Alla inlägg under mars 2014

Av Carina Andersson - 18 mars 2014 19:55

  

Saffranstorsk med krämiga bönor


4 portioner



Ingredienser:

  • 600g torsk
  • 900 g potatis, gärna cheriepotatis

Marinad

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 g saffran
  • 1 tsk strösocker
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar

Krämiga bönor

  • 1/2 kruka gräslök
  • rivet skal och saft av 1 citron
  • 250 g sojabönor
  • 2 dl smetana
  • salt och peppar

Gör så här:

  • Tina torsken och sojabönorna.
  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Koka potatisen.
  • Marinad: Skala och riv vitlöken. Mortla eller smula saffranet. Blanda samman alla ingredienser till marinaden i en ugnssäker form. Skär torsken i portionsbitar och lägg dem i marinaden ca 10 minuter. Vänd någon gång.
  • Sätt in formen mitt i ugnen ca 10 minuter.
  • Krämiga bönor: Skär gräslöken fint. Skölj citronen, riv skalet fint och pressa ur saften. Blanda alla ingredienser i en kastrull och sjud några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera torsken och bönorna med potatisen.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 17 mars 2014 19:16

  

Pasta puttanesca


4 portioner


Ingredienser:

  • 4port pasta, gärna pappardelle
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk hela plommontomater (ā 400 g)
  • 1 dl urkärnade svarta oliver
  • 53 g rullade sardeller
  • 2 förp pancettaskinka (ā 160 g)
  • 1 tsk olivolja
  • 1/2 tsk chilipulver
  • 1 dl vatten
  • 1/2 ask persilja (ā 20 g)
  • salt och peppar
  • 65 g rucola

Gör så här:

  • Sätt på en stor kastrull med saltat vatten till pastan.
  • Skala och hacka vitlöksklyftorna grovt. Låt tomaterna rinna av men spara spadet. Grovhacka tomater, oliver och sardeller.
  • Fräs vitlök och panchetta i olivoljan i en kastrull. Blanda ner tomater, oliver och sardeller, chilipulver, vatten och spadet från tomaterna. Sjud under lock ca 10 minuter.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Strimla persiljan. Rör ner den i såsen och smaka av med salt och peppar.
  • Servera med pasta och rucola.

Lycka till

/Carna

Av Carina Andersson - 16 mars 2014 20:15

  

Älgrostbiff provencale


4 portioner



Ingredienser:

800 g rostbiff av älg

salt  och peppar

rapsolja till stekning

600 g potatis

1 dl rött vin

2 dl kraftig kalvbuljong

250 g haricots verts


Kryddsmör

75 g smör

2 msk finhackad persilja

1 vitlöksklyfta

salt och peppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.Salta och peppra rostbiffen runtom.Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet på alla sidor.Efterstek i ugnen tills innetemperaturen är 58 grader.

Skala och skiva potatisen tunt.Stek skivorna tills de börjar få lite färg i en stekpanna.Salta och peppra.

Ställ in potatisen i ugenen tillsammans med köttet i cirka 20 minuter.

När innetemperaturen på köttet är 58 grader ta ut det och låt vila ca 10 minuter.Vispa ur stekpannan med vin och buljong och låt det koka samman tills hälften återstår.

Koka under tiden haricots verts nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten,ca 4 minuter.

Blanda smöret med persilja och vitlök.Salta och peppra.

Skiva köttet och servera med potatis,haricots vers,kryddsmör och sky.



Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 15 mars 2014 15:46

  

Ugnsbakad lax med avokadosalsa


8 portioner



Ingredienser:


1 laxsida ca 1,2 kg


Glaze

1/2 krm cayennepeppar

1 msk muscovadosocker

2 msk flytande honung

3 msk japansk soja

3 msk mörk rom


Salsa

1 röd lök

1 mild chili

2-3 avokado

3 msk olivokja

3 msk limesaft

3 msk hackad koriander

salt och peppar


Garnering

1 skivad lime


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.Blanda i hop ingredienserna till glazen i en liten skål.

Lägg laxen med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper.Bred på glazen.Sätt in plåten mitt i ugnen.

Baka fisken 15-20 minuter,beroende på hur tjock fisken är.Passa så att fisken inte bränns.

Täck med aluminiumfolie om det behövs.

Salsa: Finhacka löken.Kärna ur och hacka chilin.Skär avokadon i bitar.Blanda olja,limesaft och koriander i en skål.Vänd ner lök,chili och avokado.Salta och peppra.Fördela salsan över den nybakade laxen.

Garnera med limeskivor.Servera med sallad och nykokt pressad potaris,ris eller bulgur.



Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 10 mars 2014 20:00

  

Honungsgrillad karré med rostad pumpa och tzatziki


4 portioner



Ingredienser:

Rostade grönsaker

  • 1 butternutpumpa
  • 4 palsternackor
  • 2 rödlökar
  • 1 msk olja
  • salt och svartpeppar
  • 1/2 kruka oregano 

Honungsgrillad karré

  • 4 skivor fläskkarré
  • 1 tsk olja
  • 1 tsk salt
  • 2 msk flytande honung
  • 1 tsk sambal oelek

Tzatziki

  • 1 gurka
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl matyoghurt
  • 1/2 vitlöksklyfta

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C och sätt in en plåt.
  • Rostade grönsaker: Skala, kärna ur och skär pumpan i grova bitar. Skala och dela eller klyfta palsternackorna på längden. Skala och klyfta löken. Blanda grönsakerna med oljan och häll ut allt på den varma plåten. Salta och peppra. Rosta grönsakerna mitt i ugnen ca 25 minuter.
  • Honungsgrillad karré: Bryn karréskivorna i oljan i en stekpanna. Salta. Blanda sedan honung och sambal oelek och bred på karrén. Lägg dem på plåten tillsammans med rotsakerna och stek med de sista 6 minuterna av grönsakernas tid.
  • Tzatziki: Grovriv halva gurkan och blanda den med salt. Låt stå ca 5 minuter och krama sedan ur vätskan. Skär resten av gurkan i stora tärningar.
  • Blanda den rivna gurkan med yoghurt och finriven vitlök. Smaka av med salt och peppar.
  • Rostade grönskaer: Plocka oreganon och blanda den med grönsakerna.
  • Servera grönsakerna med karrén, tzatzikin och gurkan.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 9 mars 2014 19:51

  

Clam and cod chowder


4  portioner



Ingredienser:

  • 375 g torsk
  • 450 g kokta musslor med skal
  • 900 g fast potatis
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 stjälkar stjälkselleri
  • 1 tomat
  • 140 g tärnat bacon
  • 1 tsk olja
  • 5 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 2 dl crčme fraiche
  • 1 1/2 dl vitt matlagningsvin
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • salt och peppar
  • 1/2 kruka gräslök

Gör så här:

  • Tina torsken och musslorna, spara musselspadet.
  • Skala potatis, lök och vitlök. Koka potatisen i saltat vatten. Finhacka lök och vitlök.
  • Skär sellerin och tomaten i mindre bitar.
  • Stek baconet i oljan i en stor kastrull. När det är knaprigt, tillsätts lök, vitlök och selleri och fräs någon minut. Tillsätt musselspad, grönsaksbuljong, crčme fraiche och vin, koka upp. Red eventuellt av soppan med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaksätt med salt och peppar.
  • Skär torsken i bitar och lägg dem och musslorna i soppan. Låt sjuda ca 8 minuter. Vänd ner tomatbitarna.
  • Skär gräslöken fint och rör ner i soppan.
  • Servera med pressad potatis.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 9 mars 2014 19:48

Nachos


4 portioner



Ingredienser:

Färssås

  • 1/2 rödlök
  • 1 tsk olja
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 krm cayennepeppar
  • ca 500 g nötfärs
  • 3 msk tomatpuré
  • 390 g krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • salt och svartpeppar

Tomatsalsa

  • 1 lime
  • 1/2 rödlök
  • 2 tomater
  • 1 stjälkselleri
  • 150 g majskorn
  • 1/2 msk olivolja
  • 1 kruka koriander

Avokadoröra

  • 2 mogna avokado
  • 1/2 dl matyoghurt
  • 1 vitlöksklyfta

Nachochips

  • 200 g tortillabröd
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm chilipulver
  • 1 krm paprikapulver

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Färssås: Skala och finhacka löken. Fräs den i oljan i en stekpanna och krydda med spiskummin och cayennepeppar.
  • Tillsätt färsen och bryn den. Rör ner tomatpurén och bryn ytterligare någon minut.
  • Blanda ner tomaterna och vattnet och låt puttra ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Tomatsalsa: Skölj limen och riv skalet fint. Skala löken, skär den, tomater och selleri i mindre bitar. Blanda grönsakerna med avrunnen majs, limeskal, olivolja och hackad koriander. Smaka av med limesaft, salt och peppar.
  • Avokadoröra: Dela, kärna ur och mosa avokadon med yoghurt och pressa i vitlöken. Smaka av med salt och peppar.
  • Nachochips: Skär tortillabröden i trekanter, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivoljan. Krydda med chili- och paprikapulver, salt och peppar. Rosta dem mitt i ugnen ca 5 minuter.
  • Servera färssåsen med avokadoröra, salsa och nachochips.

  

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 7 mars 2014 15:11

  

Pasta rigatoni med kallrökt lax


4 portioner



Ingredienser:

  • 4port pasta, gärna rigatonipasta
  • 250 g körsbärstomater
  • 1/2 kruka gräslök
  • 1 citron
  • 300 g kallrökt lax
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl vitt matlagningsvin
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • salt och peppar
  • 1 tsk maizena majsstärkelse
  • 65 g babyspenat

Gör så här:

  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Dela tomaterna. Hacka gräslöken. Skölj citronen och riv skalet på den fina sidan av rivjärnet. Skär laxen i breda strimlor.
  • Koka upp grädden med vinet och buljongtärningen. Vispa lite då och då. Smaka av med salt, peppar och citronskal. Red av såsen med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten. Vänd ner tomaterna, gräslöken och spenaten.
  • Blanda såsen med pastan och servera med lax.

Lycka till

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards