Direktlänk till inlägg 8 januari 2021
Vildsvinsjulskinka
Rimlag:
Till en urbenad skinka på cirka 2,5 kg behövs cirka:
2 liter vatten
2 dl nitrinsalr
2 tsk strösocker
Blanda ingredienserna till lagen (behöver inte kokas). Gör så mycket lag att den täcker skinkan, och så att du ändå har cirka 1 liter lag kvar att spruta in i köttet med marinadspruta.
Spruta in rimlagen i skinkan ordentligt med marinadsprutan. Det behövs många stick!
Lägg sedan skinkan i en bunke och häll på resterande rimlag. Lägg gärna en vikt ovanpå skinkan så att saltlaken täcker. Låt skinkan stå svalt och mörkt i tre-fem dygn. Vänd skinkan då och då. Efter rimningen, skölj av skinkan.
Kokning av skinkan:
1 gul lök
1 morot
2 lagerblad
4 kryddnejlikor
4 kryddpepparkorn
2 plaskor/burkar mörkt öl
vatten
Skär lök och morot i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med alla kryddor och ölen.
Lägg i skinkan. Fyll på med vatten tills det precis täcker, sätt i en köttermometer i skinkan och koka försiktigt tills innetemperaturen är 68 grader.
Lyft upp skinkan ur kokspadet och låt den svalna minst en halvtimme innan du sätter den i kylen.
Griljering:
3 msk grovkorning senap
2 äggulor
2 msk ströbröd (+ 2 msk på slutet)
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda senap,ägg och 2 msk ströbröd. Ta av nätet från skinkan och torka ytan noga.
Bred senapsblandningen över skinkan. Sikta över 2 msk ströbröd. Griljera skinkan i ugnen tills ytan är gyllenbrun. Det tar ca 20 minuter.
Ät och njut
/Carina
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 | 9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 | 20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 | 26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||
|