Röding med vitvinssås och rotselleripuré
4 portioner
Ingredienser:
600 g rödingfilé med skinn
flingsalt
citronpeppar
olivolja, att pensla med
Vitvinssås:
2 schalottenlökar, grovt hackade
2 dl vitt vin
0,5 l fiskbuljong (1,5 msk fiskfond och vatten
2 dl vispgrädde
1 msk citronjuice
2 msk smör
Rotselleripuré:
400 g rotselleri, skalad och tärnad
1 dl crème fraiche
4 msk smör
2 msk äppelcidervinäger
Tillbehör:
1 1/2dl hackade hasselnötter
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Ställ in en ugnssäker form.
Putsa bort fett från rödingen och ta bort eventuella ben. Strö över lite flingsalt på köttsidan och låt rimma till det är dags för tillagning.
Ta ut den varma formen ur ugnen. Ringla lite olja i botten. Lägg filéerna med skinnsidan ner i formen. Tillaga i ugnen i ca 6 minuter eller tills innertemperaturen är 42 grader.
Rotselleripuré:
Koka rotsellerin mjuk i lättsaltat vatten. Sila av och mixa slätt med smör och crème fraiche. Smaka av med äppelcidervinäger och flingsalt. Värm på låg värme vid servering.
Vitvinssås:
Värm upp fiskbuljongen i en kastrull.
Fräs schalottenlöken mjuk i 1 msk smör utan att den tar färg i en medelstor kastrull. Häll på vinet och låt det koka ner till hälften. Häll på buljongen och låt även den koka ner till hälften.
Sila av vätskan genom en finmaskig sil till en ny kastrull. Tillsätt grädden och låt det sjuda upp. Tillsätt smör och smaka av med salt och citronjuice. Värm vid servering. Dessa steg kan förberedas ett par timmar innan middagen.
Tillbehör:
Rosta hasselnötshacket i en torr panna på medelvärme i ca 3 minuter.
Servera rödingen med vitvinssås och rotselleripuré, strö över rostade hasselnötter.
Smaklig måltid
/Carina