Alla inlägg under december 2013

Av Carina Andersson - 5 december 2013 18:31

  

Älgfärssås med sting


4 portioner


Ingredienser:

500 gr älgfärs

1 purjolök

2 morötter

1 förpackning krossade tomater med vitlök

1 dl rödvin

2 1/2 dl matlagnings grädde

olja till stekning

salt

peppar

chilipulver

cayenne peppar


Gör så här:

Skölj och skiva purjolöken till önskad storlek.Stek den tills den blivit mjuk,lägg i en gryta.

Stek färsen i olja.Lägg färsen i grytan.Häll på krossade tomater.Skala och riv morötterna,blanda ner i färsen.Häll på rödvin och grädde.Låt koka i 10 minuter.Smaka av med chilipulver,cayenne peppar,svartpeppar och salt.

Servera med pasta och salld.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 4 december 2013 18:01

  

Kolja med dillig romsås


4 portioner



Ingredienser

  • 560 g kolja
  • 900 g potatis
  • salt och peppar
  • 1/2 purjolök
  • 1 tsk olja
  • 1 dl mjölk
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 fiskbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
  • 1 1/2 msk maizena majsstärkelse
  • 1 citron
  • 1 kruka dill
  • 75 g röd caviar

Gör så här:

  • Tina koljan.
  • Sätt ugnen på 150°C.
  • Skala och koka potatisen i saltat vatten.
  • Krydda koljan med salt och peppar och lägg den i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen ca 10 minuter.
  • Ansa och skär purjolöken i bitar. Stek dem mjuka i oljan. Häll på mjölk, grädde och buljongtärning och koka upp. Red av såsen med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten och låt det koka några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Skölj och riv skalet av citronen och rör ned det i såsen. Skär resten av citronen i klyftor.
  • Grovhacka dillen och rör ner i såsen och spara eventuellt lite till garnering.
  • Vid servering rör ner caviaren i såsen. Garnera fisken med dill och servera med citronklyftor och potatis.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 4 december 2013 16:45

  

Ca 30 Lussekatter


Ingredienser:

50 g färsk jäst

150 g smör eller margarin

2 påsar (a 0,5 g ) saffran

2 dl strösocker

5 dl mjölk

250 g kvarg 10 %

1/2 tsk salt

1 ägg ca 16 dl vetemjöl (960 g )


Till pensling: Ägg

Till dekoration: Russin


Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke.Smält matfettet.Stöt saffranet med lite av strösockret i en mortel.Rör ner saffranet i det smälta matfettet.Tillsätt mjölken och ljumma degspaden till ca 37 C.

Rör ut jästen i lite av degspadet.Tillsätt resten av degspadet,socker,kvarg,salt och ägg.

Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.

Strö lite vetemjöl över degen.Låt degen jäsa under bakduk ca 30-45 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.Knåda ev, i resten av mjölet.

Baka ut degen till lussekatter.Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.Låt jäsa under bakduk 30.45 minuter.Sätt ugnen på 250 C.

Pensla med uppvispat ägg och dekorera med russin.

Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 3 december 2013 19:24

  

Älgbiffar med lingon- och rödkålssallad


4 portioner


Ingredienser

  • 900 g potatis

Älgbiffar

  • ca 500 g älgfärs
  • 1 ägg
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 gul lök
  • 1 tsk olja
  • 2 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 2 tsk soja

Sallad

  • 400 g strimlad rödkål
  • 1 dl lingon
  • 1/2 kruka persilja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk olivolja
  • salt och peppar

Gör så här:

  • Tina färsen till biffarna och lingonen till kålsalladen.
  • Skala och koka potatisen i saltat vatten.
  • Älgbiffar: Blanda ägg, ströbröd och vatten, låt det svälla ca 2 minuter.
  • Blanda äggsmeten med färsen och krydda med salt och peppar. Forma färsen till 8 biffar (för 4 port).
  • Skala och hacka löken.
  • S
  • tek biffarna i oljan i en stekpanna, ca 2 minuter på varje sida. Lägg i löken och låt den få lite färg. Häll på buljong och grädde. Låt det sjuda ca 5 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
  • Sallad: Blanda kålen med lingonen. Hacka persiljan, blanda ner den, vinägern och olivoljan. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera biffarna med kålsallad och potatis.

Lycka till

/Carina


Av Carina Andersson - 3 december 2013 19:21

  

Päron- och lingonpaj


Ingredienser

  • 3 päron
  • 1 1/2 dl lingon
  • 75 g smör eller margarin
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 1 dl strösocker eller råsocker
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl vispgrädde

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Skala och skär päronen i klyftor.
  • Lägg päron och lingon i en ugnssäker form.
  • Smält matfettet. Blanda vetemjöl, havregryn, socker, kardemumma och bakpulver i en bunke och rör ner matfettet. Fördela degen över päronen och lingonen.
  • Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
  • Vispa grädden och servera till pajen.

 


Lycka till

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards