Älgfilé med sydfranskt grönsaksflarn och basilikasås
4 portioner
Ingredienser:
Flarn
- 2 plattor fryst smördeg
- 4 tomater
- 1/2 grön zucchini
- 2 tsk socker
- salt och svartpeppar
Potatis
- 300 g mjölig potatis
- 2 msk olivolja
- 1 msk hackad färsk eller torkad rosmarin
- 1 citron
- 3 dl hönsbuljong (vatten + buljongtärning eller fond)
Sås
- 2 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 3 msk olivolja
- 1 dl vitt vin eller matlagningsvin
- 2 dl vispgrädde
- 1/2 dl mjölk
- 1 kruka basilika
Kött
- 600 g älgfilé (eller fläskfilé, lammytterfilé eller oxfilé)
- 1 msk smör eller margarin
- salt och peppar
Gör så här:
- Flarn:Sätt ugnen på 200°C.
- Tina smördegsplattorna enligt förpackningens anvisning. Dela dem i halvor och nagga med en gaffel, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper över degen och en plåt ovan på. Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter.
- Sänk ugnstemperaturen till 125°C.
- Skiva tomaterna och zucchinin i 5 mm tjocka skivor, vänd runt skivorna med salt, peppar och socker. Lägg skivorna, en och en, på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i mitt i ugnen 50-60 minuter (går bra att förbereda dagen innan och förvara de ugnsbakade grönsaksskivorna i kylen).
- Potatis: Skala och koka potatisen i hönsbuljongen. Häll av och spara buljongen när potatisen är färdigkokt.
- Mosa potatisen och späd med buljongen till en puré, tillsätt olivolja och rosmarin. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronjuice. Lägg i moset i en spritspåse.
- Sås: Skala, hacka och fräs schalottenlök och vitlök i 1/3 av olivoljan, häll på vinet, låt det koka ihop något. Tillsätt buljongen och grädden, koka sakta ca 5 minuter och tillsätt resten av olivoljan, smaka av med salt och peppar. Plocka och strimla basilikan.
- Precis innan servering mixas såsen med lite mjölk så att ett fint skum uppstår och basilikan tillsätts.
- Kött: Sätt ugnen på 125˚C.
- Bryn filén i matfettet, krydda med salt och peppar. Lägg köttet, i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen. Stek lamm och oxfilé rosa tills innertemperaturen är 58-60°C. Fläskfilé måste stekas tills innertemperaturen är 70°C. Låt köttet vila i ett fuktigt smörpapper.
- Spritsa potatispuré på smördegsplattorna och varva de rostade grönsakerna snyggt ovanpå. Lägg skivor av köttet vid sidan av flarnet och slå sås runt om köttet. Servera gärna på varma tallrikar som värms i ugnen.
Lycka till
/Carina