Senaste inläggen

Av Carina Andersson - 22 april 2013 18:39

 

Sojastekt lövbiff med ingefära


4 portioner


Ingredienser

  • 4   port ris (gärna jasminris)
  • 1 msk sesamfrön
  • 8   skivor lövbiff
  • 125 g salladslök
  • 150 g sockerärter
  • 1   röd paprika
  • 1 msk olja
  • 1 dl japansk soja
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 tsk sambal oelek

Så här gör du

  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Rosta sesamfröna i en torr och het panna.
  • Strimla lövbiffen. Ansa salladslöken, strimla den och sockerärterna. Dela och kärna ur paprikan, skär den i tunna strimlor.
  • Stek lövbiffen i oljan i en het stekpanna.
  • Lägg i grönsakerna i pannan och häll på soja, socker, vatten, ingefära och sambal oelek. Låt det koka ca 5 minuter.
  • Servera lövbiffen med riset och strö över sesamfrön.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 19 april 2013 19:15

 

Ärtiga majsbiffar med tomatsalsa


4 portioner


Ingredienser

  • 380 g kokta kikärter
  • 380 g kokta vita bönor
  • 300 g majskorn
  • 1/2   kruka persilja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 dl riven ost
  • salt och peppar
  • 4   port bulgur eller annat gryn
  • 1/2   gurka
  • 4   tomater
  • 1   rödlök
  • 1   lime
  • 2 msk olja
  • 65 g salladsmix
  • 1 dl matyoghurt (10%)

Så här gör du

  • Skölj kikärtorna och bönorna i en sil under kallt vatten och låt dem rinna av. Låt majsen rinna av. Strimla persiljan.
  • Lägg ärtorna och bönorna i en mixer och mixa slätt. Lägg ärt- och bönmixet i en bunke.
  • Vänd sedan ner majskorn, persilja, sambal oelek, majsstärkelse och ost. Krydda med salt och peppar.
  • Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skala och dela gurkan på längden och kärna ur den. Finhacka den och tomaterna. Skala och fin hacka rödlöken.
  • Blanda grönsakerna. Pressa över limesaft och ringla över hälften av oljan. Smaka av med salt och peppar.
  • Forma till 8 biffar (för 4 port) och stek dem i resten av oljan i en stekpanna tills de är gyllenbruna.
  • Servera biffarna med bulgur, sallad, yoghurt och salsan.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 18 april 2013 19:06

Frittata med oliver och fetaost  


4 portioner


Ingredienser

Frittata

  • 450 g sparrispotatis
  • 1   gul lök
  • 1   röd paprika
  • 1 msk olivolja
  • 7   ägg
  • 1 1/2 dl mjölk (gärna 1,5 %)
  • salt och peppar
  • 150 g fetaost
  • 150 g oliver med pimiento

Sallad

  • 250 g körsbärstomater
  • 65 g rucola


Så här gör du

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Frittata: Skala potatis och lök. Skiva potatisen tunt och strimla löken. Dela, kärna ur och tärna paprikan.
  • Stek potatisen i olivoljan ca 5 minuter i en stekpanna. Tillsätt lök och paprika och stek ytterligare ca 3 minuter.
  • Häll fräset i en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm (för 4 port).
  • Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar. Häll blandningen i formen.
  • Smula fetaosten och grovhacka oliverna. Strö det i formen.
  • Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
  • Sallad: Skär tomaterna i halvor och blanda med rucolan.
  • Servera frittatan med salladen.


Lycka till

/Carina


Av Carina Andersson - 16 april 2013 20:00

 

Färsbiffar med krämiga linser


4 portioner


Ingredienser

  • 1 dl ströbröd
  • 1 1/2 dl mjölk (gärna 1,5 %)
  • 1/2   kruka persilja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ca 500 g kalvfärs
  • 1 msk smör eller margarin
  • 4   port bovete eller gryn

Krämiga linser

  • 1 dl torkade röda linser
  • 2   tomater
  • 1   gul lök
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1 tsk olivolja
  • 3 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1 dl matyoghurt (10 %

Så här gör du

  • Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och låt svälla ca 5 min.
  • Hacka persiljan, blanda i hälften av den, salt, peppar och färs i ströbrödsblandningen. Blanda till en jämn smet. Forma smeten till 8 biffar (för 4 port) och stek dem i matfettet ca 4 minuter på varje sida.
  • Koka bovete enligt anvisningen på förpackningen.
  • Krämiga linser: Skölj linserna och tärna tomaterna. Skala och hacka löken, fräs den och spiskummin i olivoljan. Tillsätt linserna och tomaterna. Späd med buljong och låt koka ca 10 minuter tills linserna är klara. Tillsätt matyoghurt och smaka av med salt och svartpeppar.
  • Servera färsbiffarna med linserna och bovete. Garnera med resten av persiljan.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 15 april 2013 18:32

 

Tagine på kyckling och pumpa


4 portioner


Ingredienser

  • 4   kycklingfiléer
  • 1   gul lök
  • 2   vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • salt och peppar
  • 400 g hela tomater
  • 3 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • ca 300 g butternutpumpa
  • 4   port couscous eller annat gryn
  • 1   citron
  • 1/2   kruka persilja
  • 2 dl matyoghurt

Så här gör du

  • Skär kycklingen i mindre bitar. Skala och skiva lök och vitlök.
  • Stek kyckling, lök och vitlök i olivoljan i en gryta krydda med kryddorna.
  • Häll tomaterna och buljongen i grytan och koka upp.
  • Skala och skär pumpan i mindre bitar. Lägg dem i grytan och koka tills pumpan är mjuk ca 15 minuter.
  • Koka couscousen enligt anvisningen på förpackningen.
  • Riv skalet av citronen och grovhacka persiljan.
  • Smaka sedan av den med salt, peppar och citronsaft.
  • Strö citronskalet och persiljan över grytan.
  • Servera grytan med yoghurt och couscous.



Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 14 april 2013 20:12

 

Lingon och äppelpaj


4 portioner


Ingredienser

  • 2   äpplen
  • ca 3 dl frysta lingon
  • 1/2 dl socker
  • 75 g smör eller margarin
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 1 dl strösocker eller råsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl vispgrädde

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Skala och skär äpplena i klyftor. Lägg äpple och lingon i en ugnssäker form och blanda med sockret.
  • Smält matfettet. Blanda vetemjöl, havregryn, socker, kanel och bakpulver i en bunke och rör ner matfettet. Fördela degen över äpplena och lingonen.
  • Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
  • Vispa grädden och servera till pajen.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 14 april 2013 20:09

 

Svamppasta med kotletter


4 portioner


Ingredienser

  • 1   palsternacka
  • 1   gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 250 g champinjoner
  • 1 msk olja
  • salt och peppar
  • 4   kotletter med ben
  • 2 msk smör eller margarin
  • 150 g ricottaost
  • 1/2   kruka persilja
  • 2   tomater
  • 1 tsk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 65 g mangoldskott

Så här gör du

  • Sätt på en kastrull vatten till pastan.
  • Skala och riv palsternacka, lök och vitlök på rivjärnet.
  • Skiva champinjonerna och stek dem och ”rivet” i oljan i en stekpanna under omrörning ca 10 minuter. Krydda med salt och peppar.
  • Bryn kotletterna i matfettet i en stekpanna ca 4 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Häll av vattnet från den färdigkokta pastan. Blanda ner grönsaksfräset, ricotta och hackad persilja.
  • Skär tomaterna i bitar. Rör ihop olivolja, vinäger och senap. Blanda dressingen med tomaterna och mangoldskotten, krydda med salt och peppar.
  • Servera pastan med kotletterna och salladen.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 11 april 2013 19:40

 

Viltfärsbiffar med lingon- och rödkålssallad


4 portioner


Ingredienser

  • ca 500 g viltfärs
  • 1   ägg
  • 3 msk ströbröd
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2   kruka persilja
  • salt och peppar
  • 1 msk smör eller margarin
  • 2 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 4   port ris eller annat gryn
  • 300 g rödkål
  • 1   rödlök
  • 1 dl lingon
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk olivolja

Så här gör du

  • Tina färsen och lingonen.( Om du inte har färska lingon och färs )
  • Blanda ägg, ströbröd och vatten och låt det svälla 2 minuter.
  • Hacka persiljan.
  • Blanda äggsmeten med färsen och hälften av persiljan, krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Forma färsen till 8 biffar (för 4 port).
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Strimla kålen tunt gärna med osthyvel. Skala och strimla löken. Blanda kål och lök med lingon, vinäger, olivolja och resten av persiljan, krydda med salt och peppar.
  • Stek biffarna i matfettet i en stekpanna ca 4 minuter på varje sida. Häll sedan på buljong och grädde och låt det sjuda några minuter.
  • Servera biffarna med kålsallad och ris.

Lycka till

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards