Senaste inläggen

Av Carina Andersson - 28 september 2017 09:45

  

Pad thai med räkor,chili,jordnötter och koriander


2 portioner


Ingredienser:


Woksås:

1 lime

1 msk socker

2 msk japansk soja


125 g risnudlar


1/2 rödlök

1 röd chili

100 g champinjoner

1 pak soi

3 vitlöksklyftor

1/2 ask fryst ingefära

1 ägg

200 g skalade räkor

olja

1/2 kruka koriander

1/2 förpackning mango (tinad)

50 g jordnötter



Gör så här:

Woksås: blanda pressad saft från lime,socker och japans soja i en liten skål.


Koka risnudlarna enligt anvisning på förpackningen.Spola av nudlarna med kallt vatten när den är färdigkokt.


Klyfta rödlök.Strimla cilin.Halvera champinjoner och skär pak soi i mondre bitar.


Hetta upp lite olja i en wok eller stekpanna.Stek svampen,pressa vitlöken.Tillsätt ingefära och röd chili.Fräs 1-2 minuter.Tillsätt pak soi och rödlök,fräs ytterligare 1-2 minuter.


Flytta de frästa grönsakerna till ena sidan av stek/wokpannan.Knäck ner ägget på andra sidan av stek/wokpannan, vispa sönder det till äggröra.Tillsätt kokta nudlar,räkor och woksås.Blanda ordentligt.Låt fräsa i hop 1 minut.


Grovhacka koriander.Toppa woken med mango,jordnötter och koriander.


Smaklig måltid

/Carina



Av Carina Andersson - 28 september 2017 09:30

  

Indisk kalkon- och jordnötspasta med mango- och ingefärschutney


2 portioner


Ingredienser:

2 portioner ris


Mango- och ingefärschutney:

1/2 schalottenlök

1/2 förpackning mango

1 1/2 msk fryst ingefära

1 msk socker

1 msk vitvinsvinäger

2 msk vatten

1 krm chiliflakes

1/2 krm salt

olja


Kryddpasta:

30 g jordnötter

1/2 dl vatten

1 1/2 tsk spiskummin

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

1 tsk socker

1/2 tsk salt


350 g kalkonlårstek

2 vitlöksklyftor

olja

1 dl vatten

1/2 dl syrad grädde

1 tomat

1/2 rödlök

1/2 kruka koriande


Gör så här:

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.


Mango- och ingefärschutney: finhacka schalottenlöken.Fräs i en kastrull med lite olja tillsammans med mango.

Tillsätt socker,vitvinsvinäger,vatten,chiliflakes och salt.Låt koka 5-7 minuter.


Kryddpasta:lägg jordnötter,vatten,spiskummin,lad ingefära,mald kanel,mald kardemumma,socker och salt i en mixerbehållare.Mixa till en kryddpasta med stavmixer.


Skär bort fettkappan från kalkonlårsteken.Skär kalkonen i mindre bitar ( ca 2x2 cm).

Fräs i en stekpanna med olja och pressad vitlöksklyftor.Tillsätt kryddpastan och låt fräsa 2-3 minuter.

Tillsätt vatten och syrad grädde.Låt sjuda 5-7 minuter.

Tärna tomaten.Finhacka rödlök och koriander.Blanda ner allt i grytan och drag från värmen.


Servera kalkongrytan med ris och mango-och ingefärschutney.



Smaklig måltid

Carina



Av Carina Andersson - 26 september 2017 18:47

  

Dovhjortsbiffar med timjansmör


4 portioner


Ingredienser:

  • 1gul lök
  • 3 msk smör
  • 600 g viltfärs av hjort
  • 1 ägg
  • 2 tsk mejram
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl vispgrädde

Timjansmör:

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk finhackad färsk timjan
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 krm salt

Tillbehör:

Kokt pressad potatis



Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Timjansmör: Rör ihop smör, olja, timjan, finriven vitlök och salt. Ställ i kylen fram till servering.
  • Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1/3 av smöret i en stekpanna, låt svalna.
  • Blanda färsen med lök, ägg, mejram, salt och peppar. Rör ner grädden lite i taget tills du har en smidig och ganska lös färs.
  • Blöt händerna med kallt vatten och forma 8 biffar (för 4 portioner).
  • Bryn biffarna på bägge sidor i resten av smöret i en stekpanna. Lägg över dem i en ugnssäker form och stek färdigt i ugnen 10–15 minuter.
  • Lägg en klick timjansmör på varje biff.
  • Servera med kok pressad potatis.

Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 26 september 2017 18:45

  

Viltcheeseburgare med klyftpotatis

 

4 portioner

 

Ingredienser:


  • 900g fast potatis
  • 1 msk olja
  • salt
  • peppar
  • 1 dl crčme fraiche
  • 1/2 dl chilisås
  • 1 msk senap
  • 500 g viltfärs
  • 1/2 msk smör
  • 4 skivor hamburgerost med cheddarsmak
  • 1 romansallad
  • 2 tomater
  • 4 hamburgerbröd

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C och sätt in en långpanna.
  • Klyfta potatisen och blanda den med olja, salt och peppar. Häll ut på den varma plåten och sätt in mitt i ugnen i ca 30 minuter.
  • Blanda crčme fraiche, chilisås och senap. Smaka av med salt och peppar.
  • Dela färsen i fyra delar (för 4 burgare) och forma till burgare utan att röra för mycket. Stek dem i smöret i en stekpanna några minuter på varje sida. Salta och peppra.
  • Lägg burgarna på potatisplåten när det återstår några minuter av potatisens tid och lägg på ostskivorna. Sätt tillbaka plåten i ugnen så att osten precis smälter.
  • Plocka salladen. Skär tomaterna i skivor.
  • Rosta bröden i en torr och het stekpanna eller i ugnen.
  • Servera burgarna med alla tillbehör.

Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 20 september 2017 19:15

  

Marinerad lax med sojamajonäs


4 portioner


Ingredienser:

  • 550 g laxfilé

  • 1 msk sesamfrö
  • 2 msk japansk soja
  • 2 krm chiliflakes eller chilipulver (2 krm flakes motsvarar 1 krm chilipulver)
  • 4 port ris

Majonnäs

  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 1 msk japansk soja

Tillbehör

  • 2 avokado
  • 125 g rädisor
  • 1/2 kruka koriander

Gör så här:

  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Majonnäs: Blanda majonnäsen med sojan.
  • Tillbehör: Dela och kärna ur avokadorna, gröp ur avokadoköttet och skär det i tärningar. Ansa och dela rädisorna.
  • Lax: Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme. Blanda dem med soja och chiliflakes.
  • Skär laxfiléerna i bitar och marinera i sojablandningen.Stek några minuter runtom.
  • Servera laxen med ris,avokado, rädisor, majonnäs och toppa med koriander och lite extra sesamfrö.

Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 19 september 2017 18:45

    

Vilda Biff Rydberg


4 portioner


Ingredienser:

  • 2gula lökar
  • 1 ask färsk persilja (ā 20 g)
  • 800 g fryst tärnad potatis
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • salt
  • peppar
  • 500 g strimlad ryggbiff från älg

Senapskräm

  • 1 dl crčme fraiche
  • 1 msk senap
  • 4 äggulor

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 100°C.
  • Skala och finhacka lökarna. Hacka persiljan fint.
  • Stek potatisen i omgångar hälften av smöret och hälften av oljan i en stekpanna på medelvärme tills de blir gyllenbruna och mjuka inuti. Krydda med salt och peppar. Lägg upp på ett ugnssäkert serveringsfat och håll varmt i ugnen.
  • Stek löken sakta i resten av smöret tills den är mjuk och börjar få färg. Krydda med salt och peppar. Lägg upp på potatisen.
  • Höj värmen så att stekpannan blir ordentligt varm. Krydda köttbitarna med salt och peppar. Stek hastigt i omgångar i resten av oljan tills bitarna är brynta på utsidan och rosa inuti. Lägg upp på fatet med lök och potatis. Strö över persiljan.
  • Senapskräm: Blanda crčme fraiche och senap.
  • Servera med råa äggulor och senapskräm.

    


Smaklig måltid

/Carina

  

Av Carina Andersson - 18 september 2017 19:31

  

Rostad majssoppa med bönspread och nachos


4 portioner


Ingredienser:

  • 450g frysta majskorn
  • 1 bakpotatis
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 l grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 tsk salt
  • peppar
  • 1/2 kruka koriander

Bönspread

  • 1 förp kokta vita bönor (ā 380 g)
  • 2 msk vatten
  • 1/2 msk olivolja
  • 1/2 lime
  • 1 tsk spiskummin
  • 200 g nachos

Gör så här:

  • Tina majsen.
  • Skala och skär potatisen i små bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
  • Rosta majsen i olivoljan i en kastrull.
  • Rör i potatis, lök och vitlök i kastrullen. Tillsätt curryn efter någon minut och låt fräsa med.
  • Tillsätt samabal oelek och buljong, låt koka ca 15 minuter. Mixa majsen slät. Tillsätt kokosmjölken och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  • Bönspread: Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mixa dem med vatten, olivolja, limesaft och spiskummin. Smaka av med salt och peppar.
  • Smaka av soppan med resten av limen. Hacka koriandern och strö över soppan.
  • Servera soppan med bönspread och nachos.

Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 3 september 2017 19:30

  

Lasagne med pesto och majs


Ingredienser:

500 g hjortfärs

130 g pesto basilika

1 burk körsbärstomater

2 morötter

280 g majskorn

ca 12 lasagne plattor

1 1/2 dl riven ost

salt

peppar

olja


Bechamelsås:

2 msk smör

2 1/2 msk vetemjöl

5 dl mjölk

salt

peppar

1/2 dl ost


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och grovriv morötterna.Stek dem några minuter i olja.Lägg över i en kastrull.

Stek färsen, krydda med salt och peppar.Lägg över färsen i kastrullen.

Blanda ner pesto,avrunnen majs,körsbärstomater tillsammans med kötfärsen.


Bechamelsås:Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget, koka upp och låt koka under fortsatt vispning 3-5 min. Smaka av med salt och peppar.Blanda ner osten.


Smörj en ugnsform med smör eller olja.

Täck botten med bechamelsås,lasagneplattor och sedan köttfärs i två omgångar.Avslutta med lasagneplattos och bechamelsås och sist riven ost.

20 minuter mitt i ugnen.

Servera tillsammans med sallad.

  


Smaklig måltid.

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards