Direktlänk till inlägg 1 januari 2016

Älgfilé med frasig potatisbakelse och rödvinssky

Av Carina Andersson - 1 januari 2016 14:15

  

Älgfilé med frasig potatisbakelse och rödvinssky

 

4 portioner


Ingredienser:

Älgfilé

salt

peppar

smör


Potatisbakelse:

4 stycken avlånga smördegsplattor ( eller motsvarande smördeg på rulle)
8- 10 kokta kalla potatisar
150 g färskost  ( valfri smak)
1 ägg
1 dl riven lagrad ost


Rödvinssky:

3 scharlottenlökar

1 msk socker

2 1/2 dl rödvin

2 1/2 msk kalvfond

2 dl vatten

4 krm salt

1 1/2 tsk majsstärkelse (maizena)


Gör så här :

Ta fram älgfileén i tid och låt den ligga framme tills den blir rumstempurerad.
Ställ ugnen på 150 grader. Salta fileén och krydda med lite peppar.
Smörstek den så att det får fin yta, och lägg den i ugnen på en ugnsform och ha koll på temperaturen ( vid 55- 57 grader ) lite till om ni vill ha den mer välstekt. 

Potatisbakelse:

Under tiden gör du potatisbakelserna, grovriv den kokta potatisen och blanda ihop med färskosten. Rulla ut smördegen och bred ut potatisröran på smördegen. Rulla ihop ( som en bulldeg ) och skär lagom stora bitar av rullarna. Pensla dem med uppvispat ägg och riv över ost.

När köttet har nått sin temperatur så ska den vila i tio minuter ( och då ökar den ytterligare i temperatur) . 

När du tagit ut fileén så vrider du upp ugnen på 225 grader och gräddar snabbt  smördegspaketen till frasiga potatisbakelser.

Rödvinssky:

Skala och skiva löken.

Smält sockret i en kastrull tills det är nötbrunt. Häll försiktigt vinet i det mycket varma sockret. Tillsätt löken och låt koka ihop i 10 minuter.

Häll i fond + vatten och koka ihop. Smaka av med salt. Sila bort löken när smaken är bra.

Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.


Lycka till

/Carin

 
 
Christer

Christer

7 januari 2016 12:33

Älskar älgkött. Tack för receptet!

http://e-mathandel.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carina Andersson - Tisdag 2 april 12:15


  Mini paj med lax och ricotta 6 st   Ingredienser: 1 förpackning smördeg 250 g 250 g ricotta 2 ägg 1 dl vispgrädde 1 förpackning salladslök 125 g 1 msk smör 200 g kallrökt lax salt citronpeppar   Gör så här: Sätt ugn...

Av Carina Andersson - Söndag 10 mars 16:30


  Lax med krämig citronsås   4 portioner   Ingredienser: 4 laxfiléer   Citronsås: 2,5 dl matlagningsgrädde2 dl crème fraîche1 kruka färsk dill1 citronsaft + sest 1 msk koncentrerad hummerfond (alternativt 1 fiskbuljongtärning)1 tsk...

Av Carina Andersson - Söndag 3 mars 13:32


  HJORTRYGG MED SKY OCH SVAMP   Ingredienser:   700 g hjortrygg 2 tsk rapsolja, kallpressad 200 g svamp, blandad 6 st salladslökar 1 dl hoisinsås 2 ms
k balsamicovinäger 1 tsk Bong Touch of Taste Ekologisk Kyc...

Av Carina Andersson - Onsdag 28 feb 08:00


  Lemon posset med vanilj och hallon Ingredienser: 3 dl vispgrädde  ¾ tsk vaniljsocker  1 d
l strösocker  1 citron finrivet skal och 3/4 dl saft  1½ msk frystorkade hallon   Topping: hallon och kaksmulor ...

Av Carina Andersson - Torsdag 8 feb 10:00


  Sojamarinerad lax med mangosalsa och sweetchili- och limesås   Ingredienser: ca 600 g  laxfilé1 vitlöksklyfta, finriven1 msk färsk ingefära, riven1 msk  honung 1/2 dl ljus japansk soja1 msk rapsolja eller annan neutral oljalite salt   M...

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards