Senaste inläggen

Av Carina Andersson - 8 januari 2021 09:09

 

Glöggmarinerade hallon med mascarponemousse och pepparkakssmulor


4 personer


Ingredienser:

Glöggmarinerade hallon

  • 2 dl frysta hallon, upptinade
  • 2 msk glögg, gärna starkvin
  • 0,75-1 msk florsocker

Vanilj- och mascarponemousse

  • 100 g färskost
  • 100 g mascarpone
  • 2 msk florsocker (mer om du önskar sötare)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde

Pepparkakssmul

  • ca 10 pepparkakor

 

Gör så här:


Lägg upp hallonen i en skål och häll på glögg och florsocker. Rör samman och låt stå och dra.


Häll alla ingredienser till moussen i en bunke och vispa med elvisp samman till en fluffig mousse. Vispa på så tjocknar den.


Krossa eller mortla pepparkakorna och dela upp i 4-5 serveringsglas.


Spritsa på den fluffiga moussen och toppa med dom glöggmarinerade hallonen. Ställ svalt eller servera direkt!



Lycka till

/Carina

 

Av Carina Andersson - 8 januari 2021 09:05

  

Krämig pepparrotssill med öl och lime


Ingredienser:

  • 1 förp 5-minuterssill (ā 420 g)
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 rött äpple
  • 5 cm purjolök, från den gröna delen
  • ca 5 cm färsk pepparrot
  • 0,5 dl crčme fraîche
  • 0,5 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl färskost
  • 1 limefrukt
  • ca 3 msk mörk öl
  • 1 msk honung
  • persilja, till garnering
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • vitpeppar, nymalen

 

Gör så här:


Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och skär äpplet i tunna mindre skivor. Strimla purjolöken. Skala och riv pepparroten fint.


Lägg det hackade (spara gärna lite rödlök till garnering) och rivna i en skål. Blanda med crčme fraiche, färskost och yoghurt.


Tillsätt finrivet limeskal, färskpressad limesaft, öl och honung.


Häll av och skär sillen i 2 cm stora bitar på snedden. Blanda med röran. Smaka av med salt och peppar.


Garnera med rödlök och hackad persilja.


Lycka till

/Carina

 

Av Carina Andersson - 8 januari 2021 09:00

 

Vildsvinsjulskinka


Rimlag:

Till en urbenad skinka på cirka 2,5 kg behövs cirka:

2 liter vatten

2 dl nitrinsalr

2 tsk strösocker


Blanda ingredienserna till lagen (behöver inte kokas). Gör så mycket lag att den täcker skinkan, och så att du ändå har cirka 1 liter lag kvar att spruta in i köttet med marinadspruta.

Spruta in rimlagen i skinkan ordentligt med marinadsprutan. Det behövs många stick!

Lägg sedan skinkan i en bunke och häll på resterande rimlag. Lägg gärna en vikt ovanpå skinkan så att saltlaken täcker. Låt skinkan stå svalt och mörkt i tre-fem dygn. Vänd skinkan då och då. Efter rimningen, skölj av skinkan.


Kokning av skinkan:

1 gul lök

1 morot

2 lagerblad

4 kryddnejlikor

4 kryddpepparkorn

2 plaskor/burkar mörkt öl

vatten


Skär lök och morot i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med alla kryddor och ölen.

Lägg i skinkan. Fyll på med vatten tills det precis täcker, sätt i en köttermometer i skinkan och koka försiktigt tills innetemperaturen är 68 grader.

Lyft upp skinkan ur kokspadet och låt den svalna minst en halvtimme innan du sätter den i kylen.


Griljering:

3 msk grovkorning senap

2 äggulor

2 msk ströbröd (+ 2 msk på slutet)


Sätt ugnen på 200 grader. Blanda senap,ägg och 2 msk ströbröd. Ta av nätet från skinkan och torka ytan noga.

Bred senapsblandningen över skinkan. Sikta över 2 msk ströbröd. Griljera skinkan i ugnen tills ytan är gyllenbrun. Det tar ca 20 minuter.


Ät och njut

/Carina

Av Carina Andersson - 22 december 2020 07:37

 

Vit choklad- och saffranstryffel


Ingredienser:

300 gram vit choklad
1 dl vispgrädde
0,5 gram saffran
1 st citron
50 gram Mat & Bak smör
1 dl Riven Kokos


Gör så här:

1. Grovhacka chokladen.


2. Koka upp grädde och saffran i en kastrull. Ta av från plattan och låt svalna något.

Tillsätt chokladen och blanda om så att den smälter.


3. Tillsätt rivet citronskal och smör och vispa med en elvisp tills smöret har blandats ut.

Låt kallna och täck med plastfolie. Ställ in i kylen och låt stelna i ca 3 tim.


4. Forma små tryfflar och rulla i kokosflingor. 


Ät och njut

/Carina

Av Carina Andersson - 21 december 2020 08:09

 

Vildsvinsfilé med valnötstäcke


Ingredienser:

2  skivor vitt formbröd
50 g valnötter (50 g motsvarar ca 1 dl)
1 msk hackad timjan
1/2 tsk salt
1 krm peppar
50 g smör eller margarin
700 g vildsvinsfilé
1 tsk salt
1 krm peppar
1 msk smör eller margarin
 
Sås:
gul lök
morot
1 msk smör eller margarin
1 tsk tomatpuré
3 dl rödvin
4 dl köttbuljong vilt- och kantarellbuljong (tärning eller fond + vatten)
1 msk maizenaredning för mörka såser
 
Tillbehör:
Klyftpotatis
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 175°C.

Mixa bröd, nötter, timjan, salt och peppar i en matberedare. Blanda i matfettet.

Putsa filén på hinner och senor.

 
Sås:
Skala och skiva lök och morot. Fräs lök och morot i matfettet i en stekpanna.

Tillsätt buljongen och låt puttra ca 5 min. Sila såsen i en ren kastrull och låt koka upp på nytt.
Vispa i maizenaredningen och låt koka ytterligare 1 min till lagom såskonsistens.
Smaka eventuellt av med salt och peppar.
 
Gnid in filén med salt och peppar. Bred valnötssmöret över köttet och tillaga mitt i ugnen i ca 25 min.
Låt köttet vila ca 10 min under aluminiumfolie innan det skärs upp.
 
 
 
Smaklig måltid
/Carina
Av Carina Andersson - 14 december 2020 08:22

 

Älgkalvgryta med smak av glögg


4-5 personer


Ingredienser:

  • 600 gram grytbitar, av älg
  • 2 dl starkvinsglögg
  • 0,5 dl japansk soja
  • 1 dl vatten
  • 1 1/2 msk viltfond
  • 7 st enbär
  • 2 st lagerblad
  • 1 tsk rosmarin
  • 10 st smålökar
  • 200 gram färska champinjoner
  • dl vispgrädde
  • 1 msk maizena mjöl
  • peppar
  • salt 

Gör så här:
  •  Bryn köttbitar i omgångar fint bruna i matfett och flytta dem efterhand till en stekgryta.

  • Häll i glögg, soja, vatten och fond över köttet och tillsätt lätt krossade enbär, lagerblad och rosmarin. Smaka av med salt och peppar. Täck grytan med lock och låt koka på svag värme tills köttet är mört, ca 1 timme.

  • Skala löken och skiva champinjonerna och bryn allt i matfett. Lägg ner det i grytan och låt det koka med de sista 10 minuterna innan köttet är färdigt.

  • Rör ut maizena mjölet med grädden och vispa ner i grytan, låt koka i ytterligare i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera grytan med pressad potatis.

Smaklig måltid

/Carina


 
Av Carina Andersson - 23 november 2020 18:45

 

Vitkålstimbal och örtsås


6 personer


Ingredienser:

1/2 litet vitkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
65 g babyspenat (1 liten påse)
1/2 msk smör att steka i
150 g färskost
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 dl lagrad ost
salt, peppar


Örtsås:
1 schalottenlök
2 tsk smör
1 msk tomatpuré
1 dl vitt torrt vin
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1,5 msk kalvfond
1 tsk torkad dragon
1 tsk torkad körvel
1 tsk torkad persilja
1 tsk torkad basilika
1/2 tsk torkad timjan
svartpeppar


Gör så här:

INSTRUKTIONER

Sätt ugnen på 225 gr.
Smöra en stor form eller om du hellre vill ha portionsformar.
Skär vitkålen i tunna strimlor och sedan på tvären. Finhacka lök och riv vitlöken. Fräs vitlöken med lök och vitlök i ca 7-8 minuter. Det ska bara mjukna, inte få färg.
Rör ner spenaten. När spenaten krympt ihop rör ner färskost, grädde och stäng av plattan. Rör ner äggula och riven ost. Salta och peppra något.
Fördela blandningen i formen/formarna och grädda sedan i ca 30 min.

Gör såsen under tiden , se beskrivning nedan.
Lägg över aluminiumfolie om de ser ut att få lite för mycket färg.


Såsen: Fräs löken i smör i en liten kastrull, det ska inte få någon färg. Tillsätt tomatpuré och fräs en liten stund. Häll i vitt vin, grädde, creme fraiche och kalvfond.
Låt såsen puttra i ca 10 minuter. Rör ner alla örter och smaka av.


Servera till kött eller kyckling.


Smaklig måltid

/Carina


Av Carina Andersson - 13 november 2020 12:30

 


Krämig kycklinggryta 


Ingredienser:

Smör att steka i
700-900 gram kycklingfilé eller kycklinglårfilč
1 dl soltorkade tomater
10 st babytomater
1 dl riven parmesanost
1 msk kycklingfond
2 vitlöksklyftor
100 gram färsk babyspenat
4 dl grädde
1 dl cremé fraiche
Salt/peppar

 

 

Gör så här:

Skär kycklingen i önskad storlek. Stek i stekpanna (de behöver inte bli helt klara)
Skär tomaterna och lägg i stekpannan tillsammans med hackad vitlök och kycklingfond. I med grädde, cremé fraiche. Låt koka på medelvärme i ca 5 min. Lägg i parmesanosten och låt puttra ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Innan servering lägger du i spenaten och vänder i pannan tills de mjuknat lite. 



Smaklig måltid

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Skapa flashcards