Senaste inläggen
Clubsandwich med dijondressing, bacon, kyckling och kålrabbisallad
2 portioner
Ingredienser:
Dijondressing:
25 g halloumi
3/4 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta
1/2 msk dijonsenap
1 krm salt
svartpeppar
Marinad:
1 vitlöksklyfta
1/2 msk japansk soja
1 tsk spiskummin
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk honung
2 krm chili flakes
1 krm salt
ca 300 g minut kycklingfilé
1/2 paket bacon
olivolja
1 kålrabbi
1/4 förpackning ruckola
1 tomat
1/2 rödlök
6 rotfruktsbröd
olivolja
Gör så här:
Smaklig måltid
/Carina
Kycklingsatay med jordnötssås & asiatsik vitkålssallad med nudlar
4 portioner
Ingredienser:
8 st Kyckling satay spett
3-4 st kycklingfiléer
Marinad:
1 tsk finhackad ingefära (0,5 tsk torkad ingefära funkar också bra)
3 st vitlöksklyftor- pressade
1 st citrongräs eller 3 st limeblad- hackade i strimlor
2 msk soja
2 msk fisksås
2 msk olja (välj mellan sesam-, kokos- eller rapsolja)
4 msk palmsocker eller ljust råsocker (kan ersättas med honung)
1 tsk gurkmeja
1 tsk korianderpulver
Jordnötssås:
2 vitlöksklyfta
1 msk hackad färsk ingefära
1 röd hackad chili
1 msk röd curry
1-2 tsk sambal oelek
1 msk ljust råsocker
200 g kokosmjölk
2 dl salta jordnötter
1 msk japansk soja
1/2 lime
salt
Asiatiskitkålssallad med nudlar:
0,5 vitkålshuvud
1 morot
1-2 salladslökar
1 pkt ramen nudlar, valfri sort
1 dl sötmandel
2 msk sesamfrön
1 chili om du gillar hetta
Dressing:
0,5 dl vit vinäger
2 msk socker
2 msk soja
0,5 dl sesam- eller rapsolja
1 tsk fisksås eller 2-3 msk limejuice
Salt
Gör så här:
Kycklingsatay:
Blanda alla ingredienser till marinaden ordentligt och ställ åt sidan i 10-15 min. Skär kycklingen i bitar. Blanda kycklingen ordentligt med marinaden. Låt marineras kylen över natten eller minst 1 timme i rumstemperatur. Ju längre kycklingen får marineras desto godare blir den.
Om du använder träspett ska du först blötlägga dem i vatten 30 min. Trä på kycklingbitarna på spett och grilla på grillen eller i ugn. I ugn: Värm ugnen till 225° med grillfunktion på. Lägg spetten på ett galler och ställ på en plåt. Ta in mitt i ugnen och grilla i ca 15 min, tills kycklingen är genomstekt.
Jordnötssåsen: Hacka lök, vitlök, ingefära och chili. Stek i olja på medelvärme tills löken mjuknar. Tillsätt röd curry,sambal oelek och fräs några sekunder. Häll i kokosmjölk, råsocker, rödchili,jordnötter, soja och salta efter smak. Koka upp såsen och låt puttra i ca 3-5 min, rör om ofta och ha koll så såsen inte bränns fast i botten av kastrullen.Mixa samman allting med en mixer. Om den känns för tjock kan du späda ut den med mer kokosmjölk. Servera såsen kall eller varm.
Asiatisk vitkålssallad med nudlar:
Lägg vinäger, socker och soja i en kastrull. Koka upp under omrörning tills sockret löses upp. Stäng av värmen och låt svalna. Blanda sedan i olja och fisksås/lime. Täck kastrullen med ett lock och ställ åt sidan. Strimla kålen i tunna strimlor, gärna med en mandolin eller osthyvel. Riv morot, finhacka löken. Ställ åt sidan
Krossa nudlarna med händerna, lättast att göra när de fortfarande är i sin förpackning. Ta bort kryddpåsen som ligger i, den ska du inte använda. Sprid ut nudlarna på en plåt och strö över sesamfröna. Värm ugnen till 175°. Ta in plåten mitt i ugnen och rosta nudlarna tills de får lite färg, ca 10 min. Ha koll, de bränns vid snabbt. Ta ut och ställ åt sidan. Dela mandlarna i mitten och rosta mitt i ugnen tills de får färg, ca 7 min. HIT kan du förbereda alla moment tills det är dags att servera salladen. Förvara dressingen och grönsakerna i kylen, nudlar och nötter i rumstemperatur om den ska blandas vid senare tillfälle. Salladen är godast att servera direkt efter man blandat den.
Lägg grönsakerna i en skål, häll över dressingen och blanda. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt/soja/fisksås. Gillar du chili eller koriander kan du ha det i. Häll nudlarna och nötterna i salladen och blanda en gång till.
Servera tillsammans med kycklingssatay och jordnötssås!
Smaklig måltid
/Carina
Midsommartårta
Ingredienser:
Maräng
Fyllning:
Gör så här:
Kryddstekt laxfilé med grön ärtpurè,syrligt äpple och vitvinssås
2 portioner
Ingredienser:
500 g potatis
Vitvinssås:
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
lite smör
3/4 tsk vetemjöl
1 dl vitt matlagningsvin
3/4 dl vatten
1/2 tärning kycklingbuljong
1/2 dl crème fraiche
Ärtpuré:
125 g görna små ärtor
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
Kryddblandning:
1 1/2 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
1 1/2 krm cayennepeppar
300 g laxfilé
1 rött äpple
2 tsk vitvinsvinäger
Gör så här:
Värm ugnen till 150 grader.
Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Vitvinssås:
Finhacka schalottenlök och vitlök.Fräs på medelvärme i smör i en liten kastrull.Pudra ner vetemjöl.Tillsätt vitt matlagnindsvin,vatten och buljong.Låt sjuda på medelärme 10-12 minuter.
Tillsätt crème fraiche och mixa såsen slät med stavmixer.
Ärtpuré:
Koka gröna ärter i lättsaltat vatten ett par minuter.
Häll av vattnet och lägg ärtorna i en mixerbehållare tillsammans med vitlök.Mixa slät med stavmixer,krydda med salt.
Kryddblandning:
Blanda paprikapulver,torkad oregano,socker,salt och cayennepeppar i en skål.
Skär bort skinnet från laxfilé.Dela laxen till två portionsbitar och gnid in med kryddblandningen.
Stek på medelvärme i lite olja 1 min per sida.Lägg över i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen 10-12 minuter.
Skär eller hyvla äpple i tunna skivor.Lägg allt i en skål och blanda med vitvinsvinäger.
Servera kryddstekt lax med ärtpurè,vitvinssås och syrlig äppelsallad.
Smaklig måltid
/Carina
Limemarinerad kyckling med rostad vitlök- och sojayoghurt
4 portioner
Ingredienser:
4 vitlöksklyftor
2 lime
1 1/2 msk socker
2 tsk sambal oelek
3 msk japans soja
600 g kycklingfilé
4 portioner vildris
Vitlök- och sojayoghurt:
4 vitlöksklyftor
2 dl rysk yoghurt
3 msk japansk soja
500 g brysselkål
1 burk sesamfrön
Olja
salt
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Pressa vitlöken och lägg i en bunke.Blanda med finrivet skal och pressad saft från lime,socker,sambal oelek och japansk soja. Skär kycklingfilén i mindre biar och blanda ner i marinaden.Låt marienra ca 20 minuter.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Rostad vitlök- och sojayoghurt: Rosta vitlöksklyftorna pressade i lite olja i en liten kastrull.Den ska få en gyllenbrun färg och får inte bli bränd.Blanda den rostade vitlöken med rysk yoghurt och japansk soja i en liten skål.
Rosta sesamfrön i en torr stekpanna tills den blir gyllenbrun.
Stek kycklingen i en stekpanna med olja 4-5 minuter.Lägg över kycklingen i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen 10-12 minuter.
Kvarta brysselkål.Stek i rikligt med olja.Låt rinna av på lite hushållspapper.Krydda med salt och rostade sesamfrön.
Servera limemarinerad kyckling med friterad brysselkål,viltris och rostad vitlök- och sojayoghurt.
Smaklig måltid
/Carina
Fransk chokladtarte med kanderade valnötter och grädde
Ingredienser:
100 g mörk choklad
100 smör
bakplåtspapper
3 ägg
1 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
Ganache:
100 g mörk choklad
100 g smör
1/2 dl honung
100 g valnötter
1/2 dl strösocker
1 msk vatten
flingsalt
2 dl vispgrädde
1/2 ask mynta
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.
Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper.
Finhacka mörk 100 g mörk choklad och lägg i en bunke.SMält 100 g smör och slå det varma smöret över chokladen.Rör tills all choklad smält.
Vispa ägg och socker pösigt.Vänd ner i chokladblandningen.Sikta ner vetemjöl och rör försiktigt tills allt blandats.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 8-10 minuter.Smeten ska precis ha börjat stelna,kakan ska INTE vara helt genomgräddad.Låt kakan svalna i formen och vila ca 1 timme.
Ganache: Finhacka 100 g mörk choklad och lägg i en skål.Smält 100 g smör och häll den över chokladen.Vispa ner honung och rör till en slät kräm.Låt svalna.
Kanderde valnötter: Rosta valnötter i en torr stekpanna.Lägg över på ett fat.Koka upp strösocker och vatten i en stekpanna.Vänd ner nötterna och blanda runt.Lägg över på ett fat och strö över lite flingsalt.Låt stelna och grovhacka sedan nötterna.
Lossa kakan försiktigt från formen och lägg den på ett fat.Bred på ganachen.Vispa grädde och plocka blad från mynta.
Garnera kakan med kanderade valnötter och myntablad.Servera med lättvispad grädde.
Lycka till
/Carina
Grön avokado-gazpacho med chilimarinerade räkor
Ingredienser:
Chilimarinerade räkor:
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 burk räkor
rivet skal från 1 lime
1 msk olivolja
Gazpacho:
1 vitlöksklyfta
1/2 ask mynta
1 gurka
1 avokado
1 ask gula coctailtomater
1 dl vatten
spressad saft fån 1 lime
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
Gör så här:
Chilimarinerade räkor - Finhacka vitlöksklyftorna och chili.Häll av burken med räkorna och lägg i en skål.Blanda ner chili,vitlök,finrivet skal av limen och olivolja.
Gazpacho - skiva vitlöken.Grovhacka mynta ( spara lite till garnering),gurka och avokado.Lägg allt i en mixerbunke.Tillsätt gula coctailtomater,vatten,pressad saft från den använda limen,olivolja,vitminsvinäger och salt.
Mixa med mixerstav och smaka eventuellt av med mer salt.
Toppa grön avokadogazpacho med chilimarinerade räkor och lite färsk mynta.
Smaklig måltid
/Carina
Västerbottenpaj med röd caviar,gräddfil och dill
Ingredienser:
1 rulle pajdeg
3 ägg
3 dl vispgrädde
2 krm salt
2 påsar västerbottenost
svartpeppar
1 rödlök
1 burk röd caviar
1/2 förpackning dill
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.
Smörj en pajform.Rulla ut pajdegen i formen.Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet 10-15 minuter.
Fyllning: vispa ihop ägg,vispgrädde och salt i en skål.Tillsätt västerbottenost och smaka av med svartpeppar.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda 25-30 minuter i nedre delen av ugnen.Pajen är klar när fyllningen har "stannat" och pajen fått fin färg.
Finhacka rödlöken.Toppa pajen med röd caviar,rödlök och dill vippor.servera med gräddfil eller klicka den på pajen.
Smaklig måltid
/Carina
2 dl gräddfil
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|