Direktlänk till inlägg 8 april 2021

Helstekt lax i ugn, rostad blomkålssallad och gremolatasås

Av Carina Andersson - 8 april 2021 09:45

  Helstekt lax i ugn, rostad blomkålssallad och gremolatasås

 

4 portioner

 

Ingredienser:

 

Lax:
900 g mittbit laxfilé
3/4 msk flingsalt
2 tsk chiliflakes
2 tsk hel kummin
1 tsk Råsocker
1.5 st Citron
1 msk Olivolja


Rostad blomkålssallad:
1 stort blomkålshuvud

2 vitlöksklyftor
2 msk Olivolja
1 krm salt
200 g bladspenat
150 g sugarsnaps
1 rödlök


Gremolatasås:
1 kruka basilika

20 g blad persilja
20 g dill
1 vitlöksklyfta
1 citron
1 tsk honung
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar



Gör så här:

Värm ugnen till 155 grader varmluft.
Skölj blomkålen och bryt buketter, dela dem på hälften.
Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt. Lägg blomkål och vitlök på en bakplåtsklädd plåt och tillsätt olja samt salt efter smak. Blanda om ordentligt.
Skölj spenat och sugarsnaps. Dela sugarsnapsen på längden.
Skala och strimla rödlöken. Lägg i en skål och ställ åt sidan till servering.
Tvätta citronerna och riv skalet från 1,5 citroner.
Lägg flingsalt, chiliflakes, kummin och råsocker i en mortel. Mortla ihop allt ordentligt, rör ner citronskalet.
Lägg den hela laxsidan på en bakplåtsklädd plåt.
Fördela kryddblandningen över laxen och gnid in den ordentligt.
Ringla över olivolja.
Dela citronerna på mitten och lägg 3 halvor på plåten bredvid laxen.
Sätt in både plåten med lax och blomkål i ugnen och låt gå i 25 minuter. Ta ut laxen.
Om citronen och blomkålen behöver vara inne längre, låt de vara inne tills de är klara.


Gremolatasås:
Lägg basilika, persilja och dill i en mixer.
Tillsätt skalad vitlöksklyfta, rivet citronskal, citronsaft, honung, olivolja, salt och peppar.
Mixa samman till en slät sås. Det går även att använda sig av en stavmixer.
Blanda den rostade blomkålen med spenat, sugarsnaps och rödlök.
Häll på gremolatasåsen och blanda om ordentligt (det går även bra att ringla över blomkålen).
Servera tillsammans med den helstekta laxen.

   

 

Smaklig måltid

/Carina

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carina Andersson - Tisdag 2 april 12:15


  Mini paj med lax och ricotta 6 st   Ingredienser: 1 förpackning smördeg 250 g 250 g ricotta 2 ägg 1 dl vispgrädde 1 förpackning salladslök 125 g 1 msk smör 200 g kallrökt lax salt citronpeppar   Gör så här: Sätt ugn...

Av Carina Andersson - Söndag 10 mars 16:30


  Lax med krämig citronsås   4 portioner   Ingredienser: 4 laxfiléer   Citronsås: 2,5 dl matlagningsgrädde2 dl crème fraîche1 kruka färsk dill1 citronsaft + sest 1 msk koncentrerad hummerfond (alternativt 1 fiskbuljongtärning)1 tsk...

Av Carina Andersson - Söndag 3 mars 13:32


  HJORTRYGG MED SKY OCH SVAMP   Ingredienser:   700 g hjortrygg 2 tsk rapsolja, kallpressad 200 g svamp, blandad 6 st salladslökar 1 dl hoisinsås 2 ms
k balsamicovinäger 1 tsk Bong Touch of Taste Ekologisk Kyc...

Av Carina Andersson - Onsdag 28 feb 08:00


  Lemon posset med vanilj och hallon Ingredienser: 3 dl vispgrädde  ¾ tsk vaniljsocker  1 d
l strösocker  1 citron finrivet skal och 3/4 dl saft  1½ msk frystorkade hallon   Topping: hallon och kaksmulor ...

Av Carina Andersson - Torsdag 8 feb 10:00


  Sojamarinerad lax med mangosalsa och sweetchili- och limesås   Ingredienser: ca 600 g  laxfilé1 vitlöksklyfta, finriven1 msk färsk ingefära, riven1 msk  honung 1/2 dl ljus japansk soja1 msk rapsolja eller annan neutral oljalite salt   M...

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards