Alla inlägg under januari 2015
Halloncocktail med vaniljkräm och passionsfrukt
4 portioner
Ingredienser:
Gör så här:
Blanda hallon och socker. Värm i en kastrull på svag värme eller i mikro ca 2 min tills hallonen har tinat och sockret smält. Häll upp i 4 glas och ställ i frys eller kyl ca ½ tim.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstång, frön och citronskal. Låt dra ca 10 min. Ta upp vaniljstången och vispa ner äggulor, majsstärkelse och socker. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Rör ner smöret. Låt vaniljkrämen svalna något.
Dela passionsfrukterna och gröp ur kärnorna. Fördela krämen på hallonen och låt stå i kyl ca ½ tim. Toppa med passionsfrukten vid servering.
Lycka till
/Carina
Timjanstekt hjortfilé med potatis- och jordärtskocksmos
8 personer
Ingredienser:
1-1,2 kg hjortfilé
2 tsk | salt |
---|---|
smör, till stekning | |
2 msk | olivolja |
2 st | vitlöksklyfta |
2 krm | peppar, nymald |
1 st | timjan, kruka färsk |
0,5 tsk | salt |
---|---|
50 g | smör |
3 msk | crème fraiche |
850 g | mandelpotatis, skalad |
300 g | jordärtskocka, skalad |
2 msk | smör |
---|---|
2 msk | strösocker |
2 dl | vatten |
1,5 tsk | maizena majsstärkelse |
2 msk | kalvfond, konc |
2 dl | rött portvin |
100 g | rökt sidfläsk, tärnat |
200 g | smålök |
2 krm | salt, ev lite peppar |
---|---|
0,5 msk | smör |
1 st | schalottenlök |
2 dl | vispgrädde |
1 dl | lättmjölk |
0,5 dl | vitt vin |
200 g | jordärtskocka, skalad |
2 tsk | tryffelolja (zeta) |
1 tsk | salt |
---|---|
1 tsk | strösocker |
400 g | brysselkål, och/eller spetskål |
0,5 dl | olivolja |
---|---|
1 st | dill, liten knippa |
0,5 st | citron, skal och saft från |
1 st | bladpersilja, liten knippa |
2 krm | salt |
---|---|
20 g | smör |
2 st | schalottenlökar, finhackade |
1 krm | peppar, nymald |
250 g | champinjoner |
Gör så här:
1. Kött: Bind upp köttet. Salta och peppra runt om. Finhacka timjan och vitlök. Blanda med olivolja och gnid in kryddblandningen i köttet. Låt vila ca 30 min i rumstemperatur. Bryn köttet runt om i smör i stekpanna.
2. Mos: Koka potatis och jordärtskocka i saltat vatten tills de är mjuka. Häll av kokvattnet och låt ånga av. Stöt potatisen grovt. Blanda i smör och creme fraiche. Smaka av med salt.
3. Portvinsreduktion: Tärna och stek sidfläsket. Låt det rinna av på hushållspapper. Skala löken. Smält sockret i en kastrull tills det blir ljusbrunt. Slå på portvin, kalvfond och vatten. Låt koka ett par minuter. Lägg i lök och sidfläsk och sjud på svag värme utan lock tills löken är mjuk och hälften av fonden återstår. Det tar ca 15 min (avser 8 port).
4. Jordärtskocksskum: Tärna jordärtskockan och fräs den i smör tillsammans med schalottenlöken. Tillsätt vin och grädde och koka tills jordärtskockorna är mjuka. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja. Mixa och sila. Hit kan förberedas.
5. Kålsallad: Ansa och skär kålen i mindre bitar. Blanchera den någon minut i saltat och sockrat vatten. Kyl ner den i iskallt vatten. Låt kålen torka på en handduk. Ställ kallt.
6. Citronette: Finriv skalet och pressa saften ur citronen. Plocka och strimla persilja och dill. Blanda citronskal, citronsaft, persilja, dill och olivolja. Blanda citronetten med brysselkålen. Fräs svampen och löken i smör. Salta och peppra.
7. Servering: Sätt ugnen på 120°. Efterstek köttet i mitten av ugnen till 61° innertemperatur. Låt köttet vila övertäckt 10 min före tranchering. Värm mos.
8. Red av portvinsreduktionen med maizena utrört i lite vatten. Låt sjuda ett par minuter och vispa ner smöret. Värm jordärtskocksskummet. Mixa i lättmjölk och smör så att det blir ett hårt fluffigt skum. Smaka av med ev mer salt och peppar. Värm svampen och servera.
Lycka till
/Carina
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | ||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 | 10 |
11 |
|||
12 |
13 | 14 | 15 | 16 |
17 |
18 | |||
19 |
20 |
21 | 22 |
23 |
24 |
25 | |||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 | ||||
|