägg på köttet. Blanda övriga ingredienser och häll över köttet. Lägg på locket, sätt slow cookern på låg värme och låt koka klart, cirka 10–12 timmar. Känn efter med två gafflar att köttet går lätt att dra isär. Lyft ut köttet ur grytan och dra isär det i bitar. Plocka bort eventuella ben och senor.
Om såsen som är kvar i grytan är tunn, koka ihop den till en tjockare sås som du sedan blandar med köttet.
Sila gärna såsen innan du kokar ihop den.
Tillbehör:
Picklad rödlök
2–3 rödlökar
0,5 dl ättikssprit 12%
1 dl socker
2 dl vatten
5 svartpepparkorn
Skiva löken tunt och lägg i en skål. Koka upp ättika, socker, pepparkorn och vatten och häll över löken.
Låt kallna.
Coleslaw
5 dl vitkål, fint strimlad
1 liten morot, fint riven
1 liten rödlök, finhackad
0,5 dl creme fraiche eller gräddfil
0,5 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 tsk socker
0,5 tsk salt
peppar
Blanda allt och låt stå i kylen en stund innan servering.
Till servering:
Tortillabröd
Sallad
Smaklig måltid
/Carina
Krämig svampsoppa med shiitake,färsk timjan och parmesangratinerad ciabatta
2 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
150 g champinjoner
olja
1/2 krm salt
svartpeppar
1 tsk vitvinsvinäger
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
3/4 dl syrad grädde
250 g ciabatta
olja
1 vitlöksklyfta
25 g riven parmesan
100 g shiitake
1 pak soi
olja
salt
svartpeppar
1/2 kruka timjan
25 g riven parmesan
salt
peppar
Gör så här:
Värm ugnen till 250 grader.
Finhacka gul lök och vitlök.Skär champinjonerna i mindre bitar.
Fräs allt i olja i en stekgryta.Krydda med salt och svartpeppar.Tillsätt vitvinsvinäger,vatten och buljongtärning.
Låt sjuda 10-12 minuter.Tillsätt syrad grädde och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
Halvera cibatta på längden.Ringla över lite olja över grödet och gnid in snittytan med votlöksklyftan.
Strö över riven parmesan över brödet.Gratinera mitt i ugnen 6-8 minuter.
Halvera shiitake.Finstrimla pak soi.Fräs i en stekpanna med olja 1-2 minuter.Krydda med salt och svartpeppar.
Finhacka timjan och strö över grönsakerna.
Tillsätt riven parmesan till soppa och mixa slät med stavmixer.Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera krämig svampsoppa med shiitakefräs och parmesangratinera ciabatta.
Smaklig måltid
/Carina
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|