Alla inlägg under augusti 2013
Kyckling med sesamfrön och rädiskimchi
4 portioner
Ingredienser:
4 portioner ris
eller annat gryn
2 msk sesamfrö
Kyckling:
4 kycklingfiléer
1 msk olja
2 msk fl ytande honung
3 msk japansk soja
salt och peppar
1 dl vatten
2 tsk majsstärkelse(Maizena)
Rädiskimchi:
1 knippe rädisor
ca 200 g salladskål
1 rödlök
1 lime
1 msk japansk soja
1 msk olja
1 tsk sambal oelek
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 c
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Stek kycklingfiléerna i olja tills de får färg.Lägg dem i en ungsäker form.Häll över honung,soja,peppar och salta försiktigt.Stek dem mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Häll skyn från formen i en kastrull och häll på vatten och blanda ner majsstärkelsen.Låt koka i hop ett par minuter och smaka avmed salt och peppar.
Kimchi:Ansa och hyvla räddisorna tunt.Ansa och strimla salladskålen.Skala dela och skiva löken tunt.
Pressa saften ur limen.Blanda limesaften med soja,olja och sambal oelek.Marinera grönsakerna i dressingen.
Rosta sesamfröna i en torr het stekpanna,strö på lite salt.
Skär kycklingen i skivor och blanda med den varma såsen.Strö på sesamfröna.
Servera med ris och kimchi.
Lycka till
/Carina
Pinocchiotårta
12 bitar
Ingredienser:
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
4 msk mjölk
Maräng:
5 äggvitor
2 dl socker
1 påse (á 35 g ) mandespån
Fyllning:
3 dl vispgrädde
400 g bär
Gör så här:
Ugnestemp175 C
Smörj ett bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna,30x40 cm.
Rör smör och florsocker poröst.
Tillsätt äggulorna,en i taget,och rör en stund mellan varje.
Blanda mjölet med bakpulvret.Rör ner detta och mjölken.Bred ut smeten.
Vispa äggvitorna med sockret till marängsmet.Bred den ojämt över smeten i formen.Strö på mandelspånen.
Grädda mitt i ugnen eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 minuter.
Låt kakan svalna något.Lossa den från papperet och dela den mitt itu på längden eller tvären,beroende på vilken form som önskas.
Vispa grädden och bred på den ena delen med marängsidan uppåt.Lägg på önskade bär blåbär/jordgubb/hallon.
Lägg den andra delen ovanpå med marängsidan uppåt.
Lycka till
/Carina
Krämig salsiccia med basilika
4 portioner
Ingredienser:
4 portioner pasta,
gärna rigatoni
300 g salsiccia
1 zucchini
2 vitlöksklyftor
1/2 burk (ā 370 g)
kärnfria kalamataoliver
1 msk olivolja
1/2 dl smetana
1 dl vitt vin
1 dl mjölk, gärna 1,5 %
salt och peppar
1/2 kruka basilika
1/2 påse (ā 65 g) rucola
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Dela och skrapa ur korvarna från skinnet.Skär zucchinin i små tärningar.
Skala och skiva vitlöken.Låt oliverna rinna av.
Fräs korven i olivoljan i en stekpanna.Tillsätt zucchinin och vitlöken.
Rör ner smetana,vin och mjölk.Låt koka 2-3 minuter.Smaka av med salt och svartpeppar.
Grovhacka basilikan,blanda den och ruccola med pastan och salsicciafräset.Toppa med oliver.
Lycka till
/Carina
Nudelsallad med räkor
4 portioner
Ingredienser:
2 burkar (ā 360 g) räkor i lake
250 g risnudlar
1 gul paprika
1/2 ask (ā 150 g) sockerärtor
1/2 knippe knipplök
ca 250 g pak choy
1 msk olja
1 lime
1 1/2 msk finriven ingefära
1 tsk sambal oelek
salt och peppar
Gör så här:
Häll laken från räkorna och låt den rinna av.
Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen,håll nudlarna varma.
Kärna ur paprikan.Strimla den,sockerärtor,löken och pack choy.
Stek pack choy i olja i en stekpanna på hög värme tills den fått fin färg.Vänd ner paprikan,sockerärtor och löken. Ta av från värmen.
Pressa ur saften ur limen.Vispa i hop limen med sambaloelek och ingefära i en stor skål.
Vänd ner nudlarna i dressingen.Blanda ner grönsakerna och räkorna.Smaka av med salt och peppar.Servera med Japansk soja.
Lycka till
/Carina
Fläder- och lime marinerad kyckling
4 personer
Ingredienser:
Marinad till 1 kg kyckling;
0,75 dl rapsolja
1 Ŋ dl koncentrerad flädersaft
1 lime – skal och saft
Ŋ – 1 tsk chilisås
Salt och peppar
Vitlöksrostad färskpotatis (4 personer)
800 gram färskpotatis
4 st vitlöksklyftor
Örtkrydda
125 gram smör
GÖR SÅHÄR :
Börja med kycklingen, den ska gärna ligga i marinaden i några timmar. Blanda samman alla ingredienserna i en skål och häll sedan över blandningen i en fryspåse eller liknande. Putsa kycklingfileérna vid behov och lägg ner dem i marinaden. Förslut påsen och massera runt marinaden så att den täcker fileérna.
Lägg in påsen i kylen och vänd på den några gånger under dagen. (Ett tips är att lägga påsen i en bunke så att du slipper få marinad i kylen om påsen skulle råka gå sönder.)
Tillaga kycklingen enligt önskemål. Grilla på grillen eller stek i stekpanna (efterstek i ugn) tills kycklingen är färdig. Köttsaften ska vara klar utan rosa inslag.
Sätt igång potatisen strax före det att du tillagar kycklingen. Sätt ugnen på 200 grader.
Tvätta potatisen och dela dem på mitten. Smörj en ugnsfast form och fördela potatisen så att den täcker botten. Hacka vitlöksklyftorna och strö över, krydda också gärna med lite örtkrydda eller peppar. Hyvla smöret och täck potatisen med detta. Låt stå i ugnen tills potatisen fått fin färg och blivit mjuk, det tar ca 20-30 minuter beroende på hur stora potatisar du har. Ös gärna potatisen med vitlökssmöret ett par gånger.
Lycka till
/Carina
Kantarellpaj med västerbottenost
6-8 personer
Mät upp mjölet och lägg i en bunke. Tillsätt smöret och vattnet. Kör gärna med elvisp med degkrokar eller matberedare till en jämn smet. Man kan också arbeta ihop degen för hand med fingertopparna, då kan det vara bra att dela smöret i mindre bitar först. Tryck ut pajdegen i pajformen med fingertopparna. Ställ in pajformen i frysen 5 min eller kylskåpet 30 minuter. Tryck några lufthål med en gaffel i pajbottnen. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225°C i 10 minuter.
Hacka löken i småbitar. Stek löken i smör på medelvärme så att löken blir genomskinlig och genomstekt utan att bli bränd. Fördela löken i pajskalet.
Knäck äggen i en bunke och häll på saltet och vitpepparn. Rör med en sked snabbt ihop med crčme fraiche till en jämn smet.
Riv osten och rör ner den i äggsmeten. Häll äggsmeten i pajskalet över svampen och löken och bred ut smeten så att den är jämnt fördelad och täcker svampen och sist babyspenaten.
Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter till gyllene färg eller tendenser till gyllene färg. Det viktiga är att äggsmeten stelnat vilket man kan se om man är osäker om man skakar lite på pajen som då ska vara fast, ej rinnande.Servera
Lycka till
/Carina
Jordgubbsrulltårta
ca 14 bitar
Ingredienser:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 krm salt
2 msk vatten
Jordgubbssylt:
400g jordgubbar
2 dl socker
Fyllning:
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Sylt:Koka i hop jordgubbar och socker utan lock ca 20 min.
Sätt ugnen på 250 grader.Vispa ägg och socker vitt och pösigt.Blanda mjöl,vaniljsocker,bakpulver och salt.
Sikta ner den torra blandningen i äggvispet.Vänd i hop till en slät smet.Rör i vattnet.
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.Grädda mitt i ugnen ca 5 min.
Vänd kakan upp och ner på bakplåtspapperet med socker.Dra försiktigt av bakplåtspappret som kakan gräddats på. Låt kallna.
Vispa grädden.Bred grädde och jordgubbssylt på kakan.Rulla ihop till en rulltårta.Förvara i kylen fram till servering.
Lycka till
/Carina
Ananaspaj
12 personer
Ingredienser:
Pajdeg | ||
1 dl | ||
3 dl | ||
1 tsk | ||
150 gram |
Fyllning | ||
400 gram |
2 dl |
0,5 dl |
2 tsk |
1 st |
Gör så här:
1. Börja med pajdegen. Smält smöret och ställ det åt sidan.
2. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en stor skål. Häll över det av svalnade smöret och blanda till en deg. Det blir en ganska grynig massa.
3. Tryck ut degen i pajformen. Det går bra att använda en vanlig pajform, men helst en med löstagbar botten.
4. Blanda ihop fyllningen. Lägg ananas, creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg i en skål och blanda ordentligt.
5. Häll upp fyllningen i det obakade pajskalet. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader i 30 minuter. Låt pajen svalna före servering.
Lycka till
/Carina
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 | ||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 | 10 |
11 | |||
12 | 13 | 14 |
15 |
16 |
17 |
18 | |||
19 |
20 | 21 |
22 |
23 |
24 |
25 | |||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 | ||||
|