Alla inlägg under maj 2016

Av Carina Andersson - 14 maj 2016 17:51

  

Kyckling i långpanna med vitlökskräm


4 portioner


Ingredienser:

Kyckling

  • 900 g fast potatis
  • 2 rödlökar
  • 2 majskolvar
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 4 kycklingklubbor
  • 3 tomater
  • 1/2 dl balsamvinäger

Citron- och persiljehack

  • skal av 1 citron
  • 1/2 kruka persilja

Vitlökskräm

  • 1 1/2 dl smetana
  • 1 vitlöksklyfta

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C och sätt in en långpanna.
  • Kyckling: Dela potatisen. Skala och skär löken i klyftor och majsen i skivor, blanda allt med hälften av olivoljan i en bunke. Krydda med salt och peppar. 
  • Bryn kycklingen i resten av olivoljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och lägg dem sedan på den förvärmda långpannan tillsammans med potatisen, löken och majsen. Stek allt mitt i ugnen först 20 minuter.
  • Dela tomaterna i halvor. Lägg dem på plåten. Ringla över vinägern och stek ytterligare ca 10 minuter.
  • Citron- och persiljehack: Riv skalet av citronen och hacka persiljan och blanda.
  • Vitlökskräm: Blanda smetana med pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera kycklingen med potatis, grönsaker och vitlökskrämen. Strö över citron- och persiljehacket.

 


Smaklig måltid

/Carina


Av Carina Andersson - 14 maj 2016 17:43

  

Sojastekt lax med syrlig mangosallad


4 portioner


Ingredienser:

Ris

  • 4 port ris

Mangosallad

  • 1/2 gurka
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 1 lime
  • 1 kruka koriander
  • 250 g fryst mango
  • 1 msk olivolja
  • peppar

Lax

  • 1 msk strösocker
  • 1/2 dl japansk soja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 port laxfilé
  • 1 msk olja

Gör så här:

  • Tina mangon.
  • Ris: Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Mangosallad: Skala gurkan och löken. Dela och kärna ur paprikan. Tärna gurkan och paprikan och finhacka löken. Riv det yttersta skalet av limen. Grovhacka koriandern.
  • Blanda mangon med grönsakerna, limeskalet och koriandern.  Vänd ner olivoljan och smaka av med peppar och limesaft.
  • Lax: Blanda sockret och sojan med pressad vitlök. Skär laxen i portionsbitar. Bryn den i oljan i en stekpanna, sänk värmen och stek ytterligare någon minut. Häll i sojablandningen och vänd runt laxen.
  • Servera riset med laxen och mangosalladen

Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 9 maj 2016 21:01

  

Kladdkaka med kolasås och salta nötter


Ingredienser:

150 g smör

150 g mörk choklad

3 stora ägg

3 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao


Kolasås:

200 g dumlekola,hackade i mindre bitar

0,5 dl grädde


2 dl saltade nötter



Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.Smörj och ströa en pajform.

Smält smöret och chokladen i en tjockbottnad kastrull över låg värme eller vattenbad.

Vispa ägg och strösocker vitt och poröst.

Tillsätt den avsvalnade chokladen och rör runt.

Vänd ner vetemjöl och kakao i smeten.

Häll chokladsmeten i formen.Grädda ca 22 minuter.

När kakan är färdiggräddad,ställ den kallt och låt den svalna.

Smält dumlekolan och grädden över vatten bad,rör hela tiden.

När kakan är kall strör du över nötterna och sist kolasåsen.Låt kakan svalna och servera med en klick grädde.


 


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 8 maj 2016 20:43

  

Halloumi- och nektarinsallad med yoghurt och bönor


4 portioner


Ingredienser:

  • 4port bulgur eller annat gryn
  • 150 g haricots verts

Dressing

  • 1/2 påse salladslök (ā 125 g)
  • 1/2 kruka basilika
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 2 förp halloumiost (ā 200 g)
  • 1 msk olivolja
  • 2 nektariner
  • 1 msk honung
  • 65 g spenat
  • 1 dl pumpakärnor
  • 2 dl matyoghurt

Gör så här:

  • Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen.
  • Ansa och koka haricots verts mjuk i saltat vatten.
  • Dressing: Ansa och skiva salladslöken. Grovhacka basilikan. Blanda vinäger och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner salladslöken och basilikan.
  • Skär halloumin i skivor och stek den i hälften av olivoljan i en stekpanna.
  • Dela nektarinerna och ta bort kärnorna och skär dem i klyftor. Stek sedan nektarinklyftorna i resten av olivoljan i stekpannan och ringla över honungen.
  • Blanda bulgur med spenat, pumpakärnor och dressing. Servera med halloumi, nektariner och matyoghurt.

Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 8 maj 2016 20:21

 

Ljummen nudelsallad med lime- och chiliräkor


4 portioner


Ingredienser:

  • 1röd peppar
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 röd paprika
  • 2 avokado
  • 1 lime
  • 4 port risnudlar
  • 1 msk olivolja
  • 400 g frysta vannameiräkor
  • salt och peppar
  • 65 g wasabiruccola

Gör så här:

  • Dela, kärna ur och hacka chilin. Skala lök, vitlök och ingefära. Skiva rödlöken och riv ingefäran.
  • Dela, kärna ur och strimla paprikan. Dela, kärna ur och gröp ur avokadoköttet och skär det i skivor. Riv det yttersta skalet av limen och pressa ur saften. Blanda paprikan med avokadon, limeskalet och -saften. Salta och peppra.
  • Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen (men spola dem inte kalla).
  • Fräs chili och rödlök i olivoljan i en stor stekpanna i 1 minut. Rör i räkorna och fräs ytterligare 1 minut. Krydda med salt och  peppar. Pressa i vitlöken och rör ner ingefäran.
  • Vänd försiktigt ner paprikan, avokadon och rucolan i nudlarna och servera med räkorna.
  • Servera gärna med ett gott bröd.

Smaklig måltid

/Carina


  

Av Carina Andersson - 8 maj 2016 20:02

  

Rådjursfärsbiffar med ärtigt potatismos


4 portioner


Ingredienser:

Mos

  • 900 g fast potatis
  • 250 g små ärter
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 msk smör
  • 250 g broccoli

Färsbiffar

  • 1 msk senap (gärna dijonsenap)
  • 1/2 dl vatten
  • 1 dl soltorkad tomatcrčme
  • 1/2 dl ströbröd
  • ca 500 g rådjursfärs
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1/2 msk smör


Gör så här:

  • Mos:Skala och dela potatisarna. Koka dem i en stor kastrull i saltat vatten. Koka ärterna tillsammans med potatisen när det återstår ca 5 minuter av koktiden.
  • Ansa och skär broccolin i mindre bitar inklusive stammen.
  • Färsbiffar: Blanda senap, vatten och tomatcrčme med ströbröd i en bunke och låt svälla några minuter. Blanda färsen och kryddorna med ströbrödsblandiningen till en jämn och smidig smet. Forma till små biffar. Stek dem i smör i en stekpanna ca 10 minuter på medelvärme. Vänd då och då.
  • Koka broccolin i saltat vatten 3-4 minuter. Låt den rinna av i ett durkslag.
  • Häll av vattnet från potatisen och ärterna och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Häll i mjölken och låt den bli varm. Tag av kastrullen från plattan och krossa potatisen och ärterna med en visp. Rör ner smöret. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera biffarna med broccolin och moset.

Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 3 maj 2016 20:00

  

Kycklingfilé med pak choi i jordnötssås


4 portioner


Ingredienser:

  • 4port ris
  • 1/2 påse salladslök (ā 125 g)
  • 1 röd peppar
  • 250 g pak choi
  • 1 msk olja

Sås

  • 2 msk sesamfrön
  • 1 dl jordnötssmör
  • 1 dl vatten
  • 1 msk sweet chilisås
  • 3 msk japansk soja
  • 1 tsk ättika (12%)
  • 4 snabbfiléer av kyckling
  • 1/2 msk olja
  • salt och peppar

Topping

  • 2 dl alfalfagroddar

Gör så här:

  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Ansa och skiva salladslöken på snedden. Dela och kärna ur chilin, strimla den och pak choi.
  • Sås: Vispa ihop sesamfrön, jordnötssmör, vatten, sweet chili, soja och ättika.
  • Stek kycklingen i oljan i en het panna ca 8 minuter, vänd då och då. Krydda med salt och peppar. Ta upp på en tallrik.
  • Stek grönsakerna någon minut i oljan i stekpannan och häll över såsen och låt koka upp.
  • Topping: Skär kycklingen i skivor och servera med grönsakerna, riset och toppa med groddarna.

Smaklig måltid

/Carina

Av Carina Andersson - 3 maj 2016 19:47

  

Torsk i kokossås


2 portioner


Ingredienser:

2 dl kokosmjölk

1/2 fiskbuljongtärning

1/2 msk riven ingefära

1 lime

1/2 purjolök

250 g torsk

2 msk riven kokos


Tillbehör:

Ris

Sockerärtor



Gör så här:

Blanda kokosmjölk med smulad fiskbuljongtärning och riven ingefära.

Riv limeskalet,pressa ut saften från halva limen.Blanda ner skal och saft i kkosmjölken.

Skiva purjolöken och lägg i en ugnsform.Salta och peppra torsken och lägg ovanpå purjon.

Häll på såsen och strö över kokos.

Tillaga i ugn ca 20 minuter.

Koka ris.Servera torsken med ris och sockerärter.



Smaklig måltid

/Carina



Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards