Direktlänk till inlägg 19 december 2022
Till en urbenad skinka på cirka 2,5 kg behövs cirka:
2 liter vatten
2 dl nitritsalt (kan beställas via webb-shoppar) eller vanligt hushållssalt, eller valfri blandning av båda!
2 tsk druvsocker
Blanda ingredienserna till lagen (den behöver inte kokas). Gör så mycket lag att den täcker skinkan, och så att du ändå har cirka 1 liter lag kvar att spruta in i köttet med en marinadspruta.
Spruta in rimlagen i skinkan ordentligt med marinadsprutan. Det behövs många stick! Lägg sedan skinkan i en bunke och häll på resterande rimlag.
Lägg gärna en vikt ovanpå skinkan så att saltlaken täcker. Låt skinkan stå svalt och mörkt i tre–fem dygn. Vänd skinkan då och då. Efter rimningen, skölj av skinkan.
1 gul lök
1 morot
2 lagerblad
4 kryddnejlikor
4 kryddpepparkorn
2 öl, gärna mörk
Vatten
Skär lök och morot i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med alla kryddor och ölen. Lägg i skinkan. Fyll på med vatten tills det precis täcker: sätt i en köttermometer i skinkan och koka försiktigt tills innertemperaturen är 68 grader. Lyft upp skinkan ur kokspadet och låt den svalna minst en halvtimme innan du sätter den i kylen.
3 msk grovkornig senap
2 äggulor
2 msk ströbröd (+ 2 msk på slutet)
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda senap, ägg, 2 msk ströbröd och kryddpeppar.
Ta av nätet från skinkan och torka ytan noga.
Bred senapsblandningen över skinkan. Sikta över 2 msk ströbröd.
Griljera skinkan i ugnen tills ytan är gyllenbrun. Det tar cirka tio minuter.
Lycka till
/Carina
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
||||||
5 | 6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 | 20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|