Senaste inläggen

Av Carina Andersson - 14 december 2016 18:10

  

Viltfärsjärpar med gräddig lökragu


4 portioner


Ingredienser:

  • 900 g fast potatis

Järpar

  • 1/2 dl ströbröd
  • 1/2 dl vatten
  • 1 ägg
  • ca 500 g vildsvinsfärs/viltfärs 
  • 2 msk dijonsenap
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk olja

Lökragu

  • 1 rödlök
  • 1 silverlök
  • 2 msk smör
  • 2 tsk socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 msk majsstärkelse
  • 1/2 påse salladslök (ā 125 g)

Till servering

  • 1/2 kruka krispsallad

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200˚C.
  • Skala och koka potatisen.
  • Järpar: Blanda ströbröd och vatten i en stor bunke. Låt stå någon minut. Blanda ner ägg, färs, senap, salt och peppar. Forma färsen till järpar.
  • Bryn dem runt om i oljan i en stekpanna. Lägg järparna i en ugnssäker form eller sätt in stekpannan (om den tål det) mitt i ugnen ca 8 minuter.
  • Lökragu: Skala och skiva båda lökarna. Stek löken i smöret i en stekpanna på svag värme tills den är gyllenbrun och mjuk. Strö över sockret och låt det smälta.
  • Blanda grädde, mjölk och majsstärkelse och häll ner i pannan. Låt sjuda någon minut under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
  • Ansa och skiva salladslöken och vänd ner i pannan.
  • Till servering: Servera järparna med nykokt potatis, lökragu och sallad.

Smaklig måltid

/Carina

ANNONS
Av Carina Andersson - 14 december 2016 18:05

  

Snickers


Ingredienser:

  • 350 g jordnötssmör osaltat med crisp
  • 2 dl sirap
  • 2 dl socker
  • 9 dl cornflakes
  • 200 g ljus choklad

Garnering:

  • Jordnötter

Gör så här:

  • Blanda jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull. Hetta upp blandningen under omrörning utan att den kokar.
  • Häll smeten i en bunke, tillsätt cornflakes och rör ihop.
  • Lägg blandningen över en plåt och kavla ut den. Den bör täcka 3/4 av plåten.
  • Smält chokladen i ett vattenbad eller mikro och bred över kakan. Garnera med jordnötter.
  • Låt stå kallt tills chokladen har stelnat och skär sedan i bitar.


Lycka till

/Carina

ANNONS
Av Carina Andersson - 14 december 2016 17:51

  

Lakritstryffel med vit choklad och citron


Ingredienser:

Tryffelsmet

  • 2 dl vispgrädde
  • 170 g lakritskola (Kick eller Käck)
  • 100 g mörk choklad
  • 150 g mjölkchoklad
  • bakformar

Garnering

  • 200 g vit choklad
  • 2 citroner, rivet skal
  • flingsalt

Gör så här:

  • Koka försiktigt upp grädden i en kastrull.
  • Bryt ner lakritsen i grädden och låt den smälta.
  • Skär ner den ljusa och den mörka chokladen och smält ner den i lakritsgrädden. Fyll små bakformar med lakritschokladsmeten till hälften.
  • Sätt på ett vattenbad och skär ner sedan den vita chokladen i mindre bitar, smält den i en kastrull i vattenbadet.
  • Riv skalet på två citroner till zest med ett rivjärn.
  • Toppa lakrits- och chokladtryffeln med vit choklad, och toppa med citronzest och flingsalt. Ställ in kylen så tryfflarna svalnar och sätter sig.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 29 november 2016 13:15

  

Laxfilé med tomatvinägrett och rosmarinstekt fänkål


2 portioner


Ingredienser:

500 g potatis


1/2 fänkål

1/2 kruka rosmarin


Salt

Citronpeppar

Svartpeppar

Olivolja

1 tsk socker


1/2 ask babyplommontomater

1/2 tsk äppelcidervinäger

finrivet skal och saft från 1/2 apelsin

1 pressad vitlöksklyfta

1 krm chiliflakes

250 g laxfilé



Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela potatisen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Häll på olivolja och salt.Baka högt upp o ugnen 25-30 minuter.


Klyfta fänkålen i två delar.Repa rosmarin.Hetta upp olivolja i en stekpanna.Bryn fänkål,rosmarin,socker,svartpeppar och lite salt 2-3 minuter.

Lägg över fänkålen på potatisplåten och baka i ugnen 5-6 minuter.


Tomatvinägrette:

Hetta upp lite olivolja i en liten kastrull och fräs tomaterna på medeltemperatur 1-2 min.Tillsätt äppelcidervinäger, skal och saft från 1/2 apelsin, vitlök, 1/2 tsk salt och 1 krm chiliflakes.Koka 2-3 min.Slå i 2 tsk olivolja och ställ kastrullen åt sidan.


Skär laxfilén i två portionsbitar och krydda med salt och citronpeppar.Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och stek laxen 2-3 min på varje sida.


Servera laxfilé med tomatvinägrett,rosmarinstekt fänkål och ugnsbakad potatis.



Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 29 november 2016 13:00

  

Hjortytterlår med basilikamarinad


6 portioner


Ingredienser: 

Hjortytterlår 1 kilo  

 

Marinad: 

Olivolja 2 dl  

Balsamvinäger 1 dl  

Basilika 1  kruka  

Gräslök 1 kruka  

3 Vitlöksklyftor  

Salt & svartpeppar  

 

Tillbehör:

Potatisgratäng

Blandade tormater

Basilika (färsk)



Gör så här:

  • Sätt ugnen på 150°C. Bryn köttet i stekpanna. Strö över lite salt och svartpeppar. Sätt stektermometer. Ställ i ugnen tills temperaturen ligger runt 56-58°C.
  • Ta ut och låt det kallna. Skiva den då den svalnat.
  • Finhacka basilika och gräslök. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Pressa i vitlök efter smak.
  • Häll på marinaden vid servering.
  • Servera köttet till potatisgratäng och blandade tomater.Toppa med färsk basilika.

Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 23 november 2016 19:00

  

Gremolatastekt torskrygg med brynt mandel och citrinbakade rotfrukter


2 portioner


Ingredienser:

300 g torskrygg

1/2 förpackning bladpersilja

1 citron

1 msk vetemjöl

1 msk hyvlad mandel

1/2 tsk salt

citronpeppar


1 schalottenlök

2 morötter

450 g sparrispotatis

1 tsk torkad rosmarin

3/4 tsk salt

1 honung

olivolja



Sås:

2 msk hyvlad mandel

1 msk smör

1 tsk vetemjöl

1/4 tärning grönsaksbuljong

1 dl vatten

2 vitlöksklyftor


1/2 ask ätrskott

olivolja




Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Finhacka bladpersilja och finriv skal av 1 citron.Blanda på en tallrik med vetemjöl,hyvlad mandel,salt och citronpeppar. Torka av torskryggen med hushållspapper och vänd torsken i mjölblandningen.


Dela schalottenlök och morötter på längden och lägg i en smord ugnsform.Blanda ner potatisen,rosmarin,salt,honung och olivolja.Dela den använda citronen och lägg halvorna i formen.Sätt in formen högt upp i ugnen 20-25 minuter.


Sås:bryn mandel och smör i en liten kastrull tills smöret och mandeln fått färg och en nötaktig doft.

Pudra över vetemjöl och vispa ner vatten,buljong och den pressade vitlöken.Låt sjuda 5-6 minuter.


Stek torsken i lite olivolja på medeltemperatur 3-4 minuter på varje sida.

Ta ut rotfrukterna,pressa saften ur den rostade citronen och blanda med rotfruktena.


Torka ur stekpannan och fräs ärtskotten hastigt 30-40 sekunder i olivolja.Smaka av med salt.

Servera gremolatastekt torskrygg med brynt mandel och citronbakade rotfruktermed frästa ärtskott.



Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 21 november 2016 19:45

  

Citronmousse med lakritschips


6 portioner


Ingredienser:

250 g mascarponeost

2 dl creme fraiche

1 dl lemon curd

skal & saftav 1 citron

2 kick lakritsgodis


Gör så här:

Vispa i hop mascarpone,creme fraiche och lemon curde frluffigt med elvisp.

Smaka av med finrivet citronskal och citronsaft.

Klicka ut moussen i portionsglas och låt stå kallt.

Dela kick-godiarna i 4 bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper ( lägg dem en bit från varandra,de smälter ut i ugnen).

Ställ dem i ugnen 250 grader ca 5 minutertills de flutit ut till tunna flarn.Se till så de inte bränns! Låt stelna.

Servera citronmoussen med lakritschipsen.



Lycka till

/Carina



Av Carina Andersson - 21 november 2016 19:30

  

Fransk löksoppa med vitlöksostquesadillas


2 portioner


Ingredienser:

4 gula lökar

olivolja

1 tsk socker

3 vitlöksklyftor

5 dl vatten

1 tsk torkad timjan

1 tsk vitvinsvinäger

1 lagerblad

1 msk grönsaksfond

svartpeppar

eventuellt 1/2 -1 dl vatten om soppan blir för tjock


Quesadillas:

4 chapatibröd

100 g vitlöksost

1/2 ask ärtskott

1/2 förpackninng bladpersilja


Gör så här:

Soppa: Skiva den gula löken i tunna båtar.Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs löken med socker på medelvärme 15-16 minuter.Rör om då och då,så att det inte bränner vid.

Finhacka vitlöksklyftorna och tillsätt i kastrullen.

Tillsätt vatten,tiorkad timjan,vitvinsvinäger,lagerblad,svartpeppar och grönsaksfond.Lår sjuda 15-16 minuter.Späd eventuellt med vatten om soppan blir för tjock.Smaka av med salt.


Quesadillas:lägg ut 4 skivor.Fördela vitlöksosten och ärtskotten över två av dem och lägg de andra två som lock över.

Stek brödet´n i en torr stekpanna på medelvärme 1-2 minuter per sida eller tills osten smält.Låt svalna och skär dem i tårtbitar.

Hacka persilja till garnering och servera soppan med vitlöksostquesadillas.



Smaklig måltid

/Carina



Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Carinas recept med Blogkeen
Följ Carinas recept med Bloglovin'

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se