Senaste inläggen

Av Carina Andersson - Tisdag 16 april 20:31

  

Ljummen glasnudelsallad med knaperstekt halloumi, koriander och jordnötter


2 portioner


Ingredienser:


Dressing:

1 röd chili

1 lime

2 vitlöksklyftor

1/2 msk socker

1 1/2 msk japans soja

1/2 msk vitvinsvinäger


Glasnudelsallad:

150 g sellersticks

1 bananschalottenlök

1 tomat

15 g koriande

1 förpackning halloumi

100 g glasnudlar

1/2 förpackning ruccola

olivolja


Tillbehör:

60 g jordnötter



Gör så här:

  • Dressing: Finhacka röd chili och vitlök. Lägg i en mortel tillsammans med socker. Mortla ihop till en röra. Blanda ner pressad limesaft, japansk soja och vitvinsvinäger.


  • Strimla selleri och schalottenlök. Skär tomaten i små klyftor och grovhacka koriandern. Lägg allt i en rymlig bunke.


  • Grovriv halloumin. Stek osten gyllenbrun och knaprig i en stekpanna med olja. 


  • Koka glasnudlar enligt anvisning på förpackningen.


  • Klipp sönder de kokta nudlarna lite. Blanda ner nudlar, stekt halloumi och dressing i bunken med grönsaker.


  • Lägg ruccola (sköljd) på ett salladsfat. Häll nudelsalladen över och servera toppad med jordnötter.



    Smaklig måltid

    /Carina

ANNONS
Av Carina Andersson - Måndag 15 april 11:44

  

Fröknäckebröd


Ingredienser:

2 dl majsmjöl

1/2 dl solroskärnor

1/2 dl pumpakärnor

1/2 dl chiafrön

1/2 dl hela linfrön

1/2 dl sesamfrön

1 msk olivolja

2 1/2 dl kokande vatten


1-2 tsk flingsalt


2 bakplåtspapper


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.


Blanda alla torra ingredienser i en bunke.


Rör i olivolja och kokande vatten.


Lägg smeten på plåten,lägg ett bakplåtspapper ovanpå smeten och kavla ut tunt.

Strö över flingsalt.


Grädda ca 30 minuter  tills fröknäcket är lätt gyllenbrunt och torrt.



Lycka till

/Carina

ANNONS
Av Carina Andersson - Måndag 15 april 11:29

  

Halstrad torsk med vispat brynt smör, riven Grana Padano och rostad cocktailtomat


2 portioner


Ingredienser:


Vispat brynt smör:

25 g smör

1 tsk olivolja


Vitlöksrostad potatis:

500 g potatis

1 vitlöksklyfta

2 krm salt

svartpeppar

1 st bakplåtspapper


Cocktailtomat:

250 g cocktailtomater

olivolja

1 krm salt

1 krm socker


Ruccola:

1/2 förpackning ruccola

olivolja

vitvinsvinäger

salt

svartpeppar


Halstrad torsk:

300 g torskfilé

2 krm salt

olivolja



Gör så här:

  • Värm ugnen till 250 grader.


  • Vispat brynt smör: Hetta upp smöret i en liten kastrull. När smöret "tystnar" börjar det att brynas, vispa då hela tiden. När det har en gyllenbrun färg är det klart. Häll över smöret i en bunke och ställ in i kylen tills det stelnat. Vispa sedan smöret med elvisp, tillsätt olivolja och vispa tills det är fluffigt. 


  • Vitlöksrostad potatis: Tärna potatisen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med pressad vitlök, olivolja, salt och nymald svartpeppar. Rosta i mitten av ugnen 15 min. Lägg cocktailtomaterna på andra sidan plåten. Krydda med salt, socker och lite olivolja. Tillaga allt i ytterligare 5-8 min.


  • Ruccolasallad: Blanda ruccola (sköljd) med lite olivolja, vitvinsvinäger, salt och nymald svartpeppar.


  • Skär torskfilé i 2 portionsbitar. Krydda med salt. Stek 4-5 min i en stekpanna med olivolja.


  • Finriv Grana Padano (gärna på microplane). Servera nystekt torsk med brynt smör, riven ost, rostad potatis, rostade tomater och ruccolasallad.



