Alla inlägg under oktober 2014

Av Carina Andersson - 19 oktober 2014 19:15

  

Broccolisoppa


4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

700 g brockoli

6 dl grönsaksbuljong

1 förpackning Kelda pastasås  "4 ostar"

Salt

Peppar


Tillbehör: Creme fraiche


Gör så här:

Hacka löken och fräs denmjuk i en kastrull.Häll i buljong och broccoli.Koka tills broccolin blivit mjuk.

Mixa soppan slät.Häll i ostsåsen,salta och peppra.

Servera soppan med en klick creme fraiche.



Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 16 oktober 2014 20:30

  

Älgfärsbullar och majskräm med mynta


4 portioner


Ingredienser:

Potatis

  • 900 g sparrispotatis
  • 1 msk olja
  • salt och peppar

Majskorn

  • 340 g majskorn
  • 1 kruka mynta
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd peppar

Älgfärsbullar

  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl vispgrädde
  • ca 450 g älgfärs
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 2 tsk senap, gärna dijonsenap
  • 1 msk smör eller margarin

Tomatsallad

  • 1 rödlök
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk vinäger

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Potatis: Dela potatisen och blanda den med oljan, salta och peppra. Häll ut på en plåt och sätt in i ugnen ca 30 minuter.
  • Majskräm: Mixa majskornen med sitt spad tillsammans med myntan. Pressa i vitlöken. Smaka av med salt och peppar. Dela, kärna ur och finhacka chilin och vänd ner den.
  • Älgfärsbullar: Lägg ströbrödet i en bunke och häll över grädden. Låt stå någon minut. Vänd ner färs, ägg, salt, peppar och senap. Forma till bullar och bryn dem i matfettet i en stekpanna. Lägg dem i en ugnssäker form eller sätt in stekpannan mitt i ugnen ca 5 minuter.
  • Tomatsallad: Skala och skiva löken tunt. Dela tomaterna. Blanda lök och tomater med olja och vinäger. Salta och peppra.
  • Servera biffarna med rostad potatis, majskräm och tomatsallad.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 15 oktober 2014 19:30

  

Chilistekt lax med shiitake och nudlar


4 portioner


Ingredienser:

  • 2vitlöksklyftor
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 dl vatten
  • 1 dl ketjap manis
  • 1 röd peppar
  • 600 g laxfilé
  • 250 g risnudlar
  • 100 g shiitakesvamp
  • 1/2 påse salladslök (ā 125 g)
  • 2 msk olja
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk sesamfrön

Gör så här:

  • Skala och riv vitlök och ingefära. Blanda det med vatten och ketjap manis.
  • Skär chilin i tunna skivor och laxen i portionsbitar.
  • Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
  • Ansa och skiva svampen och salladslöken.
  • Stek svampen i hälften av oljan i en stekpanna ca 2 minuter. Häll över ketjap manismarinaden och lägg det i en bunke. Vänd ner salladlöken.
  • Stek laxen i resten av oljan i en stekpanna ca 2 minuter. Vänd och lägg i chilin, stek ytterligare ca 2 minuter. Krydda med salt.
  • Blanda nudlarna med svampen.Vänd gärna ner lite sesamfrö i nudlarna och servera till laxen.

Lycka till

/Carina




Av Carina Andersson - 14 oktober 2014 18:45

  

Chorizo med paprikapasta


4 portioner


Ingredienser:

  • 4port pasta, gärna penne
  • 600 g färsk minichorizo
  • 1 tsk olivolja
  • 1 burk grillad paprika (ā 680 g)
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 msk rödvinsvinäger
  • salt och peppar
  • 1 zucchini
  • 1 kruka basilika

Gör så här:

  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Stek korven i olivoljan i en stekpanna.
  • Häll av paprikorna och skär dem i bitar.
  • Mixa grädden och mjölken med hälften av paprikan till en slät sås. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
  • Skala långa remsor av zucchinin med en potatisskalare. Grovhacka basilikan.
  • Skär korven i bitar och lägg den i kastrullen tillsammans med pastan. Vänd ner paprikasåsen och grönsakerna. Toppa med resten av basilikan.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 5 oktober 2014 17:26

  

Minipaj med oliver och soltorkade tomater


12 st


Ingredienser:

Deg

1 1/2 dl havregryn

1 1/2 dl vetemjöl

1 tsk örtsalt

125 g smör

1 msk vatten


Fyllning

1 gul lök

olivolja till stekning

2 ägg

1 dl  creme fraiche

salt

peppar

1/2 dl kärnfria oliver

1/2 dl strimlade soltorkade tomater

3 dl riven västerbottenost


Gör så här:

Blanda havregryn,mjöl,örtsalt och smöret i klickar i en skål.Tillsätt vatten och arbeta i hop degen.

Lägg den i en plastpåse och låt vila i kylen ca 30 minuter.

Hacka löken och fräs den mjuk i olja utan att den tar färg.

Vispa ihop ägg i en skål och rör ner creme fraiche,salt och peppar.

Sätt ugnen på 200 grader.Ta ut degen ur kylskåpet och kavla ut till en tunn platta på mjölat underlag.

Lägg ut aluminiumformar på en plåt. Använd ett glag i passande storlek för att ta ut små rundlar i degen.Tryck ut dem i formarna och förgrädda skalen i nedre delen av ugnen cirka 10 minuter.

Lägg i lök,tomater och oliverna.Häll över äggblandningen och strö över osten.

Grädda minipajerna 10-15 minuter eller tills den fått fin färg.



Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 5 oktober 2014 17:18

  

Pasta med salsicciakorvgryta


4 portioner


Ingredienser:

600 g salsicciakorv

1 spetspaprika

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 dl creme fraiche

Salt

Peppar

Olivolja

Pasta


Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

Skär korven i slantar.Skala och hacka gula löken.Dela och kärna ur paprikan,skär den i tärningar.

Stek lök och paprika i olja cirka fem minuter.Lägg ner korven och stek den tillsammans med löken och paprikanni ytterligare fem minuter.Blanda ner creme fraiche,pressa i vitlök,smaka av med salt och peppar.

Servera tillsammans med pastan.



Lycka till

/Carina


Av Carina Andersson - 5 oktober 2014 17:14

  

Lövbiff i röd curry


4 portioner


Ingredienser:

Lövbiff

  • 1 röd paprika
  • 1 rödlök
  • 200 g bellaverde
  • ca 500 g lövbiff
  • 2 msk olja
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2 1/2 dl kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 1 msk röd currypasta

Ris

  • 4 port ris
  • 1 kruka basilika

Gör så här:

  • Lövbiff:Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skala och skär löken i klyftor. Ansa och skär bella verden i bitar.
  • Ris: Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Lövbiff: Strimla lövbiffen och stek den i omgångar i oljan i en het stekpanna. Tillsätt grönsakerna och fräs någon minut. Rör ner kokosmjölken och buljongen. Krydda med currypasta, salt och peppar. Låt koka några minuter.
  • Ris: Hacka basilikan och blanda med riset.
  • Servera riset till lövbiffen.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 4 oktober 2014 16:45

  

Ugnsstekt kyckling och rotmos


4 portioner


Ingredienser:

  • 4kycklingfiléer
  • 1 tsk olja
  • salt och peppar

Rotmos

  • 50 g smör
  • 200 g kålrot
  • 400 g potatis
  • 3 morötter

Kålrabbi

  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl ättiksprit (12 %)
  • ca 300 g kålrabbi
  • 1/2 kruka persilja

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Bryn kycklingfiléerna i oljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg dem i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen 20–25 minuter.
  • Rotmos: Koka upp smöret på medelvärme tills det blir gyllene och slutar bubbla. Ta av från värmen.
  • Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i vatten.
  • Häll av vattnet men spara lite för att späda med. Stöt sönder rotfrukterna med en ballongvisp eller stöt. Blanda med det klara, brynta smöret (men använd inte bottensatsen). Smaka av med salt och peppar. Späd med kokspadet till önskad konsistens.
  • Kålrabbi: Koka upp vatten och socker i en kastrull. Dra av den från värmen och blanda ner ättikspriten. Skala kålrabbin. Skär den först i tunna skivor och sen i stavar. Vänd ner dem i lagen. Hacka persiljan och vänd ner den precis innan servering.
  • Servera kycklingen med rotmos och kålrabbi.

Lycka till

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28 29
30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Skapa flashcards