Senaste inläggen

Av Carina Andersson - 26 september 2017 18:47

  

Dovhjortsbiffar med timjansmör


4 portioner


Ingredienser:

  • 1gul lök
  • 3 msk smör
  • 600 g viltfärs av hjort
  • 1 ägg
  • 2 tsk mejram
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl vispgrädde

Timjansmör:

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk finhackad färsk timjan
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 krm salt

Tillbehör:

Kokt pressad potatis



Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Timjansmör: Rör ihop smör, olja, timjan, finriven vitlök och salt. Ställ i kylen fram till servering.
  • Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1/3 av smöret i en stekpanna, låt svalna.
  • Blanda färsen med lök, ägg, mejram, salt och peppar. Rör ner grädden lite i taget tills du har en smidig och ganska lös färs.
  • Blöt händerna med kallt vatten och forma 8 biffar (för 4 portioner).
  • Bryn biffarna på bägge sidor i resten av smöret i en stekpanna. Lägg över dem i en ugnssäker form och stek färdigt i ugnen 10–15 minuter.
  • Lägg en klick timjansmör på varje biff.
  • Servera med kok pressad potatis.

Smaklig måltid

/Carina

ANNONS
Av Carina Andersson - 26 september 2017 18:45

  

Viltcheeseburgare med klyftpotatis

 

4 portioner

 

Ingredienser:


  • 900g fast potatis
  • 1 msk olja
  • salt
  • peppar
  • 1 dl crčme fraiche
  • 1/2 dl chilisås
  • 1 msk senap
  • 500 g viltfärs
  • 1/2 msk smör
  • 4 skivor hamburgerost med cheddarsmak
  • 1 romansallad
  • 2 tomater
  • 4 hamburgerbröd

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C och sätt in en långpanna.
  • Klyfta potatisen och blanda den med olja, salt och peppar. Häll ut på den varma plåten och sätt in mitt i ugnen i ca 30 minuter.
  • Blanda crčme fraiche, chilisås och senap. Smaka av med salt och peppar.
  • Dela färsen i fyra delar (för 4 burgare) och forma till burgare utan att röra för mycket. Stek dem i smöret i en stekpanna några minuter på varje sida. Salta och peppra.
  • Lägg burgarna på potatisplåten när det återstår några minuter av potatisens tid och lägg på ostskivorna. Sätt tillbaka plåten i ugnen så att osten precis smälter.
  • Plocka salladen. Skär tomaterna i skivor.
  • Rosta bröden i en torr och het stekpanna eller i ugnen.
  • Servera burgarna med alla tillbehör.

Smaklig måltid

/Carina

ANNONS
Av Carina Andersson - 20 september 2017 19:15

  

Marinerad lax med sojamajonäs


4 portioner


Ingredienser:

  • 550 g laxfilé

  • 1 msk sesamfrö
  • 2 msk japansk soja
  • 2 krm chiliflakes eller chilipulver (2 krm flakes motsvarar 1 krm chilipulver)
  • 4 port ris

Majonnäs

  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 1 msk japansk soja

Tillbehör

  • 2 avokado
  • 125 g rädisor
  • 1/2 kruka koriander

Gör så här:

  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Majonnäs: Blanda majonnäsen med sojan.
  • Tillbehör: Dela och kärna ur avokadorna, gröp ur avokadoköttet och skär det i tärningar. Ansa och dela rädisorna.
  • Lax: Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme. Blanda dem med soja och chiliflakes.
  • Skär laxfiléerna i bitar och marinera i sojablandningen.Stek några minuter runtom.
  • Servera laxen med ris,avokado, rädisor, majonnäs och toppa med koriander och lite extra sesamfrö.

Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 19 september 2017 18:45

    

Vilda Biff Rydberg


4 portioner


Ingredienser:

  • 2gula lökar
  • 1 ask färsk persilja (ā 20 g)
  • 800 g fryst tärnad potatis
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • salt
  • peppar
  • 500 g strimlad ryggbiff från älg

Senapskräm

  • 1 dl crčme fraiche
  • 1 msk senap
  • 4 äggulor

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 100°C.
  • Skala och finhacka lökarna. Hacka persiljan fint.
  • Stek potatisen i omgångar hälften av smöret och hälften av oljan i en stekpanna på medelvärme tills de blir gyllenbruna och mjuka inuti. Krydda med salt och peppar. Lägg upp på ett ugnssäkert serveringsfat och håll varmt i ugnen.
  • Stek löken sakta i resten av smöret tills den är mjuk och börjar få färg. Krydda med salt och peppar. Lägg upp på potatisen.
  • Höj värmen så att stekpannan blir ordentligt varm. Krydda köttbitarna med salt och peppar. Stek hastigt i omgångar i resten av oljan tills bitarna är brynta på utsidan och rosa inuti. Lägg upp på fatet med lök och potatis. Strö över persiljan.
  • Senapskräm: Blanda crčme fraiche och senap.
  • Servera med råa äggulor och senapskräm.

    


Smaklig måltid

/Carina

  

Av Carina Andersson - 18 september 2017 19:31

  

Rostad majssoppa med bönspread och nachos


4 portioner


Ingredienser:

  • 450g frysta majskorn
  • 1 bakpotatis
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 l grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 tsk salt
  • peppar
  • 1/2 kruka koriander

Bönspread

  • 1 förp kokta vita bönor (ā 380 g)
  • 2 msk vatten
  • 1/2 msk olivolja
  • 1/2 lime
  • 1 tsk spiskummin
  • 200 g nachos

Gör så här:

  • Tina majsen.
  • Skala och skär potatisen i små bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
  • Rosta majsen i olivoljan i en kastrull.
  • Rör i potatis, lök och vitlök i kastrullen. Tillsätt curryn efter någon minut och låt fräsa med.
  • Tillsätt samabal oelek och buljong, låt koka ca 15 minuter. Mixa majsen slät. Tillsätt kokosmjölken och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  • Bönspread: Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mixa dem med vatten, olivolja, limesaft och spiskummin. Smaka av med salt och peppar.
  • Smaka av soppan med resten av limen. Hacka koriandern och strö över soppan.
  • Servera soppan med bönspread och nachos.

Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 3 september 2017 19:30

  

Lasagne med pesto och majs


Ingredienser:

500 g hjortfärs

130 g pesto basilika

1 burk körsbärstomater

2 morötter

280 g majskorn

ca 12 lasagne plattor

1 1/2 dl riven ost

salt

peppar

olja


Bechamelsås:

2 msk smör

2 1/2 msk vetemjöl

5 dl mjölk

salt

peppar

1/2 dl ost


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och grovriv morötterna.Stek dem några minuter i olja.Lägg över i en kastrull.

Stek färsen, krydda med salt och peppar.Lägg över färsen i kastrullen.

Blanda ner pesto,avrunnen majs,körsbärstomater tillsammans med kötfärsen.


Bechamelsås:Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget, koka upp och låt koka under fortsatt vispning 3-5 min. Smaka av med salt och peppar.Blanda ner osten.


Smörj en ugnsform med smör eller olja.

Täck botten med bechamelsås,lasagneplattor och sedan köttfärs i två omgångar.Avslutta med lasagneplattos och bechamelsås och sist riven ost.

20 minuter mitt i ugnen.

Servera tillsammans med sallad.

  


Smaklig måltid.

/Carina

Av Carina Andersson - 31 augusti 2017 21:15

  

Hjortwallenbergare med potatismos smaksatt med rostad vitlök,cirtonsmör och pärllök


2 portioner


Ingredienser:

500 g potatis


250 g hjortfärs

2 äggulor

1 msk ströbröd + 1 dl ströbröd

1 msk mjölk + 1 1/2 dl mjölk


300 g pärllök

1 tsk vetemjöl

1 1/2 dl vatten

2 1/2 msk balsamvinäger

2 tsk socker41/2 tsk kineesisk soja

1/2 tärning kycklingbuljong

1 lagerblad


20 g smör + smör att steka i

1 citron

1 krm torkad timjan


2 vitlöksklyftor

olja


1/4 knippe bladpersilja

salt

svartpeppar



Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.


Blanda färsen,äggulor,1 msk ströbröd, 1 msk mjölk

1 tsk salt och 1 krm svartpeppar i en bunke.Forma till till 2 biffar (färsen blir ganska lös).

Lägg 1 dl ströbröd på en tallrik.Vänd biffarna i ströbröd och stek på båda sidorna i smör.Lägg över i en ugnsfastform och tillaga klart mitt i ugnen 10-15 minuter.


Lagerbladsbräserad pärllök: skala pärllök.Fräs på medelvärme i lite smör i en liten kastrull.Pudra ner 1 tsk vetemjöl.

Blanda ner vatten,socker,balsamvinäger,kinesisksoja,kycklingb

uljong och lagerblad.Låt sjuda 10-15 minuter.


Citronsmör: mosa 20 g rumsvarmt smör med finrivet skal från 1 citron,timjan och 1/2 tsk salt i en liten skål.


Rosta vitlöksklyftorna i lite olja i en liten kastrull.Dra från värmen och tillsätt 1 1/2 dl mjölk.


Häll bort vattnet från potatisen.Tillsätt mjölk- och vitlöksblandningen och vispa till ett slät mos med elvisp.

Smaka av med salt och peppar.


Finhacka bladpersilja.Servera hjortwallenbergage med potatismos,cirtonsmör och lagerbladsbräserad pärllök.Strö över hackad persilja.



Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 27 augusti 2017 17:48

  

Pasta med räkor, dill och sockerärtor


4 portioner


Ingredienser:

  • 580g räkor i lake (spara spadet)
  • 4 port tagliatelle
  • 150 g sockerärter
  • 1 röd paprika
  • 1/2 påse salladslök (ā 125 g)
  • 1 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl spad från räkorna
  • salt
  • peppar
  • 1/2 citron
  • 1 ask färsk dill (ā 20 g)

Gör så här:

  • Låt räkorna rinna av men spara räkspadet.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Koka sockerärterna med pastan när det återstår 3 minuter av koktiden.
  • Ansa och strimla paprikan och salladslöken. 
  • Fräs paprika och salladslök hastigt i olivoljan i en gryta. Tillsätt pressad vitlök.
  • Rör ut majsstärkelsen i grädden. Tillsätt den och räkspadet i grytan och låt såsen koka några minuter under omrörning. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  • Hacka dillen, blanda ner den och räkorna och låt allt bli varmt. Koka inte, då blir räkorna sega. 
  • Blanda pastan med räksåsen och servera.

Smaklig måltid

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Carinas recept med Blogkeen
Följ Carinas recept med Bloglovin'

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se