Alla inlägg under juni 2014

Av Carina Andersson - 19 juni 2014 21:00

  

Kyckling ”harissa” med rostade knippmorötter


4 portioer


Ingredienser:

  • 8kycklinglår
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 knippe morötter

Harissa

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk olivolja
  • 4 port ris eller annat gryn

Yoghurt

  • 1 citron
  • 1/2 kruka persilja
  • 2 dl matyoghurt (10 %)
  • peppar
  • 65 g babyspenat

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Bryn kycklinglåren i olivoljan i en stekpanna. Lägg dem i en ugnssäker form.
  • Skala eller skrubba morötterna och lägg dem i formen tillsammans med kycklingen.
  • Harissa: Skala och pressa vitlöken och blanda den med spiskummin, sambal oelek, paprikapulver, tomatpuré och olivolja. Pensla kryddblandningen på kycklingen och stek mitt i ugnen ca 30 minuter.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Yoghurt: Skölj och riv skalet av citronen och hacka persiljan. Strö skalet och persiljan på yoghurten och krydda med svartpeppar.
  • Servera kycklingen med morötter, spenat, ris och yoghurt.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 19 juni 2014 20:53

  

Primörsallad med kräftor och pepparotsdipp


4 portioner


Ingredienser:

  • 4port bulgur
  • 250 g sparris
  • 1/2 knippe morötter
  • 1 rödlök
  • 1/2 kruka gräslök
  • 2 msk färskriven pepparrot
  • 2 dl smetana
  • salt och peppar
  • 2 förp kräftstjärtar i lake (à 360 g)
  • 65 g salladsmix

Gör så här :

  • Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen.
  • Ansa och skiva sparrisen och morötterna tunt.
  • Skala och skiva löken.
  • Hacka gräslöken fint. Blanda gräslök och pepparrot med smetana och smaka av med salt och peppar.
  • Låt kräftstjärtarna rinna av.
  • Blanda bulgur med salladsmix, grönsaker och kräftor. Servera med pepparotsdippen och riven pepparrot att strö över.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 11 juni 2014 17:45

  

Pork Yakiniku


4 portioner



Ingredienser:

Sås

  • 1 dl japansk soja
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 1 pressad vitlöksklyfta

Grönsaker

  • 250 g pak choi
  • 1 röd peppar
  • 1 lime
  • 1 msk olja
  • salt och peppar

Kött

  • ca 600 g strimlad skinka
  • 1 msk olja
  • 4 port äggnudlar

  

Gör så här:

  • Sås:Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka såsen ett par minuter under omrörning.
  • Grönsaker: Ansa och strimla pak choi. Dela, kärna ur och strimla chilin. Skölj limen och riv skalet. Dela limen och pressa saften ur en halva. Blanda skal och saft med grönsakerna, chilin och oljan. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär den andra halvan av limen i klyftor.
  • Kött: Stek köttet i oljan i en het stekpanna tills det fått fin färg. Häll på såsen och koka några minuter.
  • Hacka gräslöken fint.
  • Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
  • Servera köttet med nudlar, grönsaker och limeklyftor.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 8 juni 2014 20:15

  

Honungstekt kyckling med salsa verde


4 portioner


Ingredienser:

900g färskpotatis

Salsa verde

  • 1 salladshuvud
  • 1/2 kruka basilika
  • 1 msk kapris
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 dl vatten
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • salt och peppar

Grönsaker

  • 250 g grön sparris
  • 1 rödlök

Kyckling

  • 4 kycklingfiléer
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk soja
  • 1 msk honung
  • 1 msk sambaloelek

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200˚C. Skölj potatisen och dela den i klyftor.Lägg den på en plåt.Häll på olivolja och salt.
  • Salsa verde: Mixa alla ingredienser i en mixer eller matberedare. Smaka av med salt och peppar.
  • Grönsaker: Bryt av den nedersta delen av sparrisen. Dela den sedan på längden och därefter på tvären. Skala och skiva löken tunt.
  • Kyckling: Dela kycklingfiléerna på längden. Bryn dem i olivoljan i en stekpanna. Lägg dem i en ugnssäker form. Blanda sojan med sambaloelek, honungen och krydda med peppar. Blanda kycklingen med honungsblandningen och stek klart mitt i ugnen ca 6 minuter.
  • Koka sparrisen mjuk i lättsaltat vatten. Blanda salsa verde med potatisen och sparris,rödlöken och servera till kycklingen.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 8 juni 2014 20:07

  

Kryddstekt regnbågslax i tortilla


4 portioner


Ingredienser:

Lax

  • 500 g lax (regnsbågslax)
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1 krm spiskummin
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Avokadoröra

  • 2 avokado
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm chilipulver
  • 1 krm spiskummin

Grönsaker

  • 380 g kokta svarta bönor
  • 150 g majskorn
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 msk olivolja
  • 1 lime

Till servering

  • 1/2 sallad (cosmopolitansallad)
  • 8 tortillabröd

Gör så här:

  • Lax:
  • Dela regnbågslaxen på längden.
  • Blanda kryddorna och krydda fisken med dem.
  • Avokadoröra: Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Mosa ihop avokadon med pressad vitlök och olivolja. Krydda med chilipulver och spiskummin, smaka av med salt.
  • Grönsaker: Skölj bönorna, låt dem och majsen rinna av. Ansa och skiva sellerin tunt. Blanda bönorna och grönsakerna, ringla över olivoljan och pressa över limesaften och vänd runt.
  • Lax: Halstra fisken i en het stekpanna ca 1 minut på varje sida.
  • Servera regnsbågslaxen i tortillabrödet med sallad, grönsaker och avokadoröra.

Lycka till

/Carina



Av Carina Andersson - 6 juni 2014 21:39

Minutbiff med rödbets- och mâchesallad


4 portioner



Ingredenser:

  • 900g färskpotatis
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 400 g kokta rödbetor
  • 80 g solroskärnor
  • 65 g mâchesallad
  • 1 citron
  • 2 dl smetana
  • ca 600 g minutbiff

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C och sätt in en ugnsplåt.
  • Borsta, skölj och dela potatisen på längden. Blanda potatisen med olivoljan och krydda med salt och peppar. Häll ut potatisen på den varma plåten och rosta mitt i ugnen ca 30 minuter.
  • Skär rödbetorna i klyftor.
  • Rosta solroskärnorna gyllenbruna i en torr och het stekpanna, låt svalna. Blanda rödbetorna med salladen och strö på solroskärnorna.
  • Skölj och riv skalet av citronen, blanda det med smetanan. Smaka av med salt, peppar och pressad citronsaft.
  • Grilla minutbiffen i grillpanna och krydda med salt och peppar.
  • Servera biffen med rostad potatis, rödbets- och mâchesallad och citronsmetana.

  Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 6 juni 2014 21:36

  

Lasagne med mozzarellasallad


4 portioner



Ingredienser:

Lasagne

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 msk olivolja
  • ca 500 g nötfärs
  • 2 tsk oregano
  • 500 g krossade tomater
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 msk soja
  • 2 krm peppar
  • 300 g färska lasagneplattor
  • 2 dl crème fraiche

Sallad

  • 1 morot
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1/2 sallad (cosmopolitansallad)
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • salt och peppar
  • ca 100 g mozzarella med basilika

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Lasagne: Skala och hacka lök och vitlök. Ansa och skiva sellerin. Stek lök, vitlök och sellerin mjuk i hälften av olivoljan i en stekpanna. Lägg upp på en tallrik och stek sedan färsen i resten av olivoljan. Rör ner oregano, tomatkross, tomatpuré, vatten, buljongtärningar, soja, peppar och lökfräset. Låt koka ihop ca 3 minuter. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
  • Varva köttfärssås och lasagneplattor i en ugnssäker form. Bred crème fraichen på toppen. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter.
  • Sallad: Skala först bort skalet från moroten med en potatisskalare och fortsätt sedan att skala långa remsor av den. Ansa och skiva sellerin tunt. Skär salladen bitar.
  • Blanda olivolja och vinäger, krydda med salt och peppar. Blanda morot, selleri och sallad med dressingen. Skär eller riv mozzarellan i mindre bitar och blanda ner i salladen.
  • Servera lasagnen med salladen.

Lycka till

/Carina



Lasagne

Av Carina Andersson - 3 juni 2014 20:06

  

Zucchinipannkakor med tomatsallad och basilikacrème

 

4 portioner

 

 

Ingredienser:

Zucchinipannkakor

  • 4 ägg
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 bakpotatis
  • 1 zucchini
  • 3 msk smör

Tomatsallad

  • 4 tomater
  • 150 g sockerärter
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 msk rödvinsvinäger
  • salt och peppar

Basilikacrème

  • 1/2 kruka basilika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 250 g kvarg
  • 65 g mangoldskott

Gör så här:

  • Zucchinipannkakor:Vispa upp äggen lite lätt i en bunke. Tillsätt mjölet och lite av mjölken. Rör till en slät smet och blanda i resten av mjölken, salt och cayennepeppar.
  • Skala potatisen, riv den och zucchinin grovt. Blanda ner det i äggsmeten.
  • Tomatsallad: Skiva tomaterna och strimla sockerärterna tunt. Blanda grönsakerna med olivolja och vinäger, smaka av med salt och peppar.
  • Basilikacrème: Strimla basilikan, blanda den och pressad vitlök med kvargen. Smaka av med salt och peppar.
  • Zucchinipannkakor: Stek plättarna i matfettet i en stekpanna.
  • Servera med mangoldskott, tomatsallad och basilikacrème.


Lycka till

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Skapa flashcards