Hjortbiff med morotspuré, portabello, aigre doux sås, rostade rotsaker
4 portioner
Ingredienser:
ca 1 kg Hjort ryggbiff
Salt
Peppar
2 msk Smör
2 msk rapsolja
Morotspurè:
4 st stora morötter
3 msk creme fraiche
2 msk smör
salt
Rostad morot och palsternacka:
2 st stora morötter
2 st stora palstenackor
1 tsk olja
peppar
salt
Portabello:
4 st portabellosvampar
1 kvist timjan
1 msk smör
1 tsk sherryvinäger
Aigre doux-sås:
1 dl rödvin
1 dl strösocker
1 dl balsamvinäger
3 msk oxfond
montering - 200 g smör,1 krm citronsaft, smaksätt med örter eller kryddor
Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader.Stek ryggbiffen runt om i smör och olja.Krydda med salt och peppar.Sätt in en termometer från kortsidan rätt in i biffen.Låt kötter vara i ugnen tills den får en temperatur på 55 grader.Tag ur köttet och linda in det i folie låt det vila medans du tillagar det andra.
Aigre doux-sås:
Blanda socker, vin, balsamvinäger och oxfond i en kastrull. Koka på hög värme tills ca 1/3 av vätskemängden återstår. Konsistensen ska vara lite trögflytande, men absolut inte som kola. (I det första steget kan du även koka med ett par rosmarinstjälkar, hela enbär eller någon annan god smaksättning som du sedan lyfter ur såsen.)
Portabello:
Finhacka portabellosvampen. Värm en panna med olja tillsätt sedan svamp och smör, stek tills svampen fått lite färg. Därefter strör du över finhackad timjan och glaserar pannan med sherryvinägern. Smaka av med salt och peppar.
Skär hjort ryggbiffen i önskade bitar och servera det med morotspuré,portabello,aigresås och rostade rotsaker.
Smaklig måltid
/Carina
Från skog till bord på mitt sätt.
Jag har själv skjutit dovhjorten.