Alla inlägg under november 2014

Av Carina Andersson - 13 november 2014 22:04

  

Biff Stroganoff med saltad gurka


4 portioner


Ingredienser:

4port ris

Saltad gurka

  • 1/2 gurka
  • 2 krm salt
  • 1 krm strösocker
  • 1/2 kruka persilja

Biff Stroganoff

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • ca 500 g strimlad ryggbiff av älg
  • salt och peppar
  • 2 tsk paprikapulver
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 2 dl crčme fraiche

Grönsaker

  • 150 g salladsärter

Gör så här:

  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Saltad gurka: Skiva gurkan tunt och strö över salt och socker, blanda väl. Hacka persiljan och blanda ner hälften.
  • Biff Stroganoff: Skala och skiva löken. Skala vitlöken.
  • Stek löken mjuk i lite av smöret i en stekpanna. Pressa i vitlöken mot slutet. Ta upp löken på en tallrik. Bryn köttet i omgångar i resten av smöret. Krydda med salt och peppar.
  • Lägg ner löken i pannan med köttet och rör ner paprikapulver, tomatpuré, senap, vatten, buljongtärning och crčme fraiche
    och låt det sjuda ca 5 minuter.
  • Grönsaker: Koka salladsärter i saltat vatten ca 4 minuter.
  • Servera stroganoffen med salladsärter, gurka och ris. Garnera med resten av persiljan.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 13 november 2014 22:00

  

Rödspätta med blomkåls-couscous


4 portioner


Ingredienser:

Rödspätta

  • 800 g rödspättafilé
  • 2 dl smetana
  • 1 fiskbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
  • 1 dl vatten
  • 1/2 msk curry
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • salt och peppar
  • 4 port ris eller annat gryn

Blomkåls-couscous

  • 1 blomkål
  • 1 kruka mynta
  • 1/2 gurka
  • 1 lime
  • 1 tsk olivolja
  • salt och peppar

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Ugnsspätta: Vik spättafiléerna och lägg dem i en ugnssäker form.
  • Koka upp smetana med buljongtärning, vatten och kryddor. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken.
  • Tillaga den mitt i ugnen ca 15 minuter.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Blomkåls-couscous: Skär buketter av blomkålen och lägg den i en matberedare. Mixa till couscousstorlek. Koka upp saltat vatten i en kastrull och häll i blomkålen. Koka ca 1 minut och häll av i ett durkslag, spola den kall och låt rinna av.
  • Grovhacka myntan, skala och tärna gurkan. Blanda ner det i blomkålen. Pressa över halva limen och ringla över olivoljan. Krydda med salt och peppar.
  • Skär resten av limen i bitar och servera till spättan, riset och blomkåls-couscousen.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 12 november 2014 14:36

  

Tapenade- och tomatpasta med halloumi


4 portioner


Ingredienser:

  • 4port pasta, gärna tagliatelle
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1/2 kruka rosmarin
  • 1/2 påse salladslök (ā 125 g)
  • 1 tsk olja
  • salt och peppar
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl tapenade
  • 250 g körsbärstomater
  • 150 g halloumiost
  • 1 påse rucola (ā 65 g)

Gör så här:

  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Rosta pumpakärnorna i en medelvarm stekpanna med lite salt. Plocka bladen från rosmarinen och hacka dem.
  • Ansa och skiva salladslöken tunt. Stek den i oljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
  • Sänk temperaturen på plattan. Rör ner rosmarin, grädde, mjölk, och tapenade och låt det puttra några minuter.
  • Skär tomaterna i halvor. Hyvla eller riv halloumin.
  • Blanda såsen med den nykokta pastan och tomaterna,halloumi, pumpafrön och rucola.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 10 november 2014 08:45

  

Apelsin-och passionsfruktspaj med maräng


cirka 12 bitar


Ingredienser:

Pajdeg

3 dl vetemjöl

1 msk strösocker

125 g smör

1 msk vatten


Fyllning

Finrivet skal av 1 apelsin

1 dl pressad apelsinsaft

4 passionsfrukter

50 g smör

1 dl strösocker

1 dl vispgrädde

4 äggulor


Maräng

4 äggvitor

1/2 tsk vinäger

1 1/2 dl strösocker


Gör så här:

Pajdeg - Blanda mjöl och soger.Finfördela smöret i blandningen,gärna i matberedare. Häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant,cirka 28 cm i diameter.

Ställ i kyl minst 30 minuter.Sätt ugnen på 200 grader.Grädda pajdegen 12-15 minuter.Stick med gaffel om den pöser upp.

Fyllning - Tvätta och finriv apelsinskalet och pressa ur saften.Halvera och gröp ur passionsfrukterna.Smält smöret och blanda ner socker,grädde,äggulor,apelsinskal,apelsinsaft och passionsfrukt.

Häll blandningen i det förgräddade pajskalet och grädda ytterligare 15-20 minuter tills fyllningen stannat.

Maräng - Häll äggvitorna i en bunke,tillsätt vinägern och vispa till skum.Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast maräng.Klicka it marängen på fyllningen.Fortsätt grädda 10-12 minuter tills marängen börjar få fin färg.



Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 10 november 2014 08:30

  

Pulled moose


4 portioner


Ingredienser:

800 g högrev från älg

1 st gul lök

4 klyftor vitlök

1burk konserverade cocktailtomater

1 1/1 msk paprika pulver

1 msk spiskummin

1 msk farinsocker

3 msk oxfond med rödvin

1/2 dl vatten

2 msk whisky


Gör så här:

Lägg ner högreven i grytan.

Skala och skiva löken och vitlöken tunt.Blanda överiga ingredienser i en skål och bred ut på köttet.

Lägg sedan lök och vitlök ovanpå högreven.Sätt locket på grytan.

Ställ grytan i ugnen på 125 grader.Låt tilllagas i 4-6 timmar.Köttet är färdigt när det enkelt går att riva isär.

Dra isär köttet med en gaffel och blanda noggrant runt köttet i grytan.Saltaoch peppra.

Serveta med tortillabröd,sallad och någon god sås.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 9 november 2014 13:49

  

Kycklingfilé med champinjon och örtsås


4 portioner


Ingredienser:

900 g kycklingfilé

Smör
Salt och peppar
 
Ört och vitlökstäcke
300g champinjoner
2 st vitlöksklyftor
1 kruka persilja
1 kruka basilika
5 dl crčme fraiche
2 msk tomatpuré
3 msk mango chutney
1 krm cayennepeppar
Ŋ - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
 
 
Gör så här:
Dela filéerna på mitten, på längden. Bryn i smör. Salta och peppra. Lägg dem i en ugnssäker form. 
Skiva champinjonerna och pressa vitlöken. Fräs i smör. 
Hacka örterna. 
Blanda den frästa svampen med crčme fraiche, tomatpuré, mango chutney, salt, peppar och de hackade örterna.
Fördela blandningen över filéerna.

Gratinera i ugn 225 grader ca: 15 minuter.
Servera med tex hasselbackspotatis.
 
Lycka till
/Carina
Av Carina Andersson - 8 november 2014 13:00

  

Älggryta med bambuskott


4 personer


Ingredienser:


Marinering

0,5 kg Grytbitar av älg 
2 msk maizena
3 msk vatten
1 tsk färsk ingefära, riven
0,5 tsk salt

Sås

100 gram färska champinjoner, skivade
1 burk bambuskott
2 klyftor vitlök, pressad
1 st Köttbuljongstärning
3 msk  Japansk soja
2 msk ostronsås
4 dl vatten
2 msk Maizena, utrört i 3 msk vatten
2 mskOlja att steka i
  

 

Gör så här:

  • Skär köttet i så tunna skivor som möjligt. Är köttet halvfryst är det lättare. Blanda marinadingredienserna och slå över köttet - rör runt alltihop. Låt det helst stå i kylskåpet över natten.

  •  Stek/woka champinjonerna på hög värme i matolja och tag sedan upp dom.

  • Stek köttet i olja tillsammans med den pressade vitlöken. Häll i sojan.

  • Häll på vattnet, ostronsåsen och buljongtärningen. När det kokat upp så lägger du i champinjonerna & bambuskotten. Lår det koka i minst 30 minuter,ju längre det kokar desto godare blir det, och red sedan med maizena tills du tycker såsen är lagom tjock.Servera med jasminris.

  


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 7 november 2014 13:35

  

Apelsinkladdkaka

 

12 bitar

 

Ingredienser:

1 apelsin

150 g smör

2 ägg

2 1/2dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 1/2 dl vetemjöl

10 st Nobles apelsin crisp


Så här gör du:

Sätt ugnen på 150 grader.

Smörj och bröa en form som är 20 cm i diameter.Smält smöret och låt svalna.

Tvätta och torka apelsinen,riv skalet och pressa ur saften av en halv apelsin i skål.

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.Sänk hastigheten och tillsätt vaniljsocker,apelsinsaft och rivet apelsinskal.Vänd ner smör,mjöl och häll smeten i formen.Lägg på nobles ovanpå kakan.

Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 30 minuter.

Servera kakan tillsammans med grädde eller vaniljglass,riv över lite apelsinskal som dekoration.


  


Lycka till

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards