Alla inlägg under april 2013

Av Carina Andersson - 14 april 2013 20:09

 

Svamppasta med kotletter


4 portioner


Ingredienser

  • 1   palsternacka
  • 1   gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 250 g champinjoner
  • 1 msk olja
  • salt och peppar
  • 4   kotletter med ben
  • 2 msk smör eller margarin
  • 150 g ricottaost
  • 1/2   kruka persilja
  • 2   tomater
  • 1 tsk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 65 g mangoldskott

Så här gör du

  • Sätt på en kastrull vatten till pastan.
  • Skala och riv palsternacka, lök och vitlök på rivjärnet.
  • Skiva champinjonerna och stek dem och ”rivet” i oljan i en stekpanna under omrörning ca 10 minuter. Krydda med salt och peppar.
  • Bryn kotletterna i matfettet i en stekpanna ca 4 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Häll av vattnet från den färdigkokta pastan. Blanda ner grönsaksfräset, ricotta och hackad persilja.
  • Skär tomaterna i bitar. Rör ihop olivolja, vinäger och senap. Blanda dressingen med tomaterna och mangoldskotten, krydda med salt och peppar.
  • Servera pastan med kotletterna och salladen.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 11 april 2013 19:40

 

Viltfärsbiffar med lingon- och rödkålssallad


4 portioner


Ingredienser

  • ca 500 g viltfärs
  • 1   ägg
  • 3 msk ströbröd
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2   kruka persilja
  • salt och peppar
  • 1 msk smör eller margarin
  • 2 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 4   port ris eller annat gryn
  • 300 g rödkål
  • 1   rödlök
  • 1 dl lingon
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk olivolja

Så här gör du

  • Tina färsen och lingonen.( Om du inte har färska lingon och färs )
  • Blanda ägg, ströbröd och vatten och låt det svälla 2 minuter.
  • Hacka persiljan.
  • Blanda äggsmeten med färsen och hälften av persiljan, krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Forma färsen till 8 biffar (för 4 port).
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Strimla kålen tunt gärna med osthyvel. Skala och strimla löken. Blanda kål och lök med lingon, vinäger, olivolja och resten av persiljan, krydda med salt och peppar.
  • Stek biffarna i matfettet i en stekpanna ca 4 minuter på varje sida. Häll sedan på buljong och grädde och låt det sjuda några minuter.
  • Servera biffarna med kålsallad och ris.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 10 april 2013 18:00

 

Citronbakad lax med krämig paprika- och potatissallad


4 portioner


Ingredienser

  • 900 g delikatesspotatis
  • 600 g laxfilé
  • salt och peppar
  • 1   citron
  • 4   tomater
  • 3 msk paprika pesto
  • 1   kruka basilika

Så här gör du


  • Sätt ugnen på 200˚C.
  • Skala och koka potatisen i saltat vatten.
  • Skär laxen i portionsbitar och krydda den med salt och peppar.
  • Lägg laxen i en ugnssäker form. Skiva citronen och lägg dem på laxen.
  • Stek laxen mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills innertemperaturen är 56˚C.
  • Skär tomaterna i klyftor och potatisen i bitar. Blanda det med pesto och basilikablad.
  • Servera potatissalladen med laxen.

Lycka till

/Carina


Av Carina Andersson - 9 april 2013 20:30

 

Rökig kycklinggryta med svamp 


4 portioner


Ingredienser

  • 4   port ris eller annat gryn
  • ca 450 g kycklinglårfilé
  • 120 g bacon
  • 1   rödlök
  • 2   vitlöksklyftor
  • 150 g färska champinjoner
  • 2 msk smör eller margarin
  • salt och svartpeppar
  • 3 dl rött matlagningsvin
  • 1 dl vatten
  • 1   hönsbuljongtärning
  • 1   lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 1/2   förp persilja (ā 20 g)

Så här gör du


  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skär kycklingen i stora bitar. Strimla baconet.
  • Skala rödlök och vitlök, hacka vitlöken och skär rödlöken i klyftor. Skär svampen i halvor.
  • Bryn kycklingen runt om i hälften av matfettet i en stekpanna tills den fått färg. Krydda med salt och peppar.
  • Lägg över kycklingen i en gryta. Häll på vin och vatten. Tillsätt buljongtärning, lagerblad och timjan. Låt koka ca 5 minuter.
  • Fräs under tiden bacon, vitlök, rödlök och svamp i resten av matfettet i stekpannan. Lägg ner det i grytan.
  • Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och blanda ner i grytan. Koka på svag värme ytterligare 6–8 minuter. Hacka och strö på persiljan.
  • Servera grytan med ris.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 7 april 2013 19:01

 

Toskansk tomatpasta 


4 portioner


Ingredienser

  • ca 600 g skinkschnitzel
  • 2   vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1   förp hela skalade tomater (ā 400 g)
  • 1   förp rullade sardeller med kapris (ā 53 g)
  • 1 1/2 dl vatten
  • salt och peppar
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 4   port pasta, gärna spagetti
  • 1/2   förp persilja (ā 20 g)
  • 2   tomater
  • 65 g rucola

Så här gör du

  • Strimla skinkschnitzel. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem grovt.
  • Bryn köttet i omgångar i olivoljan i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Lägg i vitlöken och stek med den mjuk med sista omgången kött.
  • Grovhacka tomaterna och sardellerna. Lägg alltsammans i grytan med tomatspadet och vattnet. Sjud under lock ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och sambal oelek.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Hacka persiljan och tärna tomaterna. Vänd sedan ned det och pastan i grytan. Servera med rucola.

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 6 april 2013 19:00

 

Chokladpannacotta


4 portioner


Ingredienser

2dlvispgrädde

2msksocker

100gmjölkchoklad

2 st gelatinblad


Gör så här

1.Blötlägg gelantinbladet i en skål med vatten i cirka 5 minuter. Koka undertiden upp grädde och socker. Ta bort kastrullen från värmen och låt stå 10 minuter under lock.

2.Ta upp gelantinbladet och krama ur vattnet. Lägg ner det i den varma grädden och rör om så att det smälter.

3.Hacka chokladen och lägg i bunke. Häll över den varma gräddblandningen och rör om väl.

4.Häll upp i 4 koppar eller glas och ställ dem kallt i kylen cirka 3 timmar tills de stelnat helt. Servera med färsk frukt, gärna hallon.


Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 6 april 2013 18:51

 

Grönärtsoppa med vitlöksbröd


4 portioner


Ingredienser

  • 1   gul lök
  • 1   vitlöksklyfta
  • 1/2 msk olivolja
  • 500 g frysta gröna ärter
  • 7 dl vatten
  • 2   hönsbuljongtärningar
  • 2 dl vispgrädde
  • salt och vitpeppar
  • 300 g baguette
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk flytande honung
  • 3 vitlöksklyftor



Så här gör du

  • Sätt ugnen på 250°C.
  • Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den mjuk i olivoljan i en kastrull.
  • Häll i ärter, vatten, buljongtärningar och grädde. Låt koka ett par minuter.
  • Skiva baguetterna i 8 tunna skivor på längden och lägg dem på en plåt. Pressa vitlöksklyftorna och fördela den på brödet. Strö över timjan och ringla på honungen. Rosta i ugnen ca 5 minuter.
  • Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Servera soppan med vitlöksbröd

Lycka till

/Carina

Av Carina Andersson - 6 april 2013 18:44

 

Lördags brunch


4 portioner


Äggröra med bacon och rostat bröd


Ingredienser

  • 120 g bacon
  • 1 tsk olivolja
  • 6   ägg
  • 1/2 dl mjölk (gärna 1,5 %)
  • 1 tsk smör eller margarin
  • 4   skivor lantbröd

Så här gör du

  • Dela baconet i halvor och stek det i en stor stekpanna med olivoljan. Lägg över på ett fat.
  • Vispa ihop äggen med mjölken. Smält matfettet i en kastrull. Häll i äggblandningen. Rör hela tiden långsamt med en träsked. Ta av från värmen när äggröran fortfarande är lätt krämig.
  • Rosta lantbrödet och servera med äggröran och bacon.

Blåbärsplättar


Ingredienser

  • 250 g blåbär
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 3 dl mjölk (gärna 1,5 %)
  • 2   ägg
  • 1 msk olja
  • smör eller margarin till stekning
  • flytande honung

Så här gör du

  • Tina blåbären.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver, socker och salt. Rör ner mjölk, ägg och olja. Vispa till en slät smet.
  • Stek plättar i matfettet i en stekpanna eller plättlagg.
  • Lägg några blåbär på varje plätt när det börjar bildas bubblor på ovansidan. Vänd och stek på andra sidan.
  • Servera med resten av blåbären och honung.

Hallon- och jordgubbssmoothie


Ingredienser

  • 2 apelsiner
  • 250 g jordgubbar
  • 125 g hallon
  • 2 dl matyoghurt (10 %)
  • 1 msk strösocker

Så här gör du

  • Skala apelsinerna och skär dem i bitar.
  • Mixa jordgubbar, apelsin, hallon, yoghurt och sockret.
  • Häll upp i glas och servera.

Lycka till

/Carina

Presentation


Jag en amatörkock

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8
9 10 11
12
13
14
15 16
17
18 19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ica Grill 2014

Rösta på mig i årets grillmästare 2014 Är du redan en mästare på att grilla kött? Testa att grilla fisk istället! På ICA.se hittar du många bra recept.

Ovido - Quiz & Flashcards