Senaste inläggen

Av Carina Andersson - 20 september 2023 13:19

 

Rostad rotfruktssoppa med bacon


4 portioner


Ingredienser:

300 g rotselleri

300 g palsenacka

200 g potatis

2 gula lökar

4 vitlöksklyfor

2 msk olivolja

1 msk färsk hackad timjan

2 grönsaksbuljongtärningar

8 dl vatten

1 dl vispgrädde

1 msk äppelcidervinäger

salt

svartpeppar


Servering:

olivolja

stekt bacon

färsk timjan

svarpeppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.

Skala och skär löken i stora klyftor. Skala vitlöksklyftorna. Blanda rotfrukter, lök, vitlök, olja och timjan i en ugnsform. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka.

 

Koka upp buljongtärningarna med vattnet. Tillsätt de rostade rotfrukterna och mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt grädde och vinäger och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.



Toppa gärna med extra timjan, stekt bacon, olja och peppar.

 

Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 13 september 2023 19:00

 

Krispig vildsvinskotlett och vitlökssmör med rostad broccoli och morot- och potatismos


2 portioner


Ingredienser:

2 skivor vildsvinskotletter

1 dl panko

1 st vitlöksklyfta

2 stänget bladpersilja

500 g bakpotatis

2 st morötter

250 g broccoli

1 ägg

salt

svartpeppar

vitlökspulver

smör

olja

3 msk mjölk

 

 

Gör så här:

Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Ta fram smör så det blir rumstempererat. Skär broccoli i små buketter och stjälk i 2 cm stora bitar, och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, Vitlökspulver, salt 1/4 tsk  och peppar.

Rosta i ugnen i 10-12 min, tills mjuka. 

 

Morot & potatismos:

Skala och tärna potatis och morot i 2 cm stora bitar.

Koka potatis och morot i 11-13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet, och mosa potatis och morot tillsammans med mjölk 3 msk salt ½ tsk och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt eventuellt en klick smör. 

 

Vitlökssmör:


Under tiden, finhacka persilja. Finhacka eller pressa vitlök. Blanda smör 2 msk , vitlök och persilja i en liten skål.

 

Panera kotletterna:

Vispa ägg 1 st i en djup tallrik.

Blanda panko, salt 1/4 tsk  och en generös nypa peppar i en ny djup tallrik.

Krydda kött med salt, vänd i ägg, och sen i panko. Ställ åt sidan på en tallrik.

 

Stek kotletterna:

Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.

Stek kött i 3-4 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt. Tillsätt extra olja vid behov så köttet inte fastnar i stekpannan. 

 

Servera:

Lägg upp morot- och potatismos, broccoli och kotletterna på tallrikar. 

Toppa kött med vitlökssmör.

 

Smaklig måltid

/Carina

 

 

 

Av Carina Andersson - 13 september 2023 18:45

 

Glaserad lax med grönsaksris och sweet chilisås

2 portioner

Ingredienser:

2 laxfiléer 

1 morot

1 salladslök

1 paprika

1/2 görnsaksbuljong

2 portioner basmatiris

2 msk sweet chilisås

1 tsk sesamfrön

1 msk soja

1 tsk flytande honung

1 msk ketchup

 

 

Gör så här:

Värm ugnen till 220°/200°C (varmluft).

 

Blanda glaze:
Blanda ketchup, sojasås, honung, sweet chilisås och sesamfrön i en skål.

 


Koka upp en medelstor kastrull med vattnet till riset  

Rör i ris, grönsaksbuljong och salt ½ tsk, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

 

Ugnsbaka lax:
Ta bort skinnet från laxen.Ringla lite olivolja i en ugnsform och lägg sedan i laxen. Häll över glazen och se till att laxen täcks. Tillaga i ugnen i 8-10 min. 

 

Skär salladslök i tunna skivor, dela upp de vita och de gröna. Skala och riv morot. Kärna ur och tärna paprika i 1 cm stora bitar.

 

Blanda grönsaksris- rör i morot, paprika och vit salladslök i riset. Smaka av med salt och peppar, och tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.



Smaklig måltid

/Carina

 


 

 

Av Carina Andersson - 28 juni 2023 07:45

Rabarberpaj med kolasmulor



Rabarberfyllning

  • 500 g rabarber
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 dl strösocker
  • 1 citron, saften

Kolasmulsdeg

  • 100 g smör, mjukt
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker

Till servering

  • vaniljglass


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Skala eventuellt rabarbern och skär den i mindre bitar.
  3. Blanda ihop rabarbern med resten av ingredienserna till fyllningen i en skål. Lägg i en ugnssäker form.
  4. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en bunke.
  5. Ha sedan i vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta ihop bara precis tills det blir en smulig deg.
  6. Smula degen över rabarberfyllningen och grädda pajen i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg.
  7. Servera gärna varm med vaniljglass.

 

Lycka till

/Carina

  

Av Carina Andersson - 27 juni 2023 16:51

 

Smashad gurksallad

4 portioner



Ingredienser:

  • 1 gurka
  • 1 röd chilifrukt, utan kärnor
  • 1 kruka färsk koriander, spara lite till servering
  • 4 msk japansk soja
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 2 msk risvinäger
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk sesamfrön, svarta och chilismak

 

 

Gör så här:

  1. Banka på gurkan med en kavel eller handtaget på en kniv. Dela i mindre delar.
  2. Hacka chili och koriander.
  3. Blanda chili, soja, ingefära, risvinäger och sesamolja. Lägg ner gurkan och blanda ordentligt. Låt stå, gärna minst 30 minuter.

 

Ät och njut tillsammans med kyckling

/Carina

 

 

Av Carina Andersson - 9 juni 2023 12:06

 

Dovhjortwok i ostronsås


6 portioner


Ingredienser:

1000 g innanlår av dovhjort
2 msk olivolja
2 färska broccoli
1 st pak choi
200 g ostronskivling eller shitakesvamp
1 röd spetspaprika
1 vitlöksolo (eller 2-3 vitlöksklyftor)
1 dl oystersås (ostronsås, fnns på asiatiska hyllan i din lokala icabutik tex)
2 msk japansk soja
2 tsk sesamolja
koriander

 

 

Gör så här:

Strimla köttet, grovhacka svampen och skär broccolin i mindre bitar.

Dela i små buketter, skär stammen i skivor och sedan i mindre bitar. Kärna ur paprikan och skär i skivor.

Skiva vitlöken i tunna skivor.

Koka nudlarna.
Hetta upp olja i en panna och stek köttet hastigt.
Ta upp och lägg på fat. Stek grönsakerna i samma panna med eventuellt lite mer olja.
Lägg ner köttet igen. Rör ner oystersås, japansk soja, sesamolja och nudlarna och blanda allt.
Servera genast. Toppa med koriander vid servering.
 
 
Smaklig måltid
/Carina

 

Av Carina Andersson - 9 juni 2023 12:01

 

Sojamarinerad lax med mangosalsa och sweetchili- och limesås

4 portioner

 

 

Ingredienser:

ca 600 g  laxfilé
1 vitlöksklyfta, finriven
1 msk färsk ingefära, riven
1 msk  honung 
1/2 dl ljus japansk soja
1 msk rapsolja eller annan neutral olja
lite salt


Mangosalsa:
250 g fryst mango

2 st avokado, i tärningar
1/2  rödlök, i skivor
1/2 gurka, i tärningar
1 röd (spets) paprika, i bitar
1  lime, saften
1 msk  olivolja
salt och peppar


Sweetchili- och limesås:
3 dl rysk yoghurt

3 msk sweet chili
1/2 pressad lime + skalet av 2 lime
smaka av med salt och peppar


Tillbehör:
Krossade Cashewnötter
Koriander
Sallad
Tacobåtar
Sojabönor 

 

Smaklig måltid

/Carina

 

Av Carina Andersson - 15 maj 2023 15:30

 

Krämig pastasallad med grillad kyckling

 

Ingredienser:

  • 1 grillad kyckling (hel)
  • 2 paprikor (gärna i olika färger)
  • 1 gurka
  • 250 g körsbärstomater (gärna i olika färger)
  • 10 cm purjolök
  • 400 g majs
  • 2 dl crème fraîche smaksatt med tomat och fetaost
  • örtsalt
  • Svartpeppar

 

Gör så här:

  1. Rensa och skör köttet från kycklingen i strimlor.
  2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Skölj pastan i kallt vatten och låt sedan rinna av ordentligt i en sil.
  3. Lägg pastan i en rymlig bunke, strö på örtsalt och blanda.
  4. Dela, kärna och skär paprikan i bitar. Skär gurkan och tomaterna i bitar. Strimla purjolöken. Häll av majsen.
  5. Blanda i crème fraiche.
  6. Blanda sedan samman alla ingredienser utan att du mosar sönder grönsakerna. Smaka av med salt och peppar.
  7. Ställ i kylen en stund före servering.

Smaklig måltid /Carina  

 

 

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards