Alla inlägg under oktober 2015

Av Carina Andersson - 13 oktober 2015 16:48

  

Broccoligratäng med bacon och purjolök


4 portioner


Ingredienser:

800 g broccoli

2 paket bacon

1 purjolök

3 ägg

2 dl créme fraiche

1 dl mjölk

100 g smakrik riven ost

smör till formen

salt

peppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj broccolin,skala stjälken med potatisskalare och skär bort den nedersta biten.

Dela broccolin i mindre bitar,förväll broccolin i kokande lättsaltat vaten max 2 minuter.

Skölj och skvia purjolöken.Skiva baccnskivorna.Stek bacon och purjolök i en het stekpanna.

Smörj en ugnsfast form,varva broccolin,bacon och purjolök.

Vispa i hop créme fraich,mjölk och äggen med osten till en stanning.Smaka av med salt och svartpeppar.

Eventuellt lite muskot.

Grädda gratängen i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter.

Servera gratängen med tomater.


Lycka till

/Carina

ANNONS
Av Carina Andersson - 12 oktober 2015 19:46

  

Älggryta med nypon


Ingredienser:

1,5 kg älgkött (ex,en stek av innanlår eller bog)

6 dlnyponsoppa

3 dl rödvin

500 g jordärtskocka

2 palstenackor

1 röd paprika

2 gula lökar

3 klyftor vitlök

3 msk nyponpulver

2 msk viltfond

0,5 dl soja

smör

2 dl vatten

2 dl créme fraiche


Tillbehör:

Ris eller potatis



Gör så här:

Låt ölgköttet ligga framme ca en timme till rumstempererat.

Skala och skiva gullök och vitlök.Sk´är kötteti grytbitar.

Stek kött och lök i en tjockbottnad gryta i smör.

Strö över nyponpulver och rör om.

Späd med nyponsoppa,rödvin,soja,fond och vatten,låt koka försiktigt under lock i 3 timmar.Rör om och späd med vatten om det behövs.

Skala och skiva jordärtskockor,palstenacko och paprika.Blanda ner i grytan och låt puttra ytterliggare 30 minuter.

Smaka av med salt,peppar och tillsätt créme fraich.

Servera älggrytan med ris eller potatis.



Lycka till

/Carina

ANNONS
Av Carina Andersson - 12 oktober 2015 19:30

  

Savojkåldolmar på älg


Ingredienser:

1 savojkålshuvud

400 g älgfärs

3 dl, kokt ris

1 gul lök

6 enbär

2 dl förvällda, gula kantareller

2 msk svampsoja

Smör

1 msk sirap

salt & peppar


Till servering:

Potatis

Gräddsås

Lingon



Gör så här:

Fräs älgfärsen i en stekpanna med smör och finhackad lök.

Tillsätt krossade enbär,kantareller,soja,salt och peppar.Blanda färsen med riset.

Bryt loss bladen från kålhuvudet och lägg på två rejäla matskedar med färs,rulla i hop till dolmar och lägg i en ugnsfast form.

Pensla dolmarna med en blandning av  50 g smältsmör,1 msk soja och 2 msk sirap.

Låt dolmarna få lite färg i ugnen på 225 grader i 10.15 minuter.

Servera med kokt potatis,gräddsås och lingon.



Lycka till

/Carina




Av Carina Andersson - 8 oktober 2015 18:15

  

Chilikryddad laxfilé med nudlar i kokossås


4 portioner


Ingredienser:

500 g laxfiléer

1 + 1 vitlöksklyfta

1 tsk + 1tsk sambal oelek

1 lime

250 g risnudlar

1 burk kokosmjölk

2 hönsbuljongtärningar

strösocker

rapsolja

salt


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg laxfiléerna på en plåt med bakplåtspapper.Strö på salt.

Skala och finhacka vitlöksklyftorna.Blanda en vitlöksklyfta, 1 tsk sambal oelek,1 msk socker och 1 msk olja.

Skölj limen i ljummet vatten.Riv skalet och pressa ut saften.

Blanda hälften av skalet med chiliblandningen.Fördela över laxfiléerna.

Stek laxen mitt i ugnen ca 15 minuter.

Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.

Koka upp kokosmjölken med 1 hackad vitlöksklyfta,buljongtärningar,restrerande limeskal,2 msk limesaft och 1 tsk sambal oelek.

När nudlarna är klara lägg ner dem ikokosmjölken.

Servera laxen med nudlarba och sallad.



Lycka till

/Carina


Av Carina Andersson - 8 oktober 2015 18:00

  

Älgbiff i kokosmjölk med solrosskott


4 portioner


Ingredienser:

 
  • 2 morötter
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 200 g skuren svartkål
  • 1 msk olja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk kanel
  • ca 500 g strimlad älgryggbiff
  • 1 msk olja
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • salt och peppar

Till servering

  • 4 port kokt ris
  • 1 ask ärtskott (ca 100 g)

Gör så här:

  • Skala morötter, lök och vitlök. Dela morötterna på längden, skiva dem, löken och vitlöken.
  • Fräs grönsakerna i omgångar i oljan tillsammans med kryddorna i en stekpanna. Lägg över i en stor kastrull.
  • Stek köttet i oljan i stekpannan. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare en minut. Lägg köttet i kastrullen med grönsakerna.
  • Rör ner kokosmjölk, vatten, sambal oelek och smulad buljongtärning i kastrullen. Låt småkoka ca 5 minuter. Smaksätt med salt och peppar
  • Till servering: Servera grytan med ärtskott och ris.

Lycka till

/Carina


Av Carina Andersson - 8 oktober 2015 17:45

Kycklingbiffar med mos   



4 portioner


Ingredienser:

Biffar

  • 1 dl mjölk
  • 1/2 dl ströbröd
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1/2 tsk salt
  • ca 500 g kycklingfärs
  • 1 msk olja

Mos

  • 900 g mjölig potatis
  • 3 morötter
  • 50 g smör
  • 1/2 dl mjölk
  • salt och peppar

Gör så här:

  • Biffar:Blanda mjölk och ströbröd med kryddorna och låt svälla några minuter. Blanda sedan ner färsen och forma till 8 biffar. Stek biffarna i olja i en stekpanna, ca 3 minuter på varje sida eller tills innertemperaturen är 72°C.
  • Mos: Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka.
  • Häll av vattnet. Stöt sönder rotfrukterna med en ballongvisp eller stöt. Blanda med smöret och smaka av med salt och peppar. Späd med mjölk till önskad konsistens.
  • Servera biffarna med mos och sallad.

Lycka till

/Carina




Av Carina Andersson - 2 oktober 2015 16:52

  

Grönärtsoppa med mozzarellatoast


4 portioner


Ingredienser:

Soppa

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 bakpotatis
  • 1 msk olja
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • 2 dl vispgrädde
  • 5 dl grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 2 förp gröna ärter (ā 250 g)

Toast

  • 1 kruka basilika
  • 2 förp mozzarella (ā 125 g)
  • 2 tomater
  • 4 skivor levainbröd
  • salt och peppar

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200ēC.
  • Soppa: Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna potatisen i små bitar. Fräs lök, vitlök och potatis i oljan tillsammans med fänkålsfrön i en kastrull tills löken mjuknat. Häll på grädde och buljong och låt koka tills potatisen mjuknat.
  • Toast: Hacka basilikan grovt. Låt mozzarellan rinna av. Skär den och tomaterna i skivor. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper, fördela ost, tomat och basilika på bröden. Krydda med salt och peppar.
  • Sätt in plåten högt upp i ugnen tills osten bubblar, ca 8 minuter.
  • Soppa: Häll i hälften av ärterna och låt sjuda ca 5 minuter. Mixa slätt med en stavmixer eller i en blender och smaka av med salt och peppar. Koka upp soppan med resten av ärterna och låt sjuda tills de tinar.
  • Servera soppan med toasten.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 2 oktober 2015 16:47

  

Pasta med kräftor och saffran


4 portioner


Ingredienser:

Kräftpasta

  • 4 port pasta (gärna fusilli bucati)
  • 2 förp kräftstjärtar i lake (ā 360 g)
  • 1/2 g saffran
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk olja
  • 2 dl crčme fraiche
  • 1 dl mjölk
  • 250 g frysta sojabönor
  • salt och peppar

Sallad

  • 65 g mangold
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1 msk olivolja

  

Gör så här:

  • Kräftpasta: Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Låt kräftstjärtarna rinna av ordentligt.
  • Fräs saffran och cayennepeppar i oljan i en stekpanna på medelvärme.
  • Tillsätt crčme fraiche och mjölk och koka upp. Lägg i sojabönorna och låt koka upp. Lägg på ett lock och ta av från värmen. Låt stå ca 5 minuter.
  • Blanda ner kräftorna i såsen och låt det bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
  • Sallad: Blanda mangold med vinäger och olivolja. Salta och peppra.
  • Blanda pastan med såsen och servera med salladen.

Lycka till

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Carinas recept med Blogkeen
Följ Carinas recept med Bloglovin'

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se