Senaste inläggen

Av Carina Andersson - 11 augusti 2021 10:18

 

Västerbottenpaj med kantareller


Ingredienser:

Deg

  • 100 g smör, kallt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg, + 1 ägg till pensling
  • 1 msk vatten, kallt

 

Fyllning

  • 1 burk ricotta
  • 2 dl Västerbottensost, riven
  • 300 g kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 rödlök
  • 10 cm purjolök
  • salt
  • svartpeppar

 

 

Gör så här:

 

1.Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl, smör och salt till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.Ställ i kylen ca 10 minuter.

 

2.Blanda samman ricotta och Västerbottensost. Putsa kantarellerna och stek dem i smör. Smaksätt med salt och peppar. Skala rödlöken och skiva den tunt. Strimla purjolöken.

 

3.Blanda samman de stekta kantarellerna med röd lök och det vita från purjolöken i en bunke.

 

4.Kavla ut degen till en rund platta ca 30 cm i diameter.

Lägg ett lager med ostfyllningen i botten. Bred inte fyllningen hela vägen ut till kanten utan stanna ca 2 centimeter från kanten. Toppa med svamp och lök-blandningen och toppa med det gröna från purjolöken. Vik in kanterna och pensla kanten med ägg.

 

5.Grädda i mitten av ugn 200 grader ca 30 minuter.

 

 

Smaklig måltid

/Carima

Paj
Av Carina Andersson - 11 augusti 2021 10:14

 

Laxpaj med spenat och Västerbottensost

 

Ingredienser:

Fyllning
  • 1 st Mördeg
  • 0.5 st Purjolök
  • 1 st Gul lök
  • 2 st klyftor Vitlök Vanlig
  • 1 msk Olivolja
  • 125 g Spenat
  • 2 krm Salt Fint
  • 1 krm Svartpeppar
  • 500 g Laxfilé Fryst

 

Äggstanning
  • 4 st Ägg
  • 2 dl Standardmjölk
  • 1 msk Grönsaksbuljong Eko
  • 1 krm Svartpeppar
  • 100 g Riven Västerbottensost

 

Topping
  • 0.5 st Citron - Eko
  • 0.5 st krukor Dill - färsk

 

 

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200 grader.

 

2. Klä en pajform med pajdegen.

 

3. Fyllning: Skölj och finhacka purjolök och skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt spenaten och låt den vattna ur. Krydda med salt och peppar.

 

4. Skär den tinade laxen i tunna skivor.

 

5. Fyll pajskalet med spenatfräset och fördela laxskivorna över.

 

6. Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, buljong, peppar och riven ost och häll över lax och spenat i pajskalet. Grädda i ugnen i ca 30-40 min.

 

7. Toppa den färdiggräddade pajen med rivet citronskal och dill. Servera gärna med en god sallad vid sidan av.

 

Smaklig måltid

/Carina

 

 

Av Carina Andersson - 5 juli 2021 08:32

 

Gazpacho med basilikakräm


10 portioner


Ingredienser:

0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 gurka
1 grön paprika
1 röd paprika
2 förpackningar hela tomater (jag tog garant eko 500g x 2 )
1 dl olivolja
1 msk äppelcidervinäger
2 krm salt
4 krm svartpeppar

chiliflakes

cayenne peppar

 

Basilikakräm:

2 dl crème fraiche
1 kruka basilika
1 tsk flingsalt
1 vitlöksklyfta
200 g färskost

 

Topping:

Gurka skuren i små bitar och pumpafrön



Gör så här:

Soppa: Skala lök och vitlök.
Skär gurkan i bitar och kärna ur paprikorna, spara lite till garnering.
Mixa lök, vitlök, gurka och paprika med tomater, olivolja och vinäger till en slät soppa.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Häll upp i glas och garnera med basilikakräm och finhackad paprika.

 
Basilikakräm: Mixa crème fraiche, basilika, vitlök och salt med stavmixer.
Tillsätt färskost och rör till en jämn kräm.

 

Smaklig måltid

/Carina

 


Av Carina Andersson - 8 juni 2021 09:00

 

Ugnsbakad gröt med rabarber & jordgubbar


4 portioner


Ingredienser:

  • 4 dl fiberhavregryn
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljpulver
  • lite kanel
  • 2 banan
  • 4 ägg
  • 2 dl kvarg
  • 2 stänger rabarber
  • 1 dl jordgubbar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Mosa bananen, skär rabarber i mindre bitar, dela jordbubbarna i fyra delar.

Blanda ner det samt ägg och kvarg. Rör om ordentligt så att du får till en jämn smet.

Fördela smeten i ugnsfasta formar som du smort in med tex kokosolja.

Ställ in formen i ugnen i ca 10 minuter.

Jag förvarar sedan min gröt i kykskåpet, delar gröten i fyra delar och har då fyra frukostar.

Serverar den med jordgubbar och havremjölk.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 26 maj 2021 18:34

 

Grötmuffins


12 st


Ingredienser:

2 väl mogna bananer

2 ägg

1 morot

2 dl havregryn

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kardemumma

1 tsk kanel

2 tsk bakpulver


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Mosa bananerna och vispa ihop dom med ägg.

Skala och finriv moroten, blanda ner den i smeten.

Blanda dom torra ingredienserna i en egen skål och rör sedan ner det i banan/äggblandningen.

Fördela smeten i 12 formar. Grädda i ca 15 min.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 12 maj 2021 20:14

 

Bananbröd

1 limpa


Ingredienser:

2 ägg

7 dl havregryn

2 dl turkisk yoghurt

2 mogna bananer

1 1/2 tsk bikarbonat

1 tsk brödkryddor


1 banan till dekoration


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Mixa havregrynen till mjöl. Tillsätt bikarbonat och brödkrydda.

I en annan skål mosar du bananerna, blandar bananmoset med äggen.

Tillsätt yoghurten och bananmoset i havremjölet, blanda i hop allt till en smet. 

Häll ner smeten i en bakplåtspapperklädd brödform.

Dela bananen och lägg den på toppen och grädda i ugnen i ca 50 minuter.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 8 april 2021 09:45

  Helstekt lax i ugn, rostad blomkålssallad och gremolatasås

 

4 portioner

 

Ingredienser:

 

Lax:
900 g mittbit laxfilé
3/4 msk flingsalt
2 tsk chiliflakes
2 tsk hel kummin
1 tsk Råsocker
1.5 st Citron
1 msk Olivolja


Rostad blomkålssallad:
1 stort blomkålshuvud

2 vitlöksklyftor
2 msk Olivolja
1 krm salt
200 g bladspenat
150 g sugarsnaps
1 rödlök


Gremolatasås:
1 kruka basilika

20 g blad persilja
20 g dill
1 vitlöksklyfta
1 citron
1 tsk honung
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar



Gör så här:

Värm ugnen till 155 grader varmluft.
Skölj blomkålen och bryt buketter, dela dem på hälften.
Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt. Lägg blomkål och vitlök på en bakplåtsklädd plåt och tillsätt olja samt salt efter smak. Blanda om ordentligt.
Skölj spenat och sugarsnaps. Dela sugarsnapsen på längden.
Skala och strimla rödlöken. Lägg i en skål och ställ åt sidan till servering.
Tvätta citronerna och riv skalet från 1,5 citroner.
Lägg flingsalt, chiliflakes, kummin och råsocker i en mortel. Mortla ihop allt ordentligt, rör ner citronskalet.
Lägg den hela laxsidan på en bakplåtsklädd plåt.
Fördela kryddblandningen över laxen och gnid in den ordentligt.
Ringla över olivolja.
Dela citronerna på mitten och lägg 3 halvor på plåten bredvid laxen.
Sätt in både plåten med lax och blomkål i ugnen och låt gå i 25 minuter. Ta ut laxen.
Om citronen och blomkålen behöver vara inne längre, låt de vara inne tills de är klara.


Gremolatasås:
Lägg basilika, persilja och dill i en mixer.
Tillsätt skalad vitlöksklyfta, rivet citronskal, citronsaft, honung, olivolja, salt och peppar.
Mixa samman till en slät sås. Det går även att använda sig av en stavmixer.
Blanda den rostade blomkålen med spenat, sugarsnaps och rödlök.
Häll på gremolatasåsen och blanda om ordentligt (det går även bra att ringla över blomkålen).
Servera tillsammans med den helstekta laxen.

   

 

Smaklig måltid

/Carina

 

Av Carina Andersson - 2 april 2021 08:45

 

Räkcheesecake

8 bitar

Ingredienser:

Botten
– 200 g kavring

– 75 g smält smör


Fyllning
– gelatinblad
– 200 g räkor i lag
– 600 g färskost, t ex naturell
– 2 dl lätt-crème fraiche 15%
– 1 tsk dijonsenap
– 3 msk hackad dill
– 1 tsk salt

– 1 krm kajennpeppar

- citronpeppar

– 1 msk tomatpuré

- 1 rödlök


Garnering
– 250 g räkor med skal
– citronskivor
- stenbitsrom
– 1 dl strimlad salladslök

- ärtskott


Gör så här:

Botten: Fäst bakplåtspapper i botten på en form, ca 22 cm i diam, med löstagbar kant. Skär bort kanterna på brödet, smula resten i en matberedare.

 

Kör smulorna med det smälta smöret i matberedaren. Tryck ut massan i formen, ställ kallt.



Fyllning: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Grovhacka räkorna.

 

Blanda räkor, ost, crème fraiche, senap, dill, salt, peppar och tomatpuré.



Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i kastrull med 1 msk vatten. Låt svalna, det får ej vara hett. Blanda ner gelatinlösningen i räkblandningen.

 

Häll räkblandningen över kavringsbotten. Ställ tårtan att stelna i kylen några timmar, gärna över natten.

 

Garnering: Skala räkorna. Fördela räkor, citron, rom, ärtskott och salladslök på tårtan.

 

 

Smaklig måltid

/Carina


Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards