Senaste inläggen

Av Carina Andersson - Tisdag 26 sept 18:45

  

Viltcheeseburgare med klyftpotatis

 

4 portioner

 

Ingredienser:


  • 900g fast potatis
  • 1 msk olja
  • salt
  • peppar
  • 1 dl crème fraiche
  • 1/2 dl chilisås
  • 1 msk senap
  • 500 g viltfärs
  • 1/2 msk smör
  • 4 skivor hamburgerost med cheddarsmak
  • 1 romansallad
  • 2 tomater
  • 4 hamburgerbröd

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C och sätt in en långpanna.
  • Klyfta potatisen och blanda den med olja, salt och peppar. Häll ut på den varma plåten och sätt in mitt i ugnen i ca 30 minuter.
  • Blanda crème fraiche, chilisås och senap. Smaka av med salt och peppar.
  • Dela färsen i fyra delar (för 4 burgare) och forma till burgare utan att röra för mycket. Stek dem i smöret i en stekpanna några minuter på varje sida. Salta och peppra.
  • Lägg burgarna på potatisplåten när det återstår några minuter av potatisens tid och lägg på ostskivorna. Sätt tillbaka plåten i ugnen så att osten precis smälter.
  • Plocka salladen. Skär tomaterna i skivor.
  • Rosta bröden i en torr och het stekpanna eller i ugnen.
  • Servera burgarna med alla tillbehör.

Smaklig måltid

/Carina

ANNONS
Av Carina Andersson - Onsdag 20 sept 19:15

  

Marinerad lax med sojamajonäs


4 portioner


Ingredienser:

  • 550 g laxfilé

  • 1 msk sesamfrö
  • 2 msk japansk soja
  • 2 krm chiliflakes eller chilipulver (2 krm flakes motsvarar 1 krm chilipulver)
  • 4 port ris

Majonnäs

  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 1 msk japansk soja

Tillbehör

  • 2 avokado
  • 125 g rädisor
  • 1/2 kruka koriander

Gör så här:

  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Majonnäs: Blanda majonnäsen med sojan.
  • Tillbehör: Dela och kärna ur avokadorna, gröp ur avokadoköttet och skär det i tärningar. Ansa och dela rädisorna.
  • Lax: Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme. Blanda dem med soja och chiliflakes.
  • Skär laxfiléerna i bitar och marinera i sojablandningen.Stek några minuter runtom.
  • Servera laxen med ris,avokado, rädisor, majonnäs och toppa med koriander och lite extra sesamfrö.

Smaklig måltid

/Carina

ANNONS
Av Carina Andersson - Tisdag 19 sept 18:45

    

Vilda Biff Rydberg


4 portioner


Ingredienser:

  • 2gula lökar
  • 1 ask färsk persilja (à 20 g)
  • 800 g fryst tärnad potatis
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • salt
  • peppar
  • 500 g strimlad ryggbiff från älg

Senapskräm

  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk senap
  • 4 äggulor

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 100°C.
  • Skala och finhacka lökarna. Hacka persiljan fint.
  • Stek potatisen i omgångar hälften av smöret och hälften av oljan i en stekpanna på medelvärme tills de blir gyllenbruna och mjuka inuti. Krydda med salt och peppar. Lägg upp på ett ugnssäkert serveringsfat och håll varmt i ugnen.
  • Stek löken sakta i resten av smöret tills den är mjuk och börjar få färg. Krydda med salt och peppar. Lägg upp på potatisen.
  • Höj värmen så att stekpannan blir ordentligt varm. Krydda köttbitarna med salt och peppar. Stek hastigt i omgångar i resten av oljan tills bitarna är brynta på utsidan och rosa inuti. Lägg upp på fatet med lök och potatis. Strö över persiljan.
  • Senapskräm: Blanda crème fraiche och senap.
  • Servera med råa äggulor och senapskräm.

    


Smaklig måltid

/Carina

  

Av Carina Andersson - Måndag 18 sept 19:31

  

Rostad majssoppa med bönspread och nachos


4 portioner


Ingredienser:

  • 450g frysta majskorn
  • 1 bakpotatis
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 l grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 tsk salt
  • peppar
  • 1/2 kruka koriander

Bönspread

  • 1 förp kokta vita bönor (à 380 g)
  • 2 msk vatten
  • 1/2 msk olivolja
  • 1/2 lime
  • 1 tsk spiskummin
  • 200 g nachos

Gör så här:

  • Tina majsen.
  • Skala och skär potatisen i små bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
  • Rosta majsen i olivoljan i en kastrull.
  • Rör i potatis, lök och vitlök i kastrullen. Tillsätt curryn efter någon minut och låt fräsa med.
  • Tillsätt samabal oelek och buljong, låt koka ca 15 minuter. Mixa majsen slät. Tillsätt kokosmjölken och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  • Bönspread: Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mixa dem med vatten, olivolja, limesaft och spiskummin. Smaka av med salt och peppar.
  • Smaka av soppan med resten av limen. Hacka koriandern och strö över soppan.
  • Servera soppan med bönspread och nachos.

Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - Söndag 3 sept 19:30

  

Lasagne med pesto och majs


Ingredienser:

500 g hjortfärs

130 g pesto basilika

1 burk körsbärstomater

2 morötter

280 g majskorn

ca 12 lasagne plattor

1 1/2 dl riven ost

salt

peppar

olja


Bechamelsås:

2 msk smör

2 1/2 msk vetemjöl

5 dl mjölk

salt

peppar

1/2 dl ost


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och grovriv morötterna.Stek dem några minuter i olja.Lägg över i en kastrull.

Stek färsen, krydda med salt och peppar.Lägg över färsen i kastrullen.

Blanda ner pesto,avrunnen majs,körsbärstomater tillsammans med kötfärsen.


Bechamelsås:Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget, koka upp och låt koka under fortsatt vispning 3-5 min. Smaka av med salt och peppar.Blanda ner osten.


Smörj en ugnsform med smör eller olja.

Täck botten med bechamelsås,lasagneplattor och sedan köttfärs i två omgångar.Avslutta med lasagneplattos och bechamelsås och sist riven ost.

20 minuter mitt i ugnen.

Servera tillsammans med sallad.

  


Smaklig måltid.

/Carina

Av Carina Andersson - Torsdag 31 aug 21:15

  

Hjortwallenbergare med potatismos smaksatt med rostad vitlök,cirtonsmör och pärllök


2 portioner


Ingredienser:

500 g potatis


250 g hjortfärs

2 äggulor

1 msk ströbröd + 1 dl ströbröd

1 msk mjölk + 1 1/2 dl mjölk


300 g pärllök

1 tsk vetemjöl

1 1/2 dl vatten

2 1/2 msk balsamvinäger

2 tsk socker41/2 tsk kineesisk soja

1/2 tärning kycklingbuljong

1 lagerblad


20 g smör + smör att steka i

1 citron

1 krm torkad timjan


2 vitlöksklyftor

olja


1/4 knippe bladpersilja

salt

svartpeppar



Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.


Blanda färsen,äggulor,1 msk ströbröd, 1 msk mjölk

1 tsk salt och 1 krm svartpeppar i en bunke.Forma till till 2 biffar (färsen blir ganska lös).

Lägg 1 dl ströbröd på en tallrik.Vänd biffarna i ströbröd och stek på båda sidorna i smör.Lägg över i en ugnsfastform och tillaga klart mitt i ugnen 10-15 minuter.


Lagerbladsbräserad pärllök: skala pärllök.Fräs på medelvärme i lite smör i en liten kastrull.Pudra ner 1 tsk vetemjöl.

Blanda ner vatten,socker,balsamvinäger,kinesisksoja,kycklingb

uljong och lagerblad.Låt sjuda 10-15 minuter.


Citronsmör: mosa 20 g rumsvarmt smör med finrivet skal från 1 citron,timjan och 1/2 tsk salt i en liten skål.


Rosta vitlöksklyftorna i lite olja i en liten kastrull.Dra från värmen och tillsätt 1 1/2 dl mjölk.


Häll bort vattnet från potatisen.Tillsätt mjölk- och vitlöksblandningen och vispa till ett slät mos med elvisp.

Smaka av med salt och peppar.


Finhacka bladpersilja.Servera hjortwallenbergage med potatismos,cirtonsmör och lagerbladsbräserad pärllök.Strö över hackad persilja.



Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - Söndag 27 aug 17:48

  

Pasta med räkor, dill och sockerärtor


4 portioner


Ingredienser:

  • 580g räkor i lake (spara spadet)
  • 4 port tagliatelle
  • 150 g sockerärter
  • 1 röd paprika
  • 1/2 påse salladslök (à 125 g)
  • 1 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl spad från räkorna
  • salt
  • peppar
  • 1/2 citron
  • 1 ask färsk dill (à 20 g)

Gör så här:

  • Låt räkorna rinna av men spara räkspadet.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Koka sockerärterna med pastan när det återstår 3 minuter av koktiden.
  • Ansa och strimla paprikan och salladslöken. 
  • Fräs paprika och salladslök hastigt i olivoljan i en gryta. Tillsätt pressad vitlök.
  • Rör ut majsstärkelsen i grädden. Tillsätt den och räkspadet i grytan och låt såsen koka några minuter under omrörning. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  • Hacka dillen, blanda ner den och räkorna och låt allt bli varmt. Koka inte, då blir räkorna sega. 
  • Blanda pastan med räksåsen och servera.

Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - Söndag 27 aug 17:45

  

Baconlindade duvbröst med timjans- och rosmarinssås


4 portioner


Ingredienser:

8 st utskurna duvbröst
8 skivor bacon
100 g kantareller eller annan svamp
10 enbär

Sås:

3 dl grädde
2 dl viltfond, eller 2 dl vatten + 1 msk koncentrerad fond
½ msk balsamvinäger
½ tsk timjan
½ tsk rosmarin
en nypa socker
salt & svartpeppar
(ev lite vetemjöl)


Gör så här:


1. Börja med såsen som mår bra av lite långsamt putter på spisen. Mortla timjan och rosmarin så att man slipper stickig barrkänsla i såsen. Lägg alla ingredienserna i en kastrull och låt såsen koka ihop till en len och lite krämig konsistens.



2. Vill du reda av såsen så kan du pudra över lite, lite vetemjöl samtidigt som du vispar. Det tar någon minut innan redningen tjocknar så frestas inte att ösa på mer mjöl direkt.



3. Putsa duvbrösten och titta noga så att det inte finns ingångshål från hagel. Rulla in dem ett och ett i en skiva bacon. Ansa och skär svampen i bitar.



4. Stek duvbrösten i smör. Lägg i svampen och låt den fräsa med en stund. Sista minuten får enbären följa med i pannan för att utveckla sina smaker.

Häll såsen över duvbrösten. Servera med kokt pressad potatis.


    


Från skog till bord.

Smaklig måltid

/Carina




Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Carinas recept med Blogkeen
Följ Carinas recept med Bloglovin'

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se