Senaste inläggen
Kaffe och chokladkaka
Ingredienser:
Botten
3 ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix
0,5 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
Fyllning
1 dl kaffe
125 g smör
3 msk vaniljsocker
Dekoration
florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform på ca 22 cm i diameter.
2. Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i äggsmeten tillsammans med det kokande vattnet. Rör om till en slät smet. Häll smeten i formen.
4. Grädda mitt i ugnen 30–40 minuter. Ta ut kakan och låt svalna helt.
5. Dela kakan i två delar. Koka ihop kaffe, smör och vaniljsocker till fyllningen.
6. Skeda över fyllningen på båda bottnarna på sidan där du skurit. Det ska bli riktigt dränkt.
7. Lägg på översta lagret och ställ kakan i kylen tills fyllningen satt sig.
8. Dekorera gärna med florsocker.
Fika och njut
/Carina
Ingredienser:
100 g smör
2 ägg
1½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
3 syrliga, fasta äpplen
smör och ströbröd till formen
Tosca
50 g smör
¾ dl strösocker
50 g mandelspån
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
Gör så här:
1.Sätt ugnen på 175°
2. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker vitt och poröst i en bunke. Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker. Häll i smöret och blanda till en jämn smet.
3. Häll smeten i smord och bröad form, ca 25 cm. Skala äpplena och skär dem i bitar eller klyftor och tryck ner i smeten. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.
4. Tosca: Höj temperaturen i ugnen till 200°. Smält smör och socker i en kastrull under omrörning. Blanda ner mandeln och rör om ordentligt. Häll på mjölet och till sist mjölken och rör om.
5. Bre toscasmeten över kakan och grädda i ca 10 minuter.
Servera med vaniljglass
/Carina
Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl ljus sirap
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl (gärna special, men båda fungerar bra)
2 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
Gör så här:
1. Ljumma mjölken till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
3. Tillsätt sirap, rågsikt, vetemjöl, salt och det rumsvarma smöret och arbeta degen i ca 10 minuter i maskin, eller dubbelt för hand. Degen ska precis gå att ta på utan att fastna på fingrarna.
4. Täck bunken och låt jäsa 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Tippa upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda ihop. Kavla ut ca 1 cm tjockt och stansa ut rundlar på ca 15 cm i diameter. Jag använde en liten assiett.
7. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och pudra med lite rågsikt. Täck och låt jäsa 30 minuter.
8. Picka bröden noga rätt igenom och baka mitt i ugnen i 4-6 minuter tills de fått fin färg både ovanpå och på undersidan.
10. Låt svalna på galler under duk.
Ät och njut
/Carina
Carinas Cowboysoppa
4 portioner
Ingredienser:
500 g älgfärs
2 gula lökar, hackad
3 vitlöksklyftor, hackad
6 fast potatisa, tärnad
2 paprikor i olika färger, tärnade
6 msk tomatpué
2 msk kalvfon
2 dl vispgrädde
6 dl mjölk ( häll i mer om ni önskar en lösare soppa)
2 msk oregano
2 msk torkad timjan
Olivolja
Salr
Svartpeppar
Toppa soppan med färsk timjan och creme fraiche
Gör så här:
Fräs älgfärs och den hackade löken i en gjutjärnsgryta med olivolja tills älgfärsen är genomstekt.
Tillsätt potati och paprika och fräs i ytterligare någon minut.
Tillsätt tomatpuré, grädde, mjölk och kalvfond. Låt soppan koka ca 15-20 minuter till ptatisen känns mjuk.
Krydda med oregano, timjan, salt och peppar.
Toppa soppan med färsk timjan och creme fraiche.
Smaklig måltid
/Carina
Kanelpannacotta med smak av kardemumma, toppad med kanelkokt äpple
4 portioner
Ingredienser:
5 dl grädde
2 st gelantinblad
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
1/2 tsk nystött kardemumma
Topping:
1-2 st äpple
1 dl vatten
3/4 dl muscovadorörsocker
1/2 tsk kanel
Gör så här:
Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Koka upp alla ingredienser till pannacottan, ta av från spisen. Krama ur gelantinet och rör ner det i pannacottan. Låt blandningen stå och svalna innan du häller upp den i portionsskålar/glas. Låt stelna i kyslskåp ca 3 timmar.
Kanelkokta äpplen:
Skala och skär äpplena i mindre bitar. Koka upp vatten och socker.Ta av från spisen och lägg ner äppelbitara och kanelen i sockerlagen. Låt dem ligga tills de blir mjuka. Häll sedan bort vattnet och toppa pannacottan med äppelbitarna.
Ät och njut
/Carina
Mustig älggryta med salsiccia och äpple
4 portioner
Ingredienser:
500 g grytbitar av älg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk vetemjöl
2 dl + 3 dl vatten
3 dl torr cider
3 msk kalvfond
2 msk tomatpuré
3 lageblad
200 g schalottenlök
240 g salsiccia korv
2 äpplen 1/4 kruka timjan
olivolja
salt
svartpeppar
Gör så här:
Skär köttet i grytbitar och bryn det runt om i en het stekpanna med olivolja. Krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt gullök och vitlök och låt steksa med i ca 2 minuter.Strö över vetemjöl och rör runt. Tillsätt 2 dl vatten och låt koka upp. Häll över allt i en gryta.
Häll cider och 3 dl vatten i grytan. Tillsätt kalvfond, tomatpuré och lagerblad. Låt koka uppoch sedan sjuda under lock i ca 1 1/2 timme.
Skala schalottenlöken. Skär korven i bitar. Bryn lök och korv i en stekpanna med lite olivolja tills de fått fin färg. Rör ner lök och korv i grytan och låt koka vidare i 30 min.
Skala och kärna ur äpplena, skär i klyftor. Repa och hacka timjan. Lägg äpple och timjan i grytan och låt koka med i 2-3 minuter.
Servera grytan med potatismos.
Smaklig måltid
/Carina
Tortelloni med grönsaker och bacon
2 portioner
Ingredienser:
300 g Tortelloni med ricotta och spenat
1 st gul lök
2 st Vitlöksklyftor
220 g Zucchini
2 st Tomater
1 paket bacon
1/2 grönsaksbuljon
20 g parmesan ost
4 kvistar bladpersilja
olivolja
salt
svartpeppar
smör
Gör så här:
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Finhacka lök. Finhacka eller pressa vitlök. Skär zucchini i 1 cm tunna halvmånar. Grovhacka tomat.
Skär bacon i mindre bitar. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Lägg över bacon på en tallrik med hushållspapper och ställ åt sidan.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme. Stek zucchini och lök tills de börjar att mjukna, 1-2 min. Krydda med salt och peppar. Tillsätt vitlök och fräs i 30 sek.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt pasta till det kokande vattnet och koka under omrörning i 1-2 min tills ‘al dente’. När pastan är färdig, spara 2 dl pastavatten i en kopp och ställ åt sidan. Häll av vattnet, lägg tillbaka pastan i kastrullen och ringla eventuellt över lite olivolja.
Häll i pastavatten , grönsaksbuljong, smör 3 msk, pasta och bacon i stekpannan med grönsaker. Koka tills såsen tjocknad något, 1-2 min.Rör i tomater och salt, ta av från värme, och krydda generöst med salt och peppar.
Strö över ost och toppa med persiljeblad.
Smaklig måltid
/Carina
2 portioner
Ingredienser:
1 st Vitlöksklyfta
150 g Basmatiris
60 g Spenat
1 st Salladslök
250 g Broccoli
1 st Avokado
5 g Sesamfrön
150 g Räkor
1 msk Sojasås
3 msk Asiatisk woksås
olivolja
salt
svartpeppar
Gör så här:
Koka ris
Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp en skvätt olivolja[1/2 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme. Stek vitlök i 30 sek. Tillsätt vatten [3 dl] och koka upp. Tillsätt ris och salt [1/2 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min. TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Tillsätt spenat
Skölj spenat. Ta av kastrullen med ris från värmen efter 10 min och placera snabbt spenat ovanpå riset. Sätt lock på och låt vila tills servering.
Förbered grönsaker
Skiva salladslök tunt . Skär broccoli i 1 cm buketter, och tärna stjälken i 1 cm stora bitar, skala den eventuellt först vid behov. Halvera avokado. Kärna ur och gröp ur den med en sked. Skiva avokado tunt. Krydda den med en nypa sesamfrön, salt och peppar.
Stek broccoli
Hetta upp olivolja [1/2 msk] i en stor stekpanna på medelvärme. Stek broccoli och en skvätt sojasås i 3-4 min, tills broccolin börjar mjukna.
Krydda räkor med en nypa salt. Tillsätt räkor, salladslök och resterande sesamfrön till stekpannan. Stek i 2-3 min, eller tills räkorna är genomstekta. Tillsätt resterande sojasås samt woksås, ta av stekpannan från värmen och rör om. Smaka av med salt och peppar.
Rör om i spenat- och vitlöksris med en gaffel. Lägg upp ris,avokado, grönsaker med räkor på tallrikar.
Smaklig måltid
/Carina
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|