    Smaklig måltid

    /Carina

Av Carina Andersson - Måndag 15 april 11:15

  

Marockansk kyckling med saffran, oliver och ris med rostad mandel


2 portioner


Ingredienser:


Mandelris:

50 g flagad mandel

1 3/4 dl basmatiris

3 dl vatten

1/2 kycklingbuljongtärning

olivolja


Kyckling:

300 g kycklingfilé

1/2 tsk salt

1/2 tsk paprikapulver

1/2 tsk spiskummin


Marockansk tomat- och saffransragu:

1/2 gul lök

1/2 zucchini

1 förpackning saffran

1 burk konserverade körsbärstomater

1 förpackning snacksoliver

1/4 förpackning koreander

2 vitlöksklyftor

1 1/2 tsk spiskummin

2 krm malen kanel

1/2 tsk salt

3/4 tsk chili flakes

1/2 dl vatten

1/2 kycklingbuljongtärning

2 tsk flytande honung 



Gör så här:

  • Värm ugnen till 200 grader.


  • Rosta flagad mandel i en torr stekpanna tills den är gyllenbrun.


  • Mandelris: Skölj riset i kallt vatten. Fräs det sköljda riset i en liten kastrull med olivolja. Tillsätt hälften av den rostade mandeln, vatten och kycklingbuljong. Låt sjuda på låg värme under lock tills riset är färdigkokt.


  • Tärna zucchinin och finstrimla gul lök. Finhacka vitlök. Lägg allt i en skål.


  • Kyckling: Blanda paprikapulver, spiskummin och salt i en liten skål. Krydda kycklingen med kryddblandningen. Stek kycklingen 2-3 min per sida i en stekpanna med höga kanter. Lägg över kycklingen i en ugnsform och tillaga klart i mitten av ugnen 10-12 min, tills kycklingen är helt genomstekt (innertemp 72°C). Spara stekpannan till tomat- och saffransragun.


  • Tomat- och saffransragu: Tillsätt de skurna grönsakerna till stekpannan som kycklingen stektes i. Krydda med saffran, spiskummin, malen kanel, salt och chili flakes. Låt fräsa 1-2 min. Tillsätt konserverade körsbärstomater, vatten, kycklingbuljong och honung. Låt sjuda 4-5 min. Tillsätt oliverna och sjud ytterligare 1 min.


  • Skär upp kycklingen i tunna skivor och lägg ner i tomat- och saffransragun. Toppa med koriander och resten av den rostade mandeln. Servera med mandelris.


    Smaklig måltid

    /Carina

Av Carina Andersson - Måndag 15 april 11:06

  

Ribollita- Italiensk bondsoppa med pancetta, Grana Padano och oregano


2 portioner


Ingredienser:

150 g pancetta

1/2 gul lök

1 morot

150 g selleristjälkar

1/2 zucchini

1 förpackning canelli bönor

2 vitlöksklyftor

olivolja

6 dl vatten

1 kycklingbuljongtärning

1 msk vitvinsvinäger

2 krm chili flakes

3/4 tsk torkad timjan

1 krm salt


Tillbehör:

1 kruka oregano

60 g grana padano

olivolja



Gör så här:

  • Finhacka lök och vitlök. Strimla selleri och morot. Tärna zucchini. Skär av den hårda kanten från Grana Padanon.
     
  •  Fräs pancetta och alla skurna grönsaker i en stekgryta med olivolja. Krydda med torkad timjan, chili flakes och salt. Tillsätt vitvinsvinäger, vatten, buljong och ostkanten. Låt sjuda 10-15 min. Blanda ner cannellinibönor, låt sjuda 1-2 min.


  • Grovriv Grana Padano och grovhacka oregano.


  • Lägg upp soppan i djupa tallrikar. Toppa med riven ost, oregano och ringla över lite god olivolja.



    Smaklig måltid

    /Carina




Av Carina Andersson - Onsdag 3 april 19:15

 

Krämig svampsoppa med vitlökscrème och knaperstekt ostronskivling


2 portioner


Ingredienser:


Soppa:

1 st bananschalottenlök

250 g skogschampinjoner

1 dl vispgrädde

5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

salt

svartpeppar

olivolja

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk torkad rosmarin


Vitlökscéme:

2 msk vitlöksost

1 msk mjölk

1/2 tsk torkad rosmarin

1/2 krm svartpeppar 


Ostronskivling:

250 g ostronskivling

2 salladslökar

1/2 krm salt

svartpeppar

olivolja


Tillbehör:

Ciabatta



Gör så här:

  • Värm ugnen till 200 grader.

  • Tillaga ciabattan enligt anvisning på förpackningen.

  • Finhacka schalottenlök och vitlök. Skär skogschampinjoner i mindre bitar. Fräs allt i en kastrull med olja 3-4 min. Tillsätt torkad rosmarin, vitvinsvinäger, vatten, grönsaksbuljong och vispgrädde. Låt sjuda 7-8 min. Mixa slät med stavmixer. Smaka av med salt och svartpeppar.
  • Vitlökscrème: Lägg vitlöksost, mjölk, torkad rosmarin och svartpeppar i en skål.

    Mosa ihop till en röra med en gaffel.

  • Knaperstekt ostronskivling: Strimla ostronskivlingen. Finstrimla salladslök.

    Fräs svampen i en stekpanna med olja 2-3 min. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar.

    Blanda ner salladslöken och fräs ytterligare ½ min.

  • Servera krämig svampsoppa med svampfräs, vitlökscrème och nybakad ciabatta.



Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - Onsdag 27 mars 21:05

   

Lättbakad torsk med citronstuvad salladslök och stenbitsrom


2 portioner


Ingredienser:

500 g potatis

300 g färsk torskfilé

2 krm salt


Citronstuvad salladslök:

1 citron

3/4 dl vispgrädde

2 salladslökar

1/2 burk stenbitsrom

1 dl vatten

1 tsk vetemjöl

15 g smör

1/3 kycklingbuljong

salt


Råstekt broccoli:

1 st broccoli

olivolja

1 krm salt


Tillbehör:

1/2 burk stenbitsrom



Gör så här:

  • Värm ugnen till 150 grader.


  • Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.


  • Skär fisken i 2 portionsbitar. Krydda med salt och lägg i en smord ugnsform. Tillaga mitt i ugnen 12-14 min.


  • Citronstuvad salladslök: Skär salladslök i cm-stora bitar. Smält smör i en liten kastrull. Tillsätt vetemjöl och blanda ihop. Vispa ner vatten, grädde och kycklingbuljong. Låt sjuda 5-6 min. Blanda ner löken och koka mjuk, 1-2 min. Tillsätt finrivet skal från citronen. Vänd ner stenbitsrom och dra från värmen. Smaka av med salt.


  • Råstekt broccoli: Skär broccoli på längden till 6 avlånga bitar. Stek i en stekpanna med olivolja 2-3 min. Krydda med lite salt.


  • Klyfta den använda citronen. Servera lättbakad torsk med citronstuvad salladslök, broccoli och nykokt potatis. Toppa med stenbitsrom.



    Smaklig måltid

    /Carina

Av Carina Andersson - Tisdag 26 mars 20:15

  

Krispig kyckling med rostad sötpotatis, syrad rödlök och mangodressing

 

2 portioner


Ingredienser:


Syrad rödlök:

1/2 rödlök

1 msk vitvinsvinäger

2 tsk socker


Rostad sötpotatis:

1 st sötpotatis

1 krm salt

olivolja

1 krm cayennepeppar


Mangodressing:

1/2 mango

1/2 dl vispgrädde

1 lime

1 krm salt


Krispig kyckling:

300 g kycklinglårfilé

2 krm salt

1 ägg

vetemjöl

3 msk ströbröd

2 tsk paprikapulver

1 tsk cayennepeppar

1 1/2 tsk torkad oregano

1 tsk spiskummin

2 krm salt

neutral olja


Tillbehör:

1/2 mango

1 st cosmopolitansallad

olivolja

1 krm salt



Gör så här:

  • Värm ugnen till 250 grader.
     
  • Syrad lök: Strimla rödlöken. Lägg i en liten kastrull tillsammans med socker och vinäger. Koka upp och låt sjuda tills vätskan kokat bort, ca 1-2 min. Ställ åt sidan till servering.


  • Rostad sötpotatis: Skär sötpotatisen i mindre bitar. Lägg i en ugnsform och blanda med olja, salt och cayennepeppar. Rosta mitt i ugnen 18-20 min.


  • Mangodressing: Skala och skär mangon (½ st) i mindre bitar. Lägg i en mixerbehållare tillsammans med finrivet skal från limen och pressad saft från halva limen. Mixa till en slät sås med stavmixer. Tillsätt vispgrädde och mixa lite till. Smaka av med salt.


  • Krispig kyckling: Skär kycklingen i 2 bitar per lårfilé. Krydda med 2 krm salt. Blanda ihop ströbröd, paprikapulver, cayennepeppar, torkad oregano, spiskummin och salt på en tallrik. Lägg vetemjöl på en annan tallrik och vispa upp 1 ägg i en skål. Vänd kycklingen i vetemjöl, ägg och sist i ströbrödsblandningen. Stek kycklingen krispig i rikligt med olja 4-6 min, tills kycklingen är helt genomstekt (innertemp +72°C). Låt rinna av på lite hushållspapper.


  • Skala och skär mangon i mindre bitar och plocka cosmopolitansallad i grova bitar. Lägg allt i en rymlig salladsskål. Blanda ner den rostade sötpotatisen, lite olivolja, salt och pressa ner resten av den använda limen.


  • Toppa sötpotatissalladen med syrad lök. Servera med mangodressing



    Smaklig måltid

    /Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Carinas recept med Blogkeen
Följ Carinas recept med Bloglovin'

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se