Direktlänk till inlägg 28 april 2022
4 portioner
Ingredienser:
500 g Laxfilé
80 g Sweet chilisås
50 ml Sojasås
2 st Vitlöksklyftor
1 st Ingefära
1 st Ekologisk lime
2 st Salladslökar
400 g Pak choi
2 st Morötter
1 st Grönsaksbuljong
220 g Zucchini
6 dl Vatten
1 tsk Salt
300 g Jasminris
svartpeppar
Gör så här:
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [6 dl] och grönsaksbuljong. Rör i ris och salt [1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 12 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats.
Skär (oskalad) morot i tändstickstunna stavar. Grovhacka pak choi. Skär zucchini i tunna halvmånar. Riv ingefära och vitlök. Skiva salladslök tunt. Dela lime i klyftor.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs morot och zucchini i 3-4 min. Tillsätt pak choi och vitlök, och fräs i ytterligare 1 min. Krydda med en nypa salt och svartpeppar och lägg över i en skål. Medan grönsakerna steks, blanda sweet chilisås, sojasås, ingefära och en generös skvätt limejuice i en skål.
Hetta upp en ny skvätt olivolja i stekpannan på medelhög värme. Torka lax med hushållspapper, krydda med salt och svartpeppar på båda sidorna. Stek lax med skinnsidan ner i 3-4 min. Vänd den och stek i ytterligare 3-4 min, eller tills genomstekt, och lägg över på en tallrik.
Hetta upp samma stekpanna på medellåg värme. Tillsätt såsen och sjud i 30 sek, eller tills den är uppvärmd och ingefära inte längre är “rå”.
Lägg upp ris och vitlöksstekta grönsaker på tallrikar. Toppa med krispig lax och skeda över sweet chilisås. Garnera med salladslök.
Smaklig måltid
/Carina
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 | 13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 | 29 |
30 |
||||
|