Alla inlägg under december 2013

Av Carina Andersson - 22 december 2013 18:00

  

Carinas älgfärssoppa


4 portioner



Ingredienser:

500 g älgfärs

1 gul lök

2 morötter

350 g ajvar

5 dl vatten

1 tärning köttbuljong

1 msk sambal oelek

1 tsk svartpeppar

1 tsk rosmarin

1 tsk salt

2 1/2 dl creme fraich

190 g blandade bönor


Gör så här:

Hacka löken grovt, stek den gyllenbrun.Riv moroten grovt,blanda ner ner i stekpannan med löken och stek på i några minuter.Lägg över lök och morötterna i en gryta.Stek färsen och lägg det sedan i grytan.

Häll över ajvar,vatten och buljon.Låt koka ca 15 minuter.Blanda i sambal oelek och övriga kryddor,låt små puttra ca 5 minuter.Blanda i creme fraich och låt koka ytterligare 5 minuter.

Skölj av bönorna i kallt vatten och vänd ner dem strax innan servering.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 21 december 2013 19:15

  

Vildsvinsgryta


4 portioner


Ingredienser:
  • 1 kg framdelskött av vildsvin (bog)
  • 2 msk vetemjöl
  • 33 cl rött matlagningsvin
  • 4 dl vatten
  • 1 morot, stor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 paket bacon
  • 175 g schalottenlök
  • 200 g champinjoner
  • 8 kryddpepparkorn, hela
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 dl soltorkade tomater, strimlade
  • 2 msk koncentrerad viltfond
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Putsa köttet och skär det i 3-4 cm stora bitar. Dela svampen i halvor.
Stek kött och svamp runt om i en gryta. Pudra över vetemjöl, rör om så mjölet fördelar sig.
Tillsätt vin, och vatten så att det täcker.
Koka upp och rör om ofta. När det börjar koka, sänk värmen så det sjuder.
Skiva moroten i 1 cm stora skivor, hacka vitlöken. Skär baconet i 2 cm stora strimlor, skala och dela löken på tvären.
Låt grytan puttra i ca 45 minuter lägg sedan ner morot, lök, bacon och vitlök.
Tillsätt övriga ingredienser men avvakta med saltet. Smaka av efter ca 45 minuter och salta då.
Servera med pressad potatis



Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 15 december 2013 19:07

  

Stjärnanisstekt banan med frusen grädde


4 portioner



Ingredienser:

  • 2 1/2dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker
  • 2 stjärnanis
  • 2 msk smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 bananer

Gör så här:

  • Vispa grädden med florsockret och frys den i en låg form ca 1 timme. Rör i den då och då.
  • Krossa stjärnanisen lätt. Låt smör och socker smälta i en medelvarm panna tillsammans med stjärnanisen under omrörning.
  • Skala, dela och lägg bananerna i pannan och stek dem gyllenbruna.
  • Servera bananerna med den lättfrusna grädden.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 15 december 2013 19:02

  

Vintergryta med stjärnanis


4 portioner


Ingredienser:

  • ca 600g fläskkarré
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 morötter
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk strösocker
  • 2 1/2 dl köttbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 400 g plommontomater
  • 1/2 tsk rosmarin
  • 2 lagerblad
  • 1/2 tsk kanel
  • 3 stjärnanis
  • 1 tsk sambal oelek
  • 4 port couscous
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)


Gör så här:

  • Skär fläskkarrén i strimlor. Skala och grovhacka lök, vitlök och morötter.
  • Bryn köttet i olivoljan i omgångar i en stekpanna, salta och peppra. Lyft över köttet i en stor gryta. Rör ner tomatpuré och socker, låt det fräsa ytterligare ca 2 minuter.
  • Tillsätt grönsakerna, buljong, tomater och kryddor. Låt koka ca 15 minuter.
  • Koka couscousen enligt anvisningen på förpackningen.
  • Red av grytan med majsstärkelse utrört i lite vatten och låt den koka några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera grytan med couscous.

Lycka till

/Carina




Av Carina Andersson - 15 december 2013 19:00

  

Räkor med saffransris


4portioner



Ingredienser:

  • 1gul lök
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 3 msk olivolja
  • 4 port basmatiris
  • 1/2 g saffran
  • 5 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 400 g konserverade körsbärstomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 580 g räkor i lake
  • 1 citron
  • salt och peppar
  • 65 g babyspenat

Gör så här:

  • Skala och hacka löken. Dela, kärna ur och tärna paprikorna. Bryn lök och paprika i hälften av olivoljan i en panna.
  • Rör ner ris och saffran och låt det steka någon minut. Rör ner buljong och körsbärstomater och tomatpuré. Låt det koka tills riset är mjukt enligt anvisningen på förpackningen.
  • Låt räkorna rinna av.
  • Skölj citronen och riv skalet, blanda det med resten av olivoljan och krydda med salt och peppar. Skär citronen i klyftor och smaka av dressingen med lite citronsaft. Blanda citrondressingen och räkorna. Vänd ner spenaten i pannan.
  • Servera saffransriset med räkorna och citronklyftorna.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 12 december 2013 18:23

  

Torsk med tomat och krassedipp


4 portioner


Ingredienser:

  • 600g torskfilé
  • 900 g potatis av sorten cecile
  • salt och peppar
  • 1 msk olivolja
  • 250 g körsbärstomater
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1 ask smörgåskrasse
  • 1 1/2 dl smetana
  • 1/2 citron

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Koka potatisen i saltat vatten.
  • Skär torsken i portionsbitar och krydda med salt och peppar. Häll hälften av olivoljan i en ugnssäker form och vänd runt torsken i oljan. Sätt in mitt i ugnen 10–15 minuter eller tills innertemperaturen är 56°C.
  • Skär tomaterna i halvor. Blanda dem med resten av olivoljan och vinägern. Krydda med salt och peppar.
  • Klipp krassen och blanda den med smetana. Smaka av med pressad citronsaft, salt och peppar.
  • Servera torsken med krassedippen, potatis och tomater.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 11 december 2013 19:25

  

Rödbetor med fetaröra och kryddig kyckling


4 portioner



Ingredienser:

  • 900g fast potatis
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk kanel
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 1/2 msk strösocker
  • 1 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 4 kycklingfiléer
  • 150 g fetaost
  • 1/2 dl smetana
  • 500 g kokta rödbetor
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 65 g rucola
  • 1 dl pumpakärnor

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C och sätt in en ugnsplåt.
  • Dela potatisen och blanda den med hälften av olivoljan, salt och peppar.
  • Lägg potatisen på den förvärmda plåten. Rosta potatisen mitt i ugnen ca 15 minuter.
  • Blanda de torra kryddorna med socker och vinäger. Bryn kycklingfiléerna i en stekpanna med resten av olivoljan. Vänd dem i kryddblandningen. Lägg dem på potatisplåten och sätt in i ugnen ytterligare ca 15 minuter eller tills kycklingens innertemperatur är 72°C. Skär filéerna i skivor.
  • Smula fetaosten och blanda den med smetana. Smaka av med peppar.
  • Dela rödbetorna i bitar och vänd runt med vinäger, salt och peppar.
  • Servera kycklingen med potatis, fetaröra, rödbetor, rucola och pumpakärnor.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 10 december 2013 19:44

  

Avokadopasta med chorizo


4 portioner



Ingredienser

  • 4 port pasta gärna penne rigate
  • 2 förp chorizo (ā 240 g)
  • 1 rödlök
  • 1 msk olja
  • 150 g majskorn
  • 1/2 kruka gräslök
  • 2 avokado
  • salt
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1/2 citron

Gör så här:

  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skär korven i slantar. Skala, dela och skiva löken.
  • Stek korv och lök i hälften av oljan i en stekpanna.
  • Låt majsen rinna av och rör ner den i stekpannan och sänk värmen. Låt majsen bli varm.
  • Hacka gräslöken fint.
  • Dela, kärna ur och gröp ur avokadon och skär den i mindre bitar. Blanda dem med resten av oljan, salt och cayennepeppar.
  • Blanda den nykokta pastan med korven, avokadon och gräslöken.
  • Smaka av med salt och lite pressad citron.

Lycka till

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Skapa flashcards