Direktlänk till inlägg 17 mars 2019

Rotfruktsgratäng med svamptäcke

Av Carina Andersson - 17 mars 2019 19:20

  

Rotfruktsgratäng med svamptäcke


6-8 personer


Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 400 g potatis
  • 300 g morötter
  • 300 g palsternacka
  • 4 msk rapsolja
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 2 tsk torkad timjan
  • salt
  • nymald svartpeppar

Svamptäcke

  • 500 g blandad svamp (t ex. kantareller, champinjoner och portabello)
  • 1 gul lök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 msk finhackad persilja

Gör så här:


Sätt ugnen på 225°C.

Skala, dela och skiva löken tunt. Skala och skär potatis, morot och palsternacka i mm-tunna skivor.(Jag använde min mandolin)

Fräs löken i hälften av oljan i en stor kastrull tills den mjuknar, utan att den får färg.

Tillsätt potatis, rotfrukter, grädde och timjan. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar . Koka upp och låt sjuda under omrörning tills blandningen tjocknar och blir krämig, ca 5 minuter.

 
Häll blandningen i en oljad ugnssäker form, ca 30 x 20 cm. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Gör svamptäcket under tiden.
 

 
Svamptäcke: Ansa och hacka svampen. Skala, dela och finhacka löken. Fräs svampen i en torr stekpanna tills den har släppt sin vätska och den har kokat in. Tillsätt lök och resterande olja. Låt fräsa under omrörning tills allt börjar få lite färg.
Ta från värmen. Strö över mjölet och rör runt ordentligt. Rör ner creme fraiche och låt koka in. Krydda med persilja, ½ tsk salt och 1 krm peppar.

Ta ut gratängen. Bred på svamptäcket och ställ in i ugnen ytterligare 20-30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka.
 
 
Servera gratängen till kött eller äten som den är.
 
Smaklig måltid
/Carina
 
  

 


  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carina Andersson - Tisdag 2 april 12:15


  Mini paj med lax och ricotta 6 st   Ingredienser: 1 förpackning smördeg 250 g 250 g ricotta 2 ägg 1 dl vispgrädde 1 förpackning salladslök 125 g 1 msk smör 200 g kallrökt lax salt citronpeppar   Gör så här: Sätt ugn...

Av Carina Andersson - Söndag 10 mars 16:30


  Lax med krämig citronsås   4 portioner   Ingredienser: 4 laxfiléer   Citronsås: 2,5 dl matlagningsgrädde2 dl crème fraîche1 kruka färsk dill1 citronsaft + sest 1 msk koncentrerad hummerfond (alternativt 1 fiskbuljongtärning)1 tsk...

Av Carina Andersson - Söndag 3 mars 13:32


  HJORTRYGG MED SKY OCH SVAMP   Ingredienser:   700 g hjortrygg 2 tsk rapsolja, kallpressad 200 g svamp, blandad 6 st salladslökar 1 dl hoisinsås 2 ms
k balsamicovinäger 1 tsk Bong Touch of Taste Ekologisk Kyc...

Av Carina Andersson - Onsdag 28 feb 08:00


  Lemon posset med vanilj och hallon Ingredienser: 3 dl vispgrädde  ¾ tsk vaniljsocker  1 d
l strösocker  1 citron finrivet skal och 3/4 dl saft  1½ msk frystorkade hallon   Topping: hallon och kaksmulor ...

Av Carina Andersson - Torsdag 8 feb 10:00


  Sojamarinerad lax med mangosalsa och sweetchili- och limesås   Ingredienser: ca 600 g  laxfilé1 vitlöksklyfta, finriven1 msk färsk ingefära, riven1 msk  honung 1/2 dl ljus japansk soja1 msk rapsolja eller annan neutral oljalite salt   M...

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards