Alla inlägg under september 2013

Av Carina Andersson - 17 september 2013 19:36

  

Stekt lax med ärtsås


4 portioner



Ingredienser:

  • 900 g potatis
  • 600 g laxfilé
  • 1 msk olja
  • salt och peppar
  • 250 g ärter
  • 2 dl mjölk (gärna 1,5 %)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 gurka

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Skala och koka potatisen i saltat vatten.
  3. Stek laxen i oljan tills den får fin färg, lägg den i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar.
  4. Stek mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills laxens innertemperatur är 56˚C.
  5. Koka ärterna i mjölken med buljongtärningen några minuter.
  6. Mixa ärterna med mjölken till en slät sås med stavmixer eller i en mixer. Smaka av med salt och peppar.
  7. Skala och skär gurkan i stavar.
  8. Servera laxen med ärtsås, gurka och potatis.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 15 september 2013 11:30

  

Älgstek med höstens smaker


Ingredienser:

ca 3 kg älgstek
smör till stekning
2 tsk malen ungersk paprika
1 tsk torkad timjan
Salt & peppar

½ zucchini
1 äpple
1 morot
1 rödlök
½ gul paprika
½ röd paprika
100 gram färska champinjoner

Såsen : 
3 msk smör
3 msk mjöl
6 dl mörk oxbuljong (2-3 msk fond/alt. tärning + vatten)
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
2 tsk japansk soya
1 tsk chilisås
1 krm malen vitpeppar
2 msk vinbärsgelé
Salt



GÖR SÅ HÄR :

Skär grönsaker, äpple, svamp och lök och lägg i en ugnsfast form.

  


Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn steken runtom så den får fin färg. Krydda med paprika, timjan, salt och peppar. Ta upp och lägg steken i formen på grönsakerna.

  


Vispa ur pannan som du brynt skinksteken i.med smör och mjöl och vispa slätt.

Tillsätt buljong lite i taget samtidigt som du vispar så det inte blir klumpar. När all buljong är i, tillsätt grädde, tomatpuré, soya, vitpeppar och gelé. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra ca 15 min. Smaka av med salt. Slå såsen över formen med stek och grönsaker.

  


Stek i ugn på 160 grader tills innertemperatur på köttet visar 68 grader. Ta ut formen, täck med folié och låt ”vila” ca 10-15 min.

  


Ta upp köttet med stekgaffel, skiva det tunt och lägg tillbaka i formen med sås.

 


Servera med kokt potatis.

  


Lycka till

/Carina



#Älgstek #höst #grönsaker


Av Carina Andersson - 15 september 2013 11:00

  

Apelsinkycklingsallad


4 portioner



Ingredienser:

4 kycklingfiléer

2 apelsiner

1 tsk svartpeppar

1 msk olja

2 dl pärlcouscous

1 kycklingbuljongtärning

300 g blandsallad

1 knippebladpersilja

10 cocktailtomater

1 avokado

8 chaminjoner,färska

1 passionsfrukt


Sås

4 dl créme fraiche

1 msk färsk basilika

1 nypa socker

salt


Gör så här:

Blanda peppar,salt,olja skalet och saften från en apelsin.Bred marinaden över kycklingen och låt stå cirka 1 timme.

Stek kycklingen mitt i ugnen på 200 g i cirka 20 minuter.

Koka couscous i vatten med buljong enligt anvisningen på förpackningen.Skölj i kallt vatten.

Häll en halv pressad apelsin över salladen.Skär grönsaker och frukter i önskad storlek och varva med sallad, cous cous och skivad kycklingfilé.

Blanda i hop ingredienserna till såsen.Smaka av med salt och låt den stå cirka 5 minuter före servering.


Servera eventuellt med ett gott bröd till.


 


Lycka till

/Carina



#apelsinkycklingsallad #kycklingsallad

Av Carina Andersson - 15 september 2013 10:42

  

Hälsokoex


1 plåt


Ingredienser:

1 dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

1/2 dl linfrön

2 dl

dinkelmjöl

1/2 tsk salt

1/2 dl rapsolja

2 dl varmt vatten



Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser i en bunke.Häll ut på bakplåtspapper i en långpanna och smeta ut till ett tunt lager.Skär upp brödet i bitar innan du sätter in det i ugnen.Grädda i mitten av ugnen på 150 grader i ca 50 minuter.


Lycka till

/Carina



#hälsokex #halsokex


Av Carina Andersson - 12 september 2013 19:45

  

Citronkladdkaka


12 bitar


Ingredienser:

1 citron

150 g smör

2 ägg

2 1/2dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 1/2 dl vetemjöl


Så här gör du:

Sätt ugnen på 150 grader.

Smörj och bröa en form som är 20 cm i diameter.Smält smöret och låt svalna.

Tvätta och torka citronen,riv skalet och pressa ur saften i skål.

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.Sänk hastigheten och tillsätt vaniljsocker,citronsaft och rivet citronskal.Vänd ner smör,mjöl och häll smeten i formen.

Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 30-40 minuter.

Servera kakan tillsammans med grädde eller vaniljglass,pudra med florsocker.


 


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 12 september 2013 19:25

  

Kantarellsoppa


4 portioner



Ingredienser

  • 1 liter färska kantareller
  • 1 st gul lök
  • 3 msk Smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 7 dl vatten
  • 1 1⁄2 msk konc kantarellfond
  • 2 dl Arla ekologisk vispgrädde
  • 1⁄2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här:

Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Fräs lök och svamp i smör i en gryta. Rör i mjölet och häll på vinet, låt koka 2 min. Tillsätt vatten och fond. Koka soppan på svag värme under lock ca 10 min. Blanda ner grädden och smaka av med salt och peppar.


Lycka till

/Carina



Av Carina Andersson - 8 september 2013 20:24

  

Kycklingfilé med sötpotatissallad och yoghurt


4 portioner



Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 msk skalad finriven ingefära
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk flytande honung
  • 2 msk olja
  • 500 g sötpotatis
  • 3 palsternackor
  • salt och peppar
  • 1 rödlök
  • 1/2 kruka koriander
  • 2 dl matyoghurt
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 2 vitlöksklyftor 

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225°C och sätt in en ugnsplåt.
  2. Skär varje kycklingfilé i 3 bitar på längden. Blanda kyckling, ingefära, sambal oelek, soja, honung och hälften av oljan.
  3. Skala och skär sötpotatisen och palsternackorna i stora bitar.
  4. Blanda rotfrukterna med resten av oljan. Krydda med salt och peppar. Häll ut dem på den varma plåten och rosta ca 10 minuter i övre delen av ugnen. Lägg sedan på kycklingen och stek vidare ca 15 minuter.
  5. Skala löken, strimla den och koriandern,pressa i vitlöken. Blanda det med yoghurten och vinägern.Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera kycklingen med sötpotatissalladen och yoghurtsåsen.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 8 september 2013 20:20

  

Portergryta med fänkål och apelsin


4 portioner



Ingredienser

  • 4 port ris eller annat gryn
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 8 skivor lövbiff
  • 1 msk hela fänkålsfrön
  • 1/2 apelsin (1/2 apelsin motsvarar 2 msk saft)
  • 1/2 kruka persilja
  • 2 msk olja
  • salt och svartpeppar
  • 3 dl porter öl
  • 5 dl ox- eller köttbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1 1/2 msk maizena majsstärkelse

Så här gör du

  1. Koka riset eller grynen enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Skala lök, vitlök, morötter och palsternackor. Hacka lök och vitlök. Skär morötter och palsternackor i mindre bitar.
  3. Skär lövbiffen i strimlor.
  4. Stöt fänkålsfröna i en mortel. Skölj och riv skalet av apelsinen och pressa ur saften. Hacka persiljan.
  5. Hetta upp oljan i en gryta eller kastrull och bryn köttet. Krydda med salt och peppar. Tillsätt lök, vitlök och fänkålsfrön, fräs tills löken har mjuknat. Blanda ner rotfrukter, porter och buljong. Låt koka ca 8 minuter.
  6. Red av grytan med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
  7. Rör ner apelsinsaft och -skal och persilja. Smaka av med svartpeppar. Servera med ris eller gryn.

Lycka till

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards