Direktlänk till inlägg 17 mars 2019

Rotfruktsgratäng med svamptäcke

Av Carina Andersson - Söndag 17 mars 19:20

  

Rotfruktsgratäng med svamptäcke


6-8 personer


Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 400 g potatis
  • 300 g morötter
  • 300 g palsternacka
  • 4 msk rapsolja
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 2 tsk torkad timjan
  • salt
  • nymald svartpeppar

Svamptäcke

  • 500 g blandad svamp (t ex. kantareller, champinjoner och portabello)
  • 1 gul lök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 msk finhackad persilja

Gör så här:


Sätt ugnen på 225°C.

Skala, dela och skiva löken tunt. Skala och skär potatis, morot och palsternacka i mm-tunna skivor.(Jag använde min mandolin)

Fräs löken i hälften av oljan i en stor kastrull tills den mjuknar, utan att den får färg.

Tillsätt potatis, rotfrukter, grädde och timjan. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar . Koka upp och låt sjuda under omrörning tills blandningen tjocknar och blir krämig, ca 5 minuter.

 
Häll blandningen i en oljad ugnssäker form, ca 30 x 20 cm. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Gör svamptäcket under tiden.
 

 
Svamptäcke: Ansa och hacka svampen. Skala, dela och finhacka löken. Fräs svampen i en torr stekpanna tills den har släppt sin vätska och den har kokat in. Tillsätt lök och resterande olja. Låt fräsa under omrörning tills allt börjar få lite färg.
Ta från värmen. Strö över mjölet och rör runt ordentligt. Rör ner creme fraiche och låt koka in. Krydda med persilja, ½ tsk salt och 1 krm peppar.

Ta ut gratängen. Bred på svamptäcket och ställ in i ugnen ytterligare 20-30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka.
 
 
Servera gratängen till kött eller äten som den är.
 
Smaklig måltid
/Carina
 
  

 


  

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carina Andersson - Tisdag 16 april 20:31


   Ljummen glasnudelsallad med knaperstekt halloumi, koriander och jordnötter   2 portioner   Ingredienser:   Dressing: 1 röd chili 1 lime 2 vitlöksklyftor 1/2 msk socker 1 1/2 msk japans soja 1/2 msk vitvinsvinäger   Gl...

Av Carina Andersson - Måndag 15 april 11:44


   Fröknäckebröd   Ingredienser: 2 dl majsmjöl 1/2 dl solroskärnor 1/2 dl pumpakärnor 1/2 dl chiafrön 1/2 dl hela linfrön 1/2 dl sesamfrön 1 msk olivolja 2 1/2 dl kokande vatten   1-2 tsk flingsalt   2 bakplåtspapper  ...

Av Carina Andersson - Måndag 15 april 11:29


   Halstrad torsk med vispat brynt smör, riven Grana Padano och rostad cocktailtomat   2 portioner   Ingredienser:   Vispat brynt smör: 25 g smör 1 tsk olivolja   Vitlöksrostad potatis: 500 g potatis 1 vitlöksklyfta 2 krm ...

Av Carina Andersson - Måndag 15 april 11:15


   Marockansk kyckling med saffran, oliver och ris med rostad mandel   2 portioner   Ingredienser:   Mandelris: 50 g flagad mandel 1 3/4 dl basmatiris 3 dl vatten 1/2 kycklingbuljongtärning olivolja   Kyckling: 300 g ky...

Av Carina Andersson - Måndag 15 april 11:06


   Ribollita- Italiensk bondsoppa med pancetta, Grana Padano och oregano   2 portioner   Ingredienser: 150 g pancetta 1/2 gul lök 1 morot 150 g selleristjälkar 1/2 zucchini 1 förpackning canelli bönor 2 vitlöksklyftor olivol...

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Carinas recept med Blogkeen
Följ Carinas recept med Bloglovin'

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se