Senaste inläggen
4 portioner
Ingredienser:
600 g falukorv | |
– 2 färska tomater | |
– 2 dl riven lagrad ost, 31% | |
Sås | |
---|---|
– 2 dl creme fraiche | |
– ¾ dl bostongurka | |
– 2 tsk dijonsenap | |
– 3 msk chilisås | |
– 1 msk kalvfond | |
- 1 tsk sambal oelek | |
Servering | |
– kokt ris |
Gör så här:
1. | Sätt ugnen på 225°. |
2. | Skiva falukorv och tomater och varva dem i en ugnssäker form. |
3. | Blanda såsen och häll den över korven. Strö över riven ost. |
4. | Gratinera mitt i ugnen i ca 20 minuter. |
5. | Servera med ris. |
Smaklig måltid
/Carina
Sparrispannacotta
4 stora eller 8 små
Ingredienser:
2 schalottenlökar
2 knippor sparris
2 dl grädde
2 dl créme fraiche
2 gelantinblad
1 msk citronjuice
cayennepeppar
salt
Topping:
räkor
rom
rödläk
smörsticks
sparristoppar
Gör så här:
Hacka löken och bryn i olja.
Hacka sparrisen,skär bort det grövsta längst ner, spar några topparna till topping.
Lägg ner sparrisen i kastrullen med löken och häll på grädden. Låt sjuda 5-7 minuter.
Ta av kastrullen och rör ner créme fraichen.
Mixa allt med en stavmixer till slät "soppa".
Lägg gelantinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Värm citronjuice i en kastrull. Ta åt sidan och rör ner gelantinbladen. Häll ner detta i sparrisen.
Smaksätt med cayennepeppar och salt.
Fyll glas och ställ i kylen och låt stelna minst 5 timmar.
Toppa med räkor,rödlök,rom, sparristoppar och smördegssticks inna servering.
Perfekt som förrätt eller till buffèn.
Ät och njut
/Carina
Till en urbenad skinka på cirka 2,5 kg behövs cirka:
2 liter vatten
2 dl nitritsalt (kan beställas via webb-shoppar) eller vanligt hushållssalt, eller valfri blandning av båda!
2 tsk druvsocker
Blanda ingredienserna till lagen (den behöver inte kokas). Gör så mycket lag att den täcker skinkan, och så att du ändå har cirka 1 liter lag kvar att spruta in i köttet med en marinadspruta.
Spruta in rimlagen i skinkan ordentligt med marinadsprutan. Det behövs många stick! Lägg sedan skinkan i en bunke och häll på resterande rimlag.
Lägg gärna en vikt ovanpå skinkan så att saltlaken täcker. Låt skinkan stå svalt och mörkt i tre–fem dygn. Vänd skinkan då och då. Efter rimningen, skölj av skinkan.
1 gul lök
1 morot
2 lagerblad
4 kryddnejlikor
4 kryddpepparkorn
2 öl, gärna mörk
Vatten
Skär lök och morot i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med alla kryddor och ölen. Lägg i skinkan. Fyll på med vatten tills det precis täcker: sätt i en köttermometer i skinkan och koka försiktigt tills innertemperaturen är 68 grader. Lyft upp skinkan ur kokspadet och låt den svalna minst en halvtimme innan du sätter den i kylen.
3 msk grovkornig senap
2 äggulor
2 msk ströbröd (+ 2 msk på slutet)
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda senap, ägg, 2 msk ströbröd och kryddpeppar.
Ta av nätet från skinkan och torka ytan noga.
Bred senapsblandningen över skinkan. Sikta över 2 msk ströbröd.
Griljera skinkan i ugnen tills ytan är gyllenbrun. Det tar cirka tio minuter.
Lycka till
/Carina
Ingredienser:
0,5 g saffran
1 tsk vatten
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
+flingsalt
Gör så här:
1. Blanda saffran och vatten i en bunke och låt stå ett par minuter.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Vispa ner smör, socker, och sirap i bunken tillsammans med saffranet.
4. Blanda mjölet med bakpulver och blanda samman med resten av ingredienserna till en deg.
5. Dela degen i tre delar och forma varje del till en ca 30 cm lång rulle.
6. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem med en gaffel. Strö på flingsalt.
7. Baka mitt i ugnen i 10-12 minuter.
8. Ta ut plåten från ugnen och skär i diagonala snittar medan de är varma.
Fika och njut
/Carina
Saffransbullar med mandelmassa
Ingredienser:
Pasta med avokado och basilikakräm
4 portioner
Ingredienser:
2 avokado
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
citroncest + citronsaft
salt
svartpeppar
pasta
2 paket bacon
Gör så här:
1.Koka pastan enligt anvisning.
2.Skär bacon i mintre bitar. Stek och lägg på ett fat med hushållspapper.
3.Mixa avokao, vitlök, basilika, citronsaft och cest till en slät kräm. Smaka av med salt och svartpeppar.
4.Servera pastan med avokado ch basilikakrämen tillsammans med bacon.
Smaklig måltid
/Carina
Kycklingben i tomat- och currysås
4 portioner
Ingredienser:
Kaffe och chokladkaka
Ingredienser:
Botten
3 ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix
0,5 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
Fyllning
1 dl kaffe
125 g smör
3 msk vaniljsocker
Dekoration
florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform på ca 22 cm i diameter.
2. Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i äggsmeten tillsammans med det kokande vattnet. Rör om till en slät smet. Häll smeten i formen.
4. Grädda mitt i ugnen 30–40 minuter. Ta ut kakan och låt svalna helt.
5. Dela kakan i två delar. Koka ihop kaffe, smör och vaniljsocker till fyllningen.
6. Skeda över fyllningen på båda bottnarna på sidan där du skurit. Det ska bli riktigt dränkt.
7. Lägg på översta lagret och ställ kakan i kylen tills fyllningen satt sig.
8. Dekorera gärna med florsocker.
Fika och njut
/Carina
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 | |||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||
|