Alla inlägg under oktober 2013

Av Carina Andersson - 19 oktober 2013 19:02

  

Skinkschnitzel med ljumna plommon


4 portioner



Ingredienser:

  • 4 port ris, gärna jasminris
  • 100 g urkärnade torkade plommon
  • 2 msk färsk riven ingefära
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk japansk soja
  • 2 dl vatten
  • salt
  • cayennepeppar
  • 2 msk sesamfrö
  • ca 600 g skinkschnitzel
  • 1 msk olja
  • 4 salladslökar
  • 1 lime
  • 65 g babyspenat

Gör så här:

  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skär plommonen i skivor. Skala och riv ingefära och vitlök. 
  • Koka plommon, ingefära, vitlök, soja och vatten i en kastrull. Låt småputtra ca 5 minuter. Smaka av med salt och cayennepeppar.
  • Rosta sesamfröna gyllenbruna i en het stekpanna med lite salt. Lägg dem åt sidan. 
  • Stek sedan schnitzeln i oljan i stekpannan, ca 8 minuter. Vänd då och då. 
  • Ansa och skiva salladslöken tunt. 
  • Blanda ner salladslöken i plommonsåsen och koka upp. 
  • Pressa limen över spenaten. 
  • Servera köttet med plommon, ris, spenat och strö över sesamfrön.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 19 oktober 2013 18:58

  

Vitbönsoppa med färskostwrap


4 portioner



Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 förp kokta vita bönor (ā 380 g)
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 6 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • salt och peppar
  • 1/2 citron
  • 200 g cream cheese (färskost)
  • 2 msk pesto
  • 4 stora wraptortillaböd
  • 1/2 gurka
  • 120 g rökt skinka
  • 1/2 kruka persilja

Gör så här:

  • Skala och hacka lök och vitlök, fräs den mjuk i hälften av olivoljan i en kastrull. 
  • Skölj bönorna och låt dem rinna av. Lägg dem i kastrullen och tillsätt grädde och buljong, låt koka ett par minuter och mixa soppan slät. Smaka av med salt, peppar och pressad citronsaft.
  • Blanda cream cheese med pesto och bred på wrapbröden. 
  • Skala och dela gurkan på längden. Skrapa ur kärnhuset med en sked och skär sedan gurkan i långa stavar.
  • Lägg gurkstavarna och skinkan på wrapen och rulla ihop. 
  • Hacka persiljan och strö över soppan. 
  • Dela wrapen i halvor och servera till soppan.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 15 oktober 2013 20:04

  

Rostad sötpotatis med kyckling och fetaostkräm


4 portioner



Ingredienser:

  • 650g sötpotatis
  • 400 g potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 1/2 gurka
  • 150 g fetaost
  • 2 dl gräddfil
  • 1 tsk honung
  • 4 kycklingfiléer
  • 1/2 msk olja

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C och sätt in en ugnsplåt.
  • Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Klyfta potatisen. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Blanda potatis, vitlök och olivolja. Krydda med salt och peppar.
  • Häll potatisen på den uppvärmda plåten och rosta mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills potatisen är mjuk. 
  • Skala, dela och kärna ur gurkan. Skär den i tärningar. Smula fetaosten och blanda den med gräddfilen, gurkan och honung. Smaka av med salt och peppar.
  • Bryn kycklingen i oljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
  • Lägg kycklingen på plåten med potatisen och låt steka med de tio sista minuterna av potatisens stektideller till en innertemperatur på 72°C. Skär gärna kycklingen i skivor och servera med de rostadepotatisarna och  fetaostkrämen.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 13 oktober 2013 19:31

  

Kladdkaka med krossad dajm



Ingredienser:

200 g smör

290 g mörk choklad

4 ägg

2 dl socker

2 1/2 dl vetemjöl

1 krm salt


Dajmgrädde

2 1/2 dl vispgrädde

1 1/2 msk kakao

2 st dubbeldajm förpackninngar


Gör så här:

Smörj en pajform 22 cm i diameter.Smält smöret till kakan i en kastrull.Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält försiktigt.

Blanda till en jämn smet och låt svalna.Vispa upp ägget tillsammans med sockret och rör sedan ner chokladsmeten.

Blanda mjöl och salt,rör ner i smeten och rör till en jämn massa.

Häll smeten i formen och grädda kladdkakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i 15 minuter.Låt kakan svalna helt.

Vispa grädden fluffig men inte för hård tillsammans med kakao.Bred grädden ovanpå kladdkakan,dekorera med krossad dajm.



Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 13 oktober 2013 19:25

  

Majssallad med färsbiffar


4 portioner



Ingredienser

  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk (gärna 1,5 %)
  • ca 400 g nötfärs (jag lagar alltid på älgfärs)
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 tsk olja
  • 4 port ris eller annat gryn
  • 1 rödlök
  • 1/2 kruka persilja
  • 1 tsk olivolja
  • 1 1/2 tsk paprikapulver
  • 1 msk tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 msk finriven ingefära
  • 1 msk strösocker
  • 340 g majskorn
  • 65 g salladsmix

Gör så här:

  • Blanda ströbröd och mjölk. Låt stå ca 1 minut så att ströbrödet sväller i mjölken.
  • Arbeta in färs och ägg till en jämn smet. Krydda med salt och peppar. Forma till 8 biffar (för 4 port).
  • Stek biffarna i oljan i en stekpanna så de får fin färg. Lägg dem på en tallrik.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skala och finhacka löken och hacka persiljan. Fräs löken i olivoljan. Rör ner paprikapulver, tomatpuré, tomater, vatten, ingefära, socker och persilja. Låt puttra ihop ca 5 minuter.
  • Lägg biffarna i såsen och låt puttra tillsammans ca 5 minuter.
  • Häll av majsen och blanda den med salladen.
  • Servera biffarna med ris och sallad.

Tips

Rostad majs: Låt majsen rinna av ordentligt och rosta den sedan i olja i en het stekpanna så de blir gyllenbruna och får en lite smörigt och rostad smak.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 8 oktober 2013 19:50

  

Makaronipudding


4 portioner



Ingredienser

  • 4port makaroner
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk (gärna 1,5 %)
  • 150 g riven matlagnings ost (11 %)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 msk smör eller margarin
  • 225 g kabanoss
  • 240 g prinskorv
  • 1 gul lök
  • 3 tomater

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Koka makaronerna enligt anvisningen på förpackningen.
  • Vispa ihop ägg, mjölk, ost, salt och peppar i en bunke.
  • Smörj en ugnssäker form med hälften av matfettet.
  • Skiva korvarna. Skala och hacka löken. Bryn den i resten av matfettet. Vänd ner korven och fräs tills den blir varm.
  • Skär tomaterna i tärningar och blanda ner dem, makaroner, korv och lök i formen och häll över äggstanningen.
  • Sätt in makaronipuddingen mitt i ugnen ca 20 minuter.
  • Servera makaronipuddingen.

Lycka till

/Carina


Av Carina Andersson - 5 oktober 2013 19:37

  

Karamelliserad ananas och lime


4 portioner



Ingredienser:

  • 1lime
  • 2 dl kvarg
  • 2 tsk honung
  • 8 ananasringar
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk strösocker

Gör så här:

  • Skölj och finriv skalet av limen.  Blanda det med kvarg och honung.
  • Stek ananasringarna i matfettet i en stekpanna. Strö över sockret. Låt det karamelliseras runt ananasen.
  • Servera limeyoghurten tillsammans med ananasen.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 5 oktober 2013 19:34

  

Sötsur fläskytterfilé med ris


4 portioner



Ingredienser:

  • ca 500g fläskytterfilé
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk finriven ingefära
  • 2 röda paprikor
  • 250 g pak choi
  • 4 port ris, gärna basmatiris
  • 2 msk olja
  • salt och peppar
  • 2 dl vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk strösocker
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk maizena majsstärkelse

Gör så här:

  • Putsa och strimla köttet.
  • Skala lök, vitlök och ingefära. Skär löken i tunna strimlor. Riv vitlöken och ingefäran. Dela och kärna ur paprikan, strimla den och pak choi.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Bryn köttet i hälften av oljan i en stor stekpanna krydda med salt och peppar. Lägg det på en tallrik.
  • Fräs lök, vitlök, ingefära, paprika och pak choi i resten av oljan i stekpannan. Vänd ner köttet.
  • Blanda vatten, tomatpuré, socker, sambal oelek, vinäger och majsstärkelse. Häll det över köttet och låt puttra ihop ca 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera med nykokt ris.

Lycka till

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Skapa flashcards