Senaste inläggen

Av Carina Andersson - 6 maj 2013 19:30

 

Saltimbocca


4 portioner



Ingredienser

  • 900 g mjölig potatis
  • 1   kruka salvia
  • ca 500 g kycklingfiléer
  • salt och peppar
  • 90 g parmaskinka
  • 1 msk smör eller margarin
  • 2 1/2 dl vitt matlagningsvin
  • 1 msk kycklingfond
  • 1/2   citron
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 250 g körsbärstomater
  • 2 dl mjölk (gärna 1,5%)
  • 2 msk olivolja

Så här gör du

  • Skala och koka potatisen. Plocka salviabladen.
  • Krydda kycklingen med salt och peppar.
  • Lägg några salviablad på varje kycklingfilé. Spara några till garnering.
  • Linda en skiva skinka runt varje fi lé och lägg skarven ned. Fäst eventuellt med tandpetare.
  • Bryn kycklingen i matfettet ca 2 minuter på varje sida. Börja med skarven ned. Tillsätt vin, kycklingfond och pressa över citronsaften. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda i ca 10 minuter.
  • Lyft upp kycklingen och lägg dem på en tallrik.
  • Koka ihop såsen tills ca hälften återstår och red av med majsstärkelse ut rört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär tomaterna i halvor och lägg ned dem och kycklingen i såsen igen.
  • Gör en potatispuré med mjölken och oljan. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera kycklingen i såsen med salviablad på och potatispurén.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 5 maj 2013 19:52

Salsiccibonara  


4 portioner


Ingredienser

  • 4   port pasta, gärna tagliolini
  • 75 g sockerärter
  • 1   rödlök
  • 1/2   påse salladslök (ā 125 g)
  • ca 300 g färsk salsicciakorv
  • 1 tsk olja
  • salt och peppar
  • 1 tsk timjan
  • 2 dl vispgrädde

Så här gör du

  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Strimla sockerärterna och koka med dem de sista minuterna av pastans koktid.
  • Skala och skiva rödlöken. Skiva salladslöken.
  • Klipp upp korvskinnet och tag ut korvfärsen.
  • Stek rödlök och korvfärs i oljan en stekpanna ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar.
  • Tillsätt timjan, grädde och salladslök och låt puttra ihop ca 3 minuter.
  • Häll av pastan men spar 1/2 dl pastavatten (för 4 port). Blanda såsen och pastavattnet med pastan i pastakastrullen. Rör om över värme ca 1 minut så att såsen klibbar fast runt pastan. Servera genast.

Lycka till

/Carina


Av Carina Andersson - 5 maj 2013 19:45

 

Carinas potatissallad


8 Personer


Ingredienser

1 1/2 kg delikatesspotatis

5 dl gräddfil

2 röda lökar

5 vitlöksklyftor

3 msk örtkryddor

2 st 65 g ruckola

Flingsalt


Gör så här:

Koka potatisen oskalad ca 20 minuter.Låt den svalna helt.Dela potatisen till önskad storlek och lägg i en skål.

Blanda gräddfil med örtkryddor och pressa i vitlök.Häll gräddfilblandningen över potatisen och blanda om.

Skiva rödlöken och blanda ner,vänd ner ruckol och smaka av med salt.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 2 maj 2013 20:00

 

Färskostkräm med apelsin


4 portioner


Ingredienser

  • 250 g kvarg (Kesella)
  • 1 msk florsocker
  • 2 krm malen kardemumma
  • 2   apelsiner
  • 3 msk strösocker
  • 1 dl solroskärnor

Så här gör du

  • Blanda kvarg, florsocker och kardemumma.
  • Skala och skär apelsinerna i hinnfria klyftor.
  • Smält sockret i en stekpanna till ljus karamell, rör ner solroskärnorna och häll upp på bakplåtspapper och låt svalna. Bryt i mindre bitar.
  • Servera krämen med apelsiner och solroskärnor.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 2 maj 2013 19:55

 

Pizza med paprika och mozzarella


4 portioner


Ingredienser

Pizzadeg

  • 5 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 1/2 dl mjölk (gärna 1,5 %)
  • 1/2 dl olivolja
  • 2   bakplåtspapper
  • 2   röda paprikor
  • 1/2   påse salladslök (ā 125 g)
  • 125 g mozzarella
  • 185 g paprikapesto
  • 1 dl solroskärnor
  • 45 g parmesanflarn

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 250°C. Sätt in en plåt i ugnen.
  • Pizzadeg: Blanda mjöl, salt och bakpulver. Rör i mjölk och olivolja och arbeta ihop till en deg.
  • Dela degen i fyra delar och lägg dem två och två på bakplåtspapper. Strö lite mjöl på degen, kavla eller platta ut dem till ca 20 cm i diameter (för 4 port).
  • Dela, kärna ur och skiva paprikorna. Ansa och strimla salladslöken. Skiva mozzarellan.
  • Bred peston på degen. Lägg på paprika, salladslök, mozzarella och solroskärnor. Strö på parmesan.
  • Ta ut den varma plåten och dra över bakplåtspapperet med pizzorna på plåten. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Gör likadant med nästa omgång..

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 1 maj 2013 19:33

 

Sparrisrisotto med halstrad lax


4 portioner



Sparrisrisotto

  • 1 1/2 l vatten
  • 4 msk kycklingfond
  • 1   gul lök
  • 1 msk olja
  • 3 dl arborioris
  • 1 tsk timjan
  • rivet skal av 1   citron
  • salt och peppar
  • 75 g sockerärter
  • 250 g färsk grön sparris
  • 50 g parmesanflarn
  • 600 g färsk lax

Så här gör du

  • Risotto: Koka upp vatten och fond.
  • Skala och finhacka löken. Fräs den i oljan i en gryta. Tillsätt riset och fräs ca 1 minut. Tillsätt en slev kokande buljong och timjan i riskastrullen. Tillsätt sedan buljong i omgångar och låt det sakta koka in i riset under omrörning tills riset är genomkokt men fortfarande har en lite ”tuggig” kärna.
  • Ansa sockerärter och sparris och skär i bitar. Koka dem några minuter i saltat vatten. Låt vattnet rinna av. Grovhacka parmesanen.
  • Skär laxen i portionsbitar. Strö lite salt i en varm stekpanna och stek sedan laxen ca 3 minuter på varje sida.
  • Smaka av risotton med citronskal, salt och peppar. Rör ner sockerärter, sparris och parmesan strax före servering.
  • Servera risotton med den stekta laxen.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 29 april 2013 19:19

 

Halstrad torsk med spenat och jordärtskockspuré


4 portioner


Ingredienser

  • 600 g torskfilé
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk smör eller margarin

Jordärtskockspuré

  • 600 g mjölig potatis
  • 300 g jordärtskockor
  • salt och peppar
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 dl mjölk (gärna 1,5 %)
  • 65 g babyspenat
  • 125 g rädisor
  • 1   citron

Så här gör du


  • Tina torsken om du har köpt fryst.
  • Puré: Skala potatis och jordärtskockor och skär dem i mindre bitar (jordärtskockorna i halva potatisstorleken).
  • Koka dem i saltat vatten i en kastrull tills de är mjuka. Häll av vattnet. Stöt eller mixa till en puré.
  • Värm grädden och mjölken och rör ner i moset. Krydda med salt och peppar. Innan serveringen tillsätt hälften av spenaten.
  • Skär torsken i portionsbitar. Blanda mjöl, salt och peppar. Vänd fisken i mjölblandningen.
  • Stek den i matfettet på ganska hög värme, 2–4 min på varje sida.
  • Skiva rädisorna och blanda med resten av spenaten. Skär citronen i klyftor.
  • Servera fisken nystekt med purén, sallad och citron.

Lycka till

/Carina


Av Carina Andersson - 23 april 2013 19:22

 

Körvelkyckling med pappardelle


4 portioner


Ingredienser

  • 4   port pasta (gärna pappardelle)
  • ca 600 g strimlad kycklingfilé
  • 1 msk smör eller margarin
  • salt och peppar
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2   hönsbuljongtärning
  • pressad saft och rivet skal av 1/2   citron
  • 1   rödlök
  • 1   kruka körvel

Så här gör du

  • Sätt på en kastrull vatten till pastan.
  • Bryn kycklingen i matfettet i en tjockbottnad gryta, salta och peppra.
  • Blanda ner grädde, buljongtärning och citronsaft i grytan. Låt allt koka utan lock ca 5 minuter.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skala och skiva rödlöken tunt och lägg den i kallt vatten några minuter. Låt rinna av.
  • Hacka körveln grovt. Strö körvel, citronskal och lökringar över kycklingen.
  • Servera med pastan.


Lycka till

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards