Alla inlägg under februari 2014

Av Carina Andersson - 17 februari 2014 19:23

  

Wallenbergare med rostade svartrötter och timjansås


4 portioner



Ingredienser:

Rostade rotfrukter

  • 375 g svartrötter
  • 600 g fast potatis
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar

Timjansås

  • 2 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 1/2 msk mörk oxfond eller köttbuljongtärning (1 1/2 msk oxfond motsvarar 1 köttbuljongtärning)
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk timjan
  • 1 1/2 msk maizena majsstärkelse

Wallenbergare

  • ca 500 g kalvfärs
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 msk smör eller margarin

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C och sätt in en ugnsplåt.
  • Rostade rotfrukter: Skala svartrötterna och lägg dem direkt i kallt vatten efter skalning så att de inte blir missfärgade. Skär dem i stavar. Skär potatisen i klyftor.
  • Låt svartrötterna rinna av. Blanda potatis och svartrötter med olivoljan och krydda med salt och peppar. Lägg rotfrukterna på den förvärmda plåten.
  • Stek mitt i ugnen ca 25 minuter.
  • Timjansås: Koka upp vatten, mjölk, grädde, fond, soja och timjan. Låt sjuda ca 5 minuter. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten och låt koka ca 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Wallenbergare: Blanda färsen med grädde och ägg. Krydda med salt och peppar.
  • Forma färsen till biffar, två per portion, och panera dem i ströbrödet. Stek dem i matfettet i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida.
  • Servera wallenbergarna med rotsakerna och såsen.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 16 februari 2014 19:30

  

Räkpasta med körvel


4 portioner



Ingredienser:

  •  4 port pasta (gärna linguine)
  • 1/2 påse salladslök (à 125 g)
  • 560 g räkor i lake
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1/2 kruka körvel

Gör så här:

  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skiva salladslökarna. Låt räkorna rinna av.
  • Häll olivoljan i en kastrull och hetta upp den. Fräs salladslöken mjuk utan att den får färg. Rör ner tomatpurén och låt den fräsa med ca 1 minut under omrörning. Blanda ner grädden och vinet. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten och låt såsen koka ca 3 minuter.
  • Plocka bladen av körveln och strimla dem.
  • Lägg räkorna och körveln i såsen. Låt räkorna bli varma och blanda sedan med den nykokta pastan och servera.

Lycka till

/Carina




Av Carina Andersson - 16 februari 2014 19:21

 

Karrégryta ”Bombay”


4 portioner




Ingredienser:

  • 4port ris eller annat gryn
  • ca 600 g fläskkarré
  • 2 rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 380 g kikärter
  • 1 msk olja
  • 2 tsk curry
  • 2 1/2 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 kruka körvel
  • salt och peppar
  • 1 citron

Gör så här:

  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skär karrén i bitar.
  • Skala lök och vitlök, skär löken i klyftor, dela och skiva vitlöken. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skölj kikärterna och låt dem rinna av.
  • Fräs karrén i hälften av oljan. Tillsätt curry och fräs ytterligare 2–3 minuter. Lägg det i en kastrull.
  • Fräs lök, vitlök och paprika mjukt i resten av oljan. Blanda grönsaksfräset, kikärterna, buljongen, kokosmjölken och tomatpurén med karrén. Koka upp under omrörning och sjud grytan under lock ca 10 minuter.
  • Hacka körveln och vänd ned i grytan innan servering. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  • Servera grytan med ris

Lycka till

/Carina




  

Av Carina Andersson - 13 februari 2014 18:03

  

Ugnsbakad lax med soja och ingefära


4 portioner



Ingredienser:

  • 4port ris, gärna basmatiris
  • ca 600 g laxfilé
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1/2 dl japansk soja
  • 1/2 dl sweet chilisås
  • 1 1/2 msk sesamfrö
  • salt och peppar
  • 1/2 förp böngroddar (à 180 g)
  • 2 morötter
  • 1/2 påse salladslök (à 125 g)
  • 1/2 isbergssallad
  • 1 lime

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skär laxen i portionsbitar och lägg den i en ugnssäker form. Skala och riv ingefäran. Vispa ihop sojan med chilisåsen och blanda i ingefäran. Pensla på hälften av sojablandningen på laxen. Strö sesamfröna över fisken och krydda med salt och peppar.
  • Skölj böngroddarna och låt dem rinna av. Skala och strimla morötterna fint. Strimla salladslöken och salladen. Blanda alla grönsaker i en skål.
  • Stek laxen mitt i ugnen ca 12 minuter eller tills innertemperaturen är 56°C.
  • Smaka av återstående sojablandning med lite pressad limesaft. Skär resten av limen i klyftor.
  • Servera grönsakerna med fisken, riset, sojadressingen och limeklyftor.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 12 februari 2014 18:30

  

Citronstekt kyckling med grekisk filopaj

 

4 portioner


Ingredienser:

  • 4port kycklingfiléer
  • 2 tsk olivolja
  • 1 citron
  • 1 tsk timjan
  • salt och peppar

Filopaj

  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 1 zucchini
  • 1 aubergine
  • 1 msk olja
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk oregano
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1/2 förp färsk filodeg (à 250 g)
  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 100 g fetaost

Sallad

  • 250 g körsbärstomater
  • 65 g rucola

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Bryn kycklingen i hälften av olivoljan i en stekpanna. Lägg kycklingen i en ugnssäker form.
  • Skölj citronen och riv skalet. Blanda det med resten av olivoljan och timjan. Häll det över kycklingen, salta och peppra.
  • Stek kycklingen mitt i ugnen ca 20 minuter.
  • Filopaj: Skala lök och vitlök. Dela och kärna ur paprikan. Skär rödlök, paprika, zucchini och aubergine i grövre tärningar. Stek grönsakerna i oljan i en stekpanna tills de får färg och har mjuknat. Riv i vitlöken och strö på rosmarin och oregano. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
  • Smörj en ugnssäker pajform, ca 26 cm i diameter (för 4 port). Vispa upp ett av äggen och pensla mellan varje filoark och lägg ihop dem i pajformen. Fördela grönsakerna i formen. Blanda resten av äggen med mjölk och häll blandningen över grönsakerna och smula över fetaosten.
  • Sätt in formen i den övre delen av ugnen och grädda ca 10 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
  • Sallad: Dela tomaterna och blanda med rucolan. Blanda salladen med lite pressad citron, salt och peppar.
  • Servera pajen med kyckling och sallad.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 11 februari 2014 18:50

  

Dumlerutor

 

Ca 30 bitar

 

 

Ingredienser:

  • 250 g smör
  • 5 dl havregryn
  • 2 dl kokosflingor
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 150 g dumlekolor 

 Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Smält smör i en 2 líterskastrull.Rör ner havregryn och kokos som får svälla någon minut.
  3. Tillsätt först äggen och rör därefter ner strösocker,vetemjöl,bakpulver och kanel.
  4. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper,ca 30x40 cm.
  5. Halvera dumlekolorna och tryckner i smeten.
  6. Grädda kakan mitt i ugnenca 12 minuter.Låtkakan svalna något innan du skär den i rutor.
     
     
    Lycka till
    /Carina
Av Carina Andersson - 10 februari 2014 19:58

  

Tonnarelli med bolognese och köttbullar


4 portioner



Ingredienser:

  • 500g pasta (gärna tonnarelli)

Köttbullar

  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 1 dl riven parmesanost
  • ca 500 g blandfärs
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk olja
  • 500 g pastasås (bolognese)
  • 65 g rucola

Gör så här:

  • Sätt på en stor kastrull med vatten till pastan.
  • Köttbullar: Blanda ströbröd och vatten i en skål och låt det svälla några minuter. Riv osten. Blanda ner färsen och hälften av osten i ströbrödet. Krydda med salt och peppar.
  • Forma färsen till stora köttbullar.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Under tiden pastan kokar så steks köttbullarna. Stek köttbullarna i oljan i en stekpanna ca 5 minuter. Vänd dem med två matskedar så att de får fin stekyta runtom. Häll på såsen och låt puttra ca 6 minuter.
  • Servera pastan med köttbullarna, tomatsåsen, resten av parmesanosten och rucolan.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 9 februari 2014 18:45

  

Citronpanerade fläskkotletter med ris, ärter och tomatsås


4 portioner



Ingredienser:

  • 4 port ris

Ärtfräs

  • 1 rödlök
  • 1 vitlök
  • 1/2 kruka persilja
  • 1/2 förp gröna ärter (à 250 g)
  • 1 tsk olivolja

Kotletter

  • 1 citron
  • 1 dl ströbröd
  • 2 tsk rosmarin
  • 4 skivor fläskkotletter
  • salt och peppar
  • 3 msk senap
  • 2 msk olivolja
  • 380 g pastasås arrabbiata

Gör så här:

  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Ärtfräs: Skala lök och vitlök, hacka dem och persiljan. Spola ärterna i ljummet vatten.
  • Kotletter: Skölj citronen och riv skalet fint. Blanda ströbröd med citronskal och smulad rosmarin på en stor tallrik.
  • Krydda kotletterna med salt och peppar. Pensla dem på båda sidor med senapen. Lägg sedan kotletterna med ena sidan ner i ströbrödet. Pressa försiktigt ner kotletterna så att blandningen fäster jämnt, ös med en sked ströbröd på ovansidan och pressa försiktigt in ströbrödet även på den sidan. Kotletterna har nu fått en jämn och lagom tjock panering.
  • Värm upp olivoljan i en stekpanna på ganska hög värme och bryn kotletterna så att de får en gyllenbrun färg på båda sidor. Passa noga så paneringen inte blir bränd.
  • Sänk värmen och fortsätt steka kotletterna tills de är genomstekta, 5–10 minuter.
  • Ärtfräs: Fräs lök och vitlök i olivoljan och vänd ner ärterna. Låt dem bli varma och krydda med salt och peppar. Vänd ner persiljan i fräset.
  • Värm pastasåsen och servera till kotletterna, ärtfräset och riset.

Lycka till

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17 18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